Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Zelf aan de slag met groen

Vele Rotterdammers en de gemeente willen graag extra groen in de stad. Want wonen in een groen Rotterdam is fijn. Wilt u ook een groenere straat of buurt? Dan zijn er vele mogelijkheden.

Maak een geveltuin

Met een geveltuin kunt u heel makkelijk zelf uw huis en straat opfleuren. Dus tegel eruit, plant erin! Zo pakt u dat aan.

Een groene tuin

U kunt ook uw achter- of voortuin groen(er) maken. Waarom dat een goed idee is, en hoe u dat aanpakt leest u op de pagina Een groene tuin.

Adopteer een boomspiegel

Een boomspiegel is de plek rondom een boom, waar vaak niets groeit. Zonde! Want in een mum van tijd kunt u er iets heel moois van maken. Lees wel even deze tips voor het beste resultaat.

Zet plantenbakken neer

Met plantenbakken krijgt u makkelijk en snel extra groen op de stoep voor uw huis. Wilt u samen met andere bewoners een grote plantschaal in uw straat? Bekijk de mogelijkheden en vraag een aan bij de wijkraad.

Het dak op

Ga het dak op met uw tuin. Het is niet alleen mooi, het is ook nog eens heel goed voor de natuur. Een daktuin houdt de warmte vast in de winter, koelt in de zomer en isoleert ook nog geluid. Daarnaast is het ook heel goed voor de waterberging. De gemeente stelt hiervoor subsidie beschikbaar.

Gebruik inheemse planten

Gebruik zo veel mogelijk planten die van nature in Nederland voorkomen. Ook wel inheemse planten genoemd. En kies voor variatie in de beplanting. Dan komt u straks meer bijen, vlinders, vogels en ander dieren tegen.
Kijk voor meer informatie en inspirerende voorbeelden op de inheemse plantenlijst

Samen met de buren

Waarom zou u niet samen met uw buren aan de slag gaan? Goed voor het groen én voor de gezelligheid. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een kaal binnenterrein kan zo een groene oase worden en een stadsplantsoen een moderne moestuin.

De gemeente denkt graag mee over uw groenplannen. Lees meer op de pagina’s zelfbeheer en stadslandbouw. Ook Opzoomer Mee. Link opent een externe pagina helpt bewoners met 'groene' vingers.

Bewonersinitiatief Museumstraat. Bewoners samen aan de slag met groen.

Vraag subsidie aan

De gemeente stelt subsidie beschikbaar als u groen aanlegt in uw tuin, op uw dak of aan uw gevel.

Bestel de Tegeltaxi 

Heeft u de tegels in uw tuin vervangen door groen of een geveltuin aangelegd? Dan kunt u de tegels meegeven met de tegeltaxi. Deze haalt een keer per maand in elke wijk van Rotterdam tegels op.

Meer informatie

Benieuwd wat de gemeente en anderen doen om de stad groener te maken? Lees het actieplan Rotterdam gaat voor groen. Link opent een externe pagina.