Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Rotterdams Weerwoord

Klimaatverandering. Iedereen praat erover. Maar wat merken gewone Rotterdammers ervan? En wat kunnen we doen? Voor dat laatste is er het Rotterdams WeerWoord.

Gemeente, Rotterdammers en Rotterdamse organisaties trekken hierin samen op om onze stad voor te bereiden op een extremer klimaat.

Een voetbalveld dat onderloopt na een hevige regenbui, hittegolven, huizen die verzakken: het zijn voorbeelden waaraan we kunnen zien dat het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Dat betekent dat het soms heel nat en soms veel te droog is.

Heviger regenbuien

Met de gegevens van nu kunnen we voorspellen dat er in de toekomst veel meer neerslag komt. En dan gaat het vooral om extreme buien. Omdat er in de stad erg veel steen is - van huizen, stoepen en straten - kan dat water niet in de grond zakken. Daardoor raakt het riool overbelast.

Meer ernstige droogte

Als er lang weinig regen valt, zorgt dat voor grote droogte. Daardoor zakt het peil van het grondwater. Hierdoor kan de bodem dalen. Zo ontstaat schade aan funderingen van huizen. Rotterdam zakt wel 1 centimeter per jaar als we niet snel iets doen.

Vaker extreme hitte

In de toekomst krijgen we meer extreem hete dagen. In het ergste geval is het in 2050 4 keer zo vaak boven de 30 graden dan nu. Als we niet zorgen voor afkoeling, heeft dat gevolgen voor onze gezondheid. Van meer smog in de lucht en meer bacteriën in het drinkwater tot tropische muggen die ziekten verspreiden.

Meer cijfers vindt u in de broekzakpublicatie Weer Weetje Meer. Link opent een externe pagina.

Handen uit de mouwen

Klimaatverandering: het gaat niet vanzelf over. Sterker nog, in de toekomst krijgen we nog extremer weer. Maar we kunnen onszelf en de stad hierop voorbereiden door ons huis, tuin, balkon of straat aan te passen. En hoe meer mensen dat doen, hoe beter we het extreme weer kunnen hebben. Op Handen uit de mouwen - Rotterdams Weerwoord. Link opent een externe pagina vindt u hiervoor allemaal tips.

Rotterdam groener maken

Een van de dingen die we kunnen doen, is Rotterdam groener maken. Planten werken namelijk als een 'spons'. Hoe meer planten en bloemen er zijn, hoe meer water er in de grond kan worden opgeslagen. Verder zorgt groen voor meer verkoeling bij hitte en voor een betere afvoer van regenwater na stevige buien.
Voor een deel is het aanleggen van groen een taak van de gemeente. Maar een groot deel van Rotterdam bestaat uit tuinen en daken van bewoners. En uit daken en terreinen van bedrijven, zorginstellingen en scholen. Daarom doen we het samen. Dat is goed voor de buurt én vaak nog gezellig ook! Dus leg die daktuin aan, ga tegels wippen, plaats een regenton en wissel tips uit met de buren. U krijgt er subsidie voor! Lees meer over subsidies op Je kunt subsidie krijgen! - Rotterdams Weerwoord. Link opent een externe pagina.

Wie is Rotterdams WeerWoord

In het Rotterdams WeerWoord werken de gemeente Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland en Evides Waterbedrijf samen.

Maar iedereen die wil meedoen, is welkom. Van beleidsmakers tot schoolkinderen, van stadsarchitecten tot winkeliers en van projectontwikkelaars tot sportverenigingen. Iedereen kan een belangrijke rol spelen in het klimaatbestendig maken van de stad.

Meer informatie vindt u op rotterdamsweerwoord.nl. Link opent een externe pagina.