Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 33 min

Urban Roofs

In het project LIFE@Urban Roofs worden of zijn op 6 locaties in Rotterdam multifunctionele daken aangelegd. Deze daken hebben dan een combinatie van groen, wateropvang, zonnepanelen of een terras.

Opening van het vernieuwde Driehoeksplein
Opening van het vernieuwde Driehoeksplein. Fotograaf David Rozing.

Op de multifunctionele daken zijn veel nieuwe dingen mogelijk.
Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, klimaat, groen en biodiversiteit. Voor het project LIFE@Urban Roofs ontvingen wij en onze partners subsidie van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie.
Door te laten zien wat er mogelijk is op daken willen we in de toekomst meer multifunctionele daken aanleggen in de stad.
De multifunctionele daken worden (of zijn al) gemaakt op de Peperklip, in de Robert Fruinstraat, op Congres- en concertgebouw de Doelen, de Valentijnschool en gebouw De Heuvel. Op het Kleinpolderplein ligt een experimentendak.

Driehoeksplein

Het Driehoeksplein in Delfshaven is vernieuwd: er is 2500 m2 extra groen bijgekomen en er zijn 25 bomen geplant. Onder het plein is een waterberging aangelegd van 475 m³. Het water wordt opgeslagen tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting van water te voorzien. De school krijgt een groen dak met zonnepanelen. De leerlingen van de Valentijnschool krijgen op het schoolplein les over klimaat, de natuur en biodiversiteit. Dit plein is een schoolplein en wijkpark in één geworden.

De aanleg van het groene, biodiverse dak met waterberging op het dak van de Doelen.
De aanleg van het groene, biodiverse dak met waterberging op het dak van de Doelen.

Concert- en congresgebouw de Doelen

Op het dak van Concert- en congresgebouw de Doelen ligt 2.581 m² groen. Dat is net zo groot als 10 tennisbanen. De waterberging op het dak is zo groot als 2000 badkuipen (300 m³). Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad zo'n groot multifunctioneel dak krijgt.

De Peperklip

Op de Peperklip is het langste natuurdak van Nederland op een woongebouw aangelegd. Het dak is 7.600 vierkante meter groot. De rust en ruimte op het groene dak trekt bijen, vlinders en vogels aan. Dat is goed voor de biodiversiteit en helpt bij klimaatveranderingen. 

Robert Fruinstraat

In de Robert Fruinstraat is een aantal groene daken gemaakt. Er wordt regenwater onder de grond opgevangen en er zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Ook is er een dakterras.
Bekijk hieronder de korte animatiefilm in het Nederlands. Link opent een externe pagina of in het Engels. Link opent een externe pagina.

Deelnemers experimentendak 2024, foto: gemeente Rotterdam
Deelnemers experimentendak 2024, foto: gemeente Rotterdam

Experimentendak

Op het Kleinpolderplein hebben we een experimentendak aangelegd. Hier kunnen bedrijven nieuwe producten voor daken testen. De Hoge School Rotterdam doet ook mee en onderzoekt hoe de nieuwe uitvindingen in de praktijk werken. Kijk voor meer informatie op Experimentendak Rotterdam | Duurzaam 010. Link opent een externe pagina.

Tool Multifunctionele Daken 

Wilt u weten of een multi-functioneel dak voor u interessant is? Kijk dan eens naar de digitale rekentool voor multifunctionele daken. Link opent een externe pagina
Hiermee kunt u de kosten en opbrengsten van de aanleg uw dak eenvoudig op een rij zetten en daarbij ook de maatschappelijke kosten en baten meenemen. Zo komt u tot de beste gouden combinatie op uw dak.

Belangrijke stappen

Op het dak van de Robert Fruinstraat 37 in de wijk Middelland is een groen-blauw dak aangelegd. Het dak heeft een oppervlakte van 375 vierkante meter, is voorzien van groen en kan ook water bergen. Dit is het tweede gemeentelijke dak dat dit jaar in deze straat wordt opgeleverd. Eerder dit jaar is het dak van het voormalig gemeentearchief voorzien van een multifunctioneel dak.

Waterberging en groen

Voor de aanleg is eerst de constructie van het dak gecontroleerd. Ongeveer 75 procent van het dakoppervlak bleek geschikt om de extra belasting door wateropvang en sedum te kunnen dragen. Het dak heeft nu een waterbergende capaciteit van ruim 9.000 liter, voordat het water het riool in stroomt. Dit water zorgt in droge en hete periodes voor voldoende vocht voor de planten. Bij hevige regenbuien houdt de vegetatie water vast, zodat er minder risico op wateroverlast is. Zo is de Robert Fruinstraat beter voorbereid op de uitdagingen van het veranderende klimaat. Deltacommissaris Peter Glas bezocht tijdens de aanleg van het dak de Robert Fruinstraat als onderdeel van een werkbezoek aan Rotterdamse klimaatinitiatieven en was enthousiast over het nieuwe dak.

Samenwerking

Bewoners, instellingen, bedrijven, eigenaren en de gemeente werken samen om een mooiere, duurzame straat te maken. Bewoners hebben actief meegedacht over het ontwerp van de straat en hechten veel waarde aan een groene omgeving. Met de aanleg van deze groen-blauwe daken worden de eerste stappen gezet naar de ‘veerkrachtige stadsstraat van de toekomst’.

Het project is gerealiseerd met bijdragen van de gemeente Rotterdam en LIFE@Urban Roofs, dat deel uit maakt van het Europese LIFE programma.

Meer informatie

Wilt u aan de slag met uw dak? Laat het ons weten, we denken graag mee. Ga naar de pagina Duurzaamheidsloket.

Samenwerking

We werken in LIFE@Urban Roofs Rotterdam samen met Hef Wonen, Stichting Gebouw De Heuvel, De Rotterdamsche Vastgoed Maatschappij, Trivestor Beleggingen, Concert- en congresgebouw De Doelen, de Valentijnschool en de stad Vejle in Denemarken.

Life logo
Foto: LIFE

De logo's van het Europese LIFE programma voor milieu en klimaatactie (links) en LIFE Urban Roofs Rotterdam (rechts).