Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Tegeltaxi

Heeft u een geveltuintje gemaakt of tegels in uw tuin vervangen voor groen. Dan kunt u straattegels die over zijn meegeven met de tegeltaxi. De ophaalservice van de gemeente voor gewipte tegels.

In elke wijk van Rotterdam haalt de gemeente deze tegels eenmaal per maand op maandag op. Op tegel.taxi. Link opent een externe pagina ziet u wanneer dit bij u is.

Tegels aanmelden

Wilt u van de ophaalservice gebruikmaken, vul dan het formulier op tegel.taxi in. Dit kan tot 16.00 uur op de zondag voor de ophaaldag in uw wijk. De tegels mag u vanaf zondag 16.00 uur neerleggen, op een plek waar een kleine vrachtwagen bij kan, bijvoorbeeld op een straathoek. De Tegeltaxi rijdt tot en met eind oktober.

Waarom meer groen

Een groen(e) tuint(je) zorgt er niet alleen voor dat uw straat er leuker uitziet. Minder tegels in uw straat of tuin heeft ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater gelijk de grond en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen voor minder hitte op hete dagen zorgt. Klimplanten bijvoorbeeld houden het begroeide deel van de gevel, en dus ook uw woning, in de zomer koel.

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten - planten die hier van nature voorkomen - in uw tuin te kiezen,helpt u ook mee. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.

Op de pagina Inheemse planten vindt u een lijst met planten die van nature hier thuishoren en makkelijk te planten zijn in uw tuin. En waarvoor u subsidie kunt aanvragen.

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die u verwijdert, kunt u hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in uw tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

Kijk voor meer inspiratie op Rotterdamsweerwoord.nl. Link opent een externe pagina.

NK Tegelwippen

Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Maakt u gebruik maakt van de tegeltaxi, dan hoeft u zelf niet door te geven hoeveel tegels u gewipt hebt. Dit doen wij voor u.