Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 13 min

Inheemse planten

Inheemse planten zijn planten die van nature in een gebied voorkomen. Insecten en andere dieren zijn vaak afhankelijk van inheemse plantensoorten als voedselbron. Door voor inheemse plantensoorten te kiezen, helpt u de Rotterdamse biodiversiteit een handje.

Een rijke variatie aan biodiversiteit is van groot belang voor een gezond en leefbaar ecosysteem. Het is nodig om hier aandacht aan te besteden, want een gezonde natuur is niet vanzelfsprekend. Verstedelijking van het landschap, intensieve landbouw en de verspreiding van invasieve uitheemse plantensoorten zetten de lokale biodiversiteit onder druk.

Gemeente Rotterdam geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Ook u kunt een bijdrage leveren. Deze plantenlijst laat zien welke planten van nature in de omgeving thuishoren en makkelijk te planten zijn in uw (gevel)tuin, op het balkon of op het dak.

Meer over biodiversiteit

(Vaste) planten en kruiden

Vaste planten zijn meerjarige, kruidachtige planten. Sommige planten blijven in de winter groen, maar de meeste trekken zich ondergronds terug voor hun winterslaap. In het voorjaar vormen vaste planten boven de grond ieder jaar nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden.

Bloeiende planten met nectar en stuifmeel zijn goed voor bloemzoekende insecten, zoals bijen, hommels en vlinders, maar ook als voedsel voor lieveheersbeestjes en vliegen. Deze planten bieden veiligheid en voortplantingsplekken voor insectensoorten. Die insectensoorten zijn weer een bron van voedsel voor insecteneters als kleine zoogdieren, vogels en amfibieën.

Planten en kruiden zijn niet alleen een kleurrijk plaatje om naar te kijken, maar zorgen ook voor een goed humeur. Ze beschermen de grond tegen de zon en vullen de lege ruimtes op. Kruiden kunt u gebruiken om lekkere gerechten mee te bereiden of thee van te zetten. Zo heeft u toegang tot een eigen biologische kruidentuin.

Heesters

Een heester is een andere benaming voor een struik. Bij een tuincentrum of kwekerij komt u dan ook vaak het woord 'heester' tegen.

Vogels en kleine zoogdieren schuilen vaak in heesters, bosjes en dichte hagen omdat ze zich veilig voelen in dekking, buiten bereik van roofdieren. Ook broeden ze in allerlei soorten heesters. Heesters produceren bloemen met nectar en stuifmeel, waar veel insecten van profiteren, en vogels eten weer volop de bessen of vruchten van heesters.

Sommige heesters bieden het hele jaar door privacy doordat ze hun bladeren niet verliezen. Zo kunt u de klimop als natuurlijke schutting gebruiken. Dit is een goedkoper alternatief en het kleedt mooi aan. De bladeren, de bloemen en de bessen of vruchten zijn een afwisselend beeld om naar te kijken. Van bepaalde heesters kunnen de bessen of vruchten geplukt en gegeten worden.

Bomen

Net als kruiden en heesters hebben ook veel boomsoorten bloemen met nectar en stuifmeel. Sommige soorten bloeien al in maart, nog voordat er bladeren aan de takken zitten. Deze bomen zijn geliefd bij bestuivers zoals bijen, hommels en zweefvliegen.

Andere boomsoorten bloeien tot laat in de zomer, en bieden zo een voedselbron voor insecten wanneer andere plantensoorten al zijn uitgebloeid. De bessen en vruchten van een boom zijn voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Ook bieden bomen nestgelegenheid voor veel vogelsoorten.

Naarmate bomen ouder worden ontstaan er makkelijker op natuurlijke wijze holtes en spleten, waar naast vogels ook bijvoorbeeld vleermuizen in verblijven.

Bomen reflecteren zonnestralen, bieden meer schaduw en zorgen voor verkoeling tijdens warme dagen. Ze zijn een bron van zuurstof en zorgen voor minder wateroverlast. Woont u in een drukke omgeving? Door een boom te planten wordt u minder gehinderd door geluid.

Goed om te weten

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina's: