Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 17 min

Rotterdam digitaal

We leven in tijden van grote ontwikkelingen: alles en iedereen is nu 24 uur per dag verbonden. Overal en op elk moment kunnen we social media checken, Netflix-series kijken en online bankieren.

Digitale verbindingen zijn een nutsvoorziening geworden, een primaire levensbehoefte. In een digitale stad gaan we zelfs nog verder dan dat…

Hoe fijn zou het zijn als u altijd uw vuilniszak kwijt kunt in de ondergrondse container? Het kan, met sensoren die registreren wanneer het tijd is de container te legen. En wilt u als fietser korter wachten voor het stoplicht bij regen? Ook dat is mogelijk met digitalisering; net als direct uw zaken regelen bij de gemeente. Op sommige plekken in de stad zijn we al zo ver. Met de nieuwste ontwikkelingen bouwen we een duurzame stad, waar u graag woont en werkt. De digitale stad draagt bij aan betere dienstverlening aan de Rotterdammer. Een goede digitale infrastructuur is van groot belang: hiermee worden slimme, duurzame oplossingen mogelijk.

Uitdagingen

De digitalisering biedt veel, maar brengt ook uitdagingen. Kunt u bijvoorbeeld goed omgaan met alle beschikbare informatie? Dan bent u klaar voor de digitale wereld. Bent u minder bedreven? Dan kan het zomaar zijn dat u de weg kwijtraakt in de digitale toepassingen. Zo zijn er meer uitdagingen. Banen veranderen door robotisering. En wat doen we met alle nieuwe privacy- en veiligheidsvraagstukken?

Kansen zijn er zeker ook, want ons werk wordt eenvoudiger én efficiënter. En omdat saai en zwaar werk wordt overgenomen door robots, kunnen we langer aan de slag blijven. Er ontstaan bovendien nieuwe banen, waarvoor ook weer andere vaardigheden nodig zijn.

Verstandige en slimme stad

Rotterdam moet een duurzame stad zijn waarin het fijn is om te leven. En dus nemen we de touwtjes in handen. We worden een slimme én verstandige stad: een plek waar Rotterdammers - weerbaar en veilig - voorbereid zijn op de toekomst. Dat betekent dat er duidelijke spelregels voor bedrijven komen. De gegevens en privacy van inwoners: daar springen we zorgvuldig mee om. En wilt u noodzakelijke digitale vaardigheden ontwikkelen, ook als bedrijf? De gemeente Rotterdam helpt u een handje mee… Rotterdam als digitale stad: daar gaat u als Rotterdammer veel van merken!

Een aantal voorbeelden:

Ambitie voor 2025: Rotterdam als digitale voorbeeldstad

Rotterdam heeft grote ambities als het gaat om digitalisering: we willen in 2025 een voorbeeldstad zijn in de digitale werkelijkheid. Dat vraagt om een stevige aanpak met zoveel mogelijk partijen in de stad en in de regio. Om het allemaal in goede banen te leiden, is een Chief Digital Officer aangesteld. Dit is een soort regisseur met heel veel kennis van digitale toepassingen en een heel groot netwerk, die ervoor zorgt dat we als gemeente Rotterdam de kennis en kunde in huis hebben om een verstandige, slimme stad te zijn. En dit dan samen met bewoners, bedrijven en organisaties.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Wat gaat de gemeente doen?

(Verwachte) acties van de gemeenten (voor de komende jaren) zijn:

Acties

Verklarende woordenlijst

Meer informatie

Meer weten over Rotterdam Digitaal? Neem dan contact op met Frank Vieveen. Link opent een externe pagina. Zie ook de pagina's over 5G, Glasvezel en Cybercriminaliteit.

Bekijk het programma voor ondernemers op de pagina over MKB010>>Next. Link opent een externe pagina.