Rotterdam digitaal
We leven in een tijd waarin alles en iedereen 24 uur per dag digitaal verbonden is. Overal en op elk moment kunnen we social media checken, online-series kijken en bankieren via de telefoon of computer. Digitale verbindingen zijn belangrijk geworden.
Rotterdam omarmt de mogelijkheden die digitalisering ons biedt. Zo kunt u bijvoorbeeld altijd uw vuilniszak kwijt in de ondergrondse container dankzij sensoren die registreren wanneer het tijd is om de container te legen. En wilt u als fietser korter wachten voor het stoplicht bij regen? Ook dat is mogelijk door digitalisering. Daarnaast kunt u met een 3D beeld van Rotterdam zien hoe die woontoren er straks uit komt te zien. Met de nieuwste ontwikkelingen bouwen we een stad waar u graag woont, werkt en verblijft. De digitale stad draagt bij aan betere dienstverlening aan Rotterdammers, ondernemers en bezoekers.
Uitdagingen
Digitalisering heeft ook uitdagingen. Als u goed om kunt gaan met alle beschikbare informatie, bent u klaar voor de digitale wereld. Als u hier minder bedreven in bent, kan het zijn dat u de weg kwijtraakt in de digitale toepassingen. Wij proberen u daarbij te helpen door cursussen aan te bieden. Hieronder vindt u de plekken waar u terecht kunt.
Door nieuwe ontwikkelingen zijn er ook nieuwe privacy- en veiligheidsvraagstukken. Als gemeente houden we de regels goed in de gaten en kunt u altijd bij ons terecht voor vragen.
Digitalisering in en voor Rotterdam
Rotterdam gebruikt digitale middelen om de stad leefbaarder te maken en de taken van de gemeente efficiënter en veiliger uit te voeren. Hieronder vindt u uitleg over verschillende digitale middelen en technologieën, inclusief verwijzingen naar verschillende toepassingen. Dit overzicht is zo volledig mogelijk en wordt regelmatig bijgewerkt.
Een aantal voorbeelden:
In Rotterdam moeten digitale toepassingen en diensten beschikbaar zijn voor iedereen. Daarvoor zijn snelle en betaalbare internetverbindingen in de hele stad nodig. We willen dat iedereen kan kiezen uit minimaal twee aanbieders van heel snel internet (glasvezel) met bijbehorende diensten. Bij gas, water en elektriciteit zijn de netwerken centraal geregeld, in tegenstelling tot de digitale verbindingen die in handen van telecombedrijven zijn. De gemeente stelt zich daarom proactief op als een regisseur bij de aanleg van glasvezel. En daarmee heeft vrijwel iedereen in 2025 toegang tot glasvezel. Ook is er een antennebeleid voor 5G antennes en zendmasten en werken we aan procedures om nieuwe antennes zorgvuldig te plaatsen. Samen met de GGD houden we de gezondheidsrisico’s nauwkeurig in de gaten; op basis daarvan bepalen we de regels.
De ontwikkelingen gaan snel. Daarom is het verstandig dat u zich blijft ontwikkelen. De gemeente helpt Rotterdammers daarbij, zodat u eenvoudig kennis kunt opdoen en vaardigheden kunt leren. Het wordt duidelijk wat u met digitale informatie kunt en waar u op moet letten. Ook denken we goed na over de banen van de toekomst. We werken hiervoor samen met verschillende organisaties en bedrijven. Opleidingen richten zich bijvoorbeeld op digitale vaardigheden die nodig zijn in de toekomst. Ook bedrijven moeten zich aanpassen en werknemers begeleiden. Er zijn steeds meer mogelijkheden om u te laten bij- of omscholen. En uiteraard hebben we als gemeente ook oog voor onze eigen medewerkers, zodat we als organisatie zelf ook bij de tijd blijven.
Voorbeelden van plekken waar u terecht kunt voor meer informatie over digitale bijscholing:
• IT Campus. Link opent een externe pagina
• RDM Campus. Link opent een externe pagina
• Digitale Goodiebag. Link opent een externe pagina
• Bibliotheek Rotterdam. Link opent een externe pagina
Door slim gebruik te maken van data die we beschikbaar hebben en die te delen met Rotterdammers, bieden we snellere en effectievere dienstverlening. Een digitale stad waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is, vraagt ook om een gemeente waar u altijd uw vragen kunt stellen of een melding kunt doen. U kunt uw vragen te stellen via de contactpagina.
Voorbeelden
Als gemeente hebben we een grote verantwoordelijkheid. De data (gegevens en informatie) van inwoners mogen namelijk niet in verkeerde handen komen. Informatie die wij verstrekken moet bovendien betrouwbaar zijn. Van medewerkers van de gemeente kunt u verwachten dat zij weten hoe ze moeten omgaan met alle digitale gegevens van Rotterdammers, ook op het gebied van privacy. Gelukkig hebben we al veel goed geregeld, maar we blijven continue scherp op wat we nog meer moeten regelen.
Voorbeelden:
- Programma datagedreven werken. Link opent een externe pagina: alle medewerkers zijn in staat om op een veilige en verstandige manier met data om te gaan en in te zetten voor hun werk.
- Privacy: Toepassing van de AVG, het verwerkingsregister en inzage in uw persoonsgegevens
- Algoritmeregister
- Afwegingskader voor sensoren, data en AI. Link opent een externe pagina
- Gebruik van bodycams
- Privacy in verkeersonderzoeken
Als stad profiteren we van het slim gebruikmaken van digitalisering. Met sensoren, radars en camera’s kunnen we van alles meten en voorspellen. Zo hebben we de luchtverontreiniging in kaart, weten we hoeveel regen er komt en zijn we op de hoogte als er onveilige situaties ontstaan op straat. Daarnaast onderzoeken we óf en hoe we met de data die we hebben, bijvoorbeeld het vuilnis dat naast containers ligt sneller kunnen opsporen.
De belangrijkste informatie hiervoor wordt verzameld met sensoren. Sensoren meten fysieke signalen zoals temperatuur, vochtigheid, kracht of snelheid. Sensoren worden vaak vergeleken met menselijke zintuigen omdat ze hun omgeving waarnemen. Dat kan door middel van geur, gevoel, geluid, zicht of smaak. Waar een mens soms niet precies is en niet overal tegelijk kan zijn om dit constant bij te houden, kunnen sensoren zorgen voor betere en actuele informatie.
Benieuwd naar voorbeelden?
• Regenradar 2.0
• Digitaal schouwen
• Datagestuurd reinigen
• Vulgraadsensoren en plattegrond wijkcontainers
• Multifunctionele (licht)masten
• Milieuzone
• Cameratoezicht
• Scanauto
• Luchtkwaliteit en De luchtclub
• Living Lab Sensible Sensor. Link opent een externe pagina: waarbij sensoren op een verstandige en met bewoners afgestemde manier ingezet worden
Ambitie: Rotterdam als voorbeeldstad in de digitale wereld
Rotterdam heeft grote ambities als het gaat om digitalisering: we willen voorop lopen met het verstandig gebruik van digitale toepassingen. Dit wil zeggen dat we digitalisering inzetten voor de opdrachten waar we voor staan op een manier waarbij alle randvoorwaarden goed zijn ingevuld. Denk hierbij aan privacy, security en transparantie. Dat vraagt om een lange termijn aanpak met zoveel mogelijk partijen in de stad en in de regio. Daarmee blijft de gemeentelijke organisatie bij met alle digitale ontwikkelingen, en doen we kennis op om dat ten gunste te laten komen voor onze bewoners en bedrijven.
Waar werkt de gemeente nog verder aan?
- eHealth: hoe kan digitaal u helpen met uw gezondheid?
- Experimenteercentrum VONK. Link opent een externe pagina om bewoners en de medewerkers van de gemeente voor te bereiden op nieuwe technologie en digitalisering.
- Datacenterstrategie om lokale ondernemers verder te ondersteunen. Vestiging van de AMS-iX in Rotterdam.
- Het Rotterdamse MKB wordt geholpen met digitaliseringsopgaven met het MKB010>>Next programma.
- Cybercriminaliteit en cyber resilience aanpak, ook in regionaal verband.
- Samenwerkingsverbanden met kennisinstellingen, zoals de kenniswerkplaats Urban Big Data, het partnerschap met het Erasmus Center for Data Analytics. Link opent een externe pagina en smart society van BOLD. Link opent een externe pagina.
- Uitvoeringsprogramma digitale economie
- Deelname aan de City Deal: een slimme stad zo doe je dat. Link opent een externe pagina.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer weten over Rotterdam Digitaal? Neem dan contact op met 14 010.