Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Rotterdam digitaal

We leven in een tijd waarin alles en iedereen 24 uur per dag digitaal verbonden is. Overal en op elk moment kunnen we social media checken, online-series kijken en bankieren via de telefoon of computer. Digitale verbindingen zijn belangrijk geworden.

Rotterdam omarmt de mogelijkheden die digitalisering ons biedt. Zo kunt u bijvoorbeeld altijd uw vuilniszak kwijt in de ondergrondse container dankzij sensoren die registreren wanneer het tijd is om de container te legen. En wilt u als fietser korter wachten voor het stoplicht bij regen? Ook dat is mogelijk door digitalisering. Daarnaast kunt u met een 3D beeld van Rotterdam zien hoe die woontoren er straks uit komt te zien. Met de nieuwste ontwikkelingen bouwen we een stad waar u graag woont, werkt en verblijft. De digitale stad draagt bij aan betere dienstverlening aan Rotterdammers, ondernemers en bezoekers.

Uitdagingen

Digitalisering heeft ook uitdagingen. Als u goed om kunt gaan met alle beschikbare informatie, bent u klaar voor de digitale wereld. Als u hier minder bedreven in bent, kan het zijn dat u de weg kwijtraakt in de digitale toepassingen. Wij proberen u daarbij te helpen door cursussen aan te bieden. Hieronder vindt u de plekken waar u terecht kunt.

Door nieuwe ontwikkelingen zijn er ook nieuwe privacy- en veiligheidsvraagstukken. Als gemeente houden we de regels goed in de gaten en kunt u altijd bij ons terecht voor vragen.

Digitalisering in en voor Rotterdam

Rotterdam gebruikt digitale middelen om de stad leefbaarder te maken en de taken van de gemeente efficiënter en veiliger uit te voeren. Hieronder vindt u uitleg over verschillende digitale middelen en technologieën, inclusief verwijzingen naar verschillende toepassingen. Dit overzicht is zo volledig mogelijk en wordt regelmatig bijgewerkt.

Een aantal voorbeelden:

Ambitie: Rotterdam als voorbeeldstad in de digitale wereld

Rotterdam heeft grote ambities als het gaat om digitalisering: we willen voorop lopen met het verstandig gebruik van digitale toepassingen. Dit wil zeggen dat we digitalisering inzetten voor de opdrachten waar we voor staan op een manier waarbij alle randvoorwaarden goed zijn ingevuld. Denk hierbij aan privacy, security en transparantie. Dat vraagt om een lange termijn aanpak met zoveel mogelijk partijen in de stad en in de regio. Daarmee blijft de gemeentelijke organisatie bij met alle digitale ontwikkelingen, en doen we kennis op om dat ten gunste te laten komen voor onze bewoners en bedrijven.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Waar werkt de gemeente nog verder aan?

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over Rotterdam Digitaal? Neem dan contact op met 14 010.