Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 30 min

Urban Roofs

In het project LIFE@Urban Roofs worden of zijn op 6 locaties in Rotterdam multifunctionele daken aangelegd. Deze daken hebben dan een combinatie van groen, wateropvang, zonnepanelen of een terras.

Op de multifunctionele daken zijn veel nieuwe dingen mogelijk.
Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, klimaat, groen en biodiversiteit. Voor het project LIFE@Urban Roofs ontvingen wij en onze partners subsidie van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie.
Door te laten zien wat er mogelijk is op daken willen we in de toekomst meer multifunctionele daken aanleggen in de stad.
De multifunctionele daken worden (of zijn al) gemaakt op de Peperklip, in de Robert Fruinstraat, op Congres- en concertgebouw de Doelen, de Valentijnschool en gebouw De Heuvel. Op het Kleinpolderplein ligt een experimentendak.

Concert- en congresgebouw de Doelen

Op het dak van Concert- en congresgebouw de Doelen ligt 2.581 m² groen. Dat is net zo groot als 10 tennisbanen. De waterberging op het dak is zo groot als 2000 badkuipen (300 m³). Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad zo'n groot multifunctioneel dak krijgt.

De aanleg van het groene, biodiverse dak met waterberging op het dak van de Doelen.
De aanleg van het groene, biodiverse dak met waterberging op het dak van de Doelen.

De Peperklip

Op de Peperklip is het langste natuurdak van Nederland op een woongebouw aangelegd. Het dak is 7.600 vierkante meter groot. De rust en ruimte op het groene dak trekt bijen, vlinders en vogels aan. Dat is goed voor de biodiversiteit en helpt bij klimaatveranderingen. 

Robert Fruinstraat

In de Robert Fruinstraat is een aantal groene daken gemaakt. Er wordt regenwater onder de grond opgevangen en er zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Ook is er een dakterras.
Bekijk hieronder de korte animatiefilm in het Nederlands. Link opent een externe pagina of in het Engels. Link opent een externe pagina.

Experimentendak

Op het Kleinpolderplein hebben we een experimentendak aangelegd. Hier kunnen bedrijven nieuwe producten voor daken testen. De Hoge School Rotterdam doet ook mee en onderzoekt hoe de nieuwe uitvindingen in de praktijk werken. Kijk voor meer informatie op Experimentendak Rotterdam | Duurzaam 010. Link opent een externe pagina.

Rotterdam opent aanmeldingsprocedure Experimentendak 

Als onderdeel van het project LIFE@Urban Roofs stelt de gemeente Rotterdam een dak beschikbaar om verschillende duurzame en klimaatadaptieve experimenten uit te rollen. Het Experimentendak ligt op één van de gemeentelijke daken op de locatie Kleinpolderplein.  Het dak heeft een oppervlakte van minimaal 500 vierkante meter en maximaal 1000 vierkante meter. Het is opgedeeld in maximaal 20 plots van 50m2. In een periode van 1 tot 5 jaar kunnen er nieuwe technologieën getest en gemonitord worden. Met de resultaten stimuleren we andere investeringen in klimaatadaptieve maatregelen.

Gezocht: innovatieve pioniers

Bent u een productontwikkelaar, leverancier of een duurzame pionier en heeft u een innovatieve toepassing om op het dak zoveel mogelijk water te bergen, zo efficiënt mogelijk energie op te wekken of zo hoog mogelijke kwaliteit in groen en biodiversiteit te leveren? Of heeft u een totaal ander briljant idee? Meld u zich dan aan voor het Experimentendak.

Aanmelden 

U kunt zich aanmelden voor een plot door het opstellen van een Plan van Aanpak. 

 1. ur vóór vrijdag 6 oktober 12:00 uur een mail aan ExperimentendakSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina om uw plan in te dienen. Klik hieronder op de links voor het aanmeldformulier, de procedure en voor meer informatie over de uitgangspunten, spelregels, deadlines, selectieprocedure en aanmoedigingsprijzen.

  Online Vraag en Antwoord-sessie 27 september 2023

  Als u vragen heeft over de aanmeldingsprocedure, het plan van aanpak, de voorwaarden of heeft u nog andere vragen, sluit dan aan bij de online Vraag en Antwoord-sessie.

  Tool Multifunctionele Daken 

  Wilt u weten of een multi-functioneel dak voor u interessant is? Kijk dan eens naar de Multifunctionele Daken Tool | Ondernemen010.nl. Link opent een externe pagina & Multifunctional Roofs Tool English. Link opent een externe pagina.
  Hiermee kunt u de kosten en opbrengsten van de aanleg uw dak eenvoudig op een rij zetten en daarbij ook de maatschappelijke kosten en baten meenemen. Zo komt u tot de beste gouden combinatie op uw dak.

  Belangrijke stappen

  Samenwerking

  We werken in LIFE@Urban Roofs Rotterdam samen met Vestia, Stichting Gebouw De Heuvel, De Rotterdamsche Vastgoed Maatschappij, Trivestor Beleggingen, Concert- en congresgebouw De Doelen, de Valentijnschool en de stad Vejle in Denemarken.

  De logo's van het Europese LIFE programma voor milieu en klimaatactie (links) en LIFE Urban Roofs Rotterdam (rechts).

  Life logo
  Foto: LIFE

  Meer informatie

  Wilt u aan de slag met uw dak? Laat het ons weten, we denken graag mee. Ga naar de pagina Duurzaamheidsloket.