Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 8 min

Glasvezel

De gemeente Rotterdam stimuleert de aansluiting van woningen en bedrijven op glasvezel. Glasvezel is de meest moderne manier om huizen en bedrijven aan te sluiten op het internet.

De kabels in het netwerk bestaan uit bundels van hele dunne glasdraden. Door de glasdraden wordt laserlicht gestuurd. Zo kan met hoge snelheid veel data worden verzonden over het internet. Op deze pagina staat alle informatie hoe de gemeente de aanleg van glasvezel stimuleert.

Waarom is glasvezel belangrijk voor Rotterdam?

Een ondernemende stad als Rotterdam is dag en nacht in beweging. Ook op het internet. We zijn steeds vaker en langer online, met meer apparaten tegelijk en die apparaten gebruiken meer data dan ooit. Films worden in de hoogste kwaliteit gekeken, videobellen doen we met de hele wereld en een e-mail met een grote bijlage moet snel verzonden worden. We werken steeds vaker vanuit huis en daarmee is snel internet een basisbehoefte geworden. Glasvezel is het netwerk van nu en is voorbereid op die stijgende vraag naar snel internet.

Telecombedrijven leggen het glasvezelnetwerk aan

Het glasvezelnetwerk wordt aangelegd door telecombedrijven zoals KPN, Open Dutch Fiber, DELTA en Glaspoort. De gemeente is blij met deze bedrijven die glasvezel aanleggen en glasvezelinternet aanbieden. Het is een belangrijke voorziening voor alle Rotterdammers. De doelstelling is dat in 2025 iedere woning of bedrijf in de woonwijken aangesloten kan zijn op glasvezel. De gemeente zelf legt geen glasvezelnetwerk aan voor bewoners en bedrijven. Omdat de gemeente weet hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op de toekomst, stimuleren wij de aanleg van glasvezel door telecombedrijven.

Wat doet de gemeente bij de aanleg van glasvezel?

De gemeente vindt het belangrijk dat de aanleg van glasvezel zorgvuldig plaats vindt met zo min mogelijk overlast voor de bewoners. Daarom heeft de gemeente samenwerkingsovereenkomsten gesloten met de telecombedrijven. In die overeenkomst spreken we af dat de bedrijven zich inzetten om in de hele stad glasvezel aan te leggen. In de overeenkomst staat ook welke hulp de telecombedrijven van de gemeente mogen vragen. Wij helpen de bedrijven bij een goede en snelle aanvraag van de vergunningen die nodig zijn voor de aanleg van glasvezel. En we zorgen dat de juiste afdelingen betrokken zijn en dat de werkafspraken duidelijk zijn. Ook proberen we de werkzaamheden te combineren met andere werkzaamheden in de wijk om de overlast te beperken. Als het mogelijk is dan stimuleren wij bedrijven om netwerken met elkaar te delen.

De gemeente wil dat iedereen uit minimaal twee aanbieders van heel snel internet kan kiezen. Hierdoor is het niet te voorkomen dat soms een straat meerdere keren opengebroken wordt. Dit is nodig als verschillende aanbieders hun netwerk aanleggen.

Glasvezel voor bewoners

Als een telecombedrijf in uw wijk glasvezel gaat aanleggen, dan adviseren wij u om toestemming te geven voor de aanleg naar uw woning als dit gratis is. Op die manier kunt u direct of in de toekomst een abonnement afsluiten. De kabel ligt dan al in uw woning. Als u geen toestemming geeft en de kabel moet later alsnog worden aangesloten in uw woning dan zijn daar mogelijk kosten aan verbonden.

Zorg dat u altijd om legitimatie vraagt, voordat u een medewerker van een telecombedrijf toegang tot uw woning geeft. U weet dan zeker met wie u te maken heeft. Twijfelt u, neem dan contact op met de projectleider van de aannemer.

Glasvezel voor bedrijven

In Rotterdam kunnen op vrijwel alle bedrijventerreinen meerdere leveranciers glasvezelinternet aanbieden. Op de pagina Zakelijk glasvezel vindt u als ondernemer alle informatie over glasvezel zoals een overzicht van alle glasvezelleveranciers per bedrijventerrein.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Glasvezel en nieuwbouw

KPN heeft de afgelopen jaren veel nieuwbouwwoningen verspreid over Rotterdam voorzien van glasvezel. Zij sluit ook toekomstige nieuwbouwprojecten aan op glasvezel. Als een nieuwbouwproject wordt aangesloten en de rest van de wijk heeft nog geen glasvezel, dan volgt die aanleg op een later moment, deze werkzaamheden worden niet gecombineerd.

Waar wordt op dit moment glasvezel aangelegd?

Op dit moment wordt glasvezel aangelegd in de volgende wijken:

In alle wijken komen een of meerdere glasvezelnetwerken. Zodra nieuwe gebieden bekend zijn zal dit worden toegevoegd.

Waar ligt in Rotterdam al glasvezel?

In de volgende wijken is glasvezel beschikbaar. Mocht uw woning desondanks geen glasvezel aansluiting hebben, dan kunt u contact opnemen met de partij die glasvezel heeft aangelegd in de betreffende wijk:

Vragen en antwoorden

Meer informatie

Heeft u vragen over glasvezel in Rotterdam? Neem dan contact op met Frank Vieveen. Link opent een externe pagina.