Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Inheemse planten

Inheemse planten zijn planten die vanzelf in een gebied voorkomen. Ze zijn nodig voor insecten en andere dieren. Help ze door te kiezen voor inheemse plantensoorten!

Veel verschillende soorten planten en dieren (biodiversiteit) zijn belangrijk voor een gezonde en leefbare omgeving. Een gezonde natuur is er niet vanzelf. Verbouwing van het landschap, intensieve landbouw en de verspreiding van planten die niet in de omgeving thuishoren maken het lastig voor de biodiversiteit.

Gemeente Rotterdam geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen.  Ook u kunt een bijdrage leveren in uw (gevel)tuin, op het balkon of op het dak. Kijk voor inspiratie op de plantenlijsten hieronder. 

(Vaste) planten en kruiden

Vaste planten zijn meerjarige, kruidachtige planten. Sommige planten blijven in de winter groen, maar de meeste trekken zich ondergronds terug voor hun winterslaap. In het voorjaar vormen vaste planten boven de grond ieder jaar nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden.

Bloeiende planten met nectar en stuifmeel zijn goed voor bloemzoekende insecten, zoals bijen, hommels en vlinders, maar ook als voedsel voor lieveheersbeestjes en vliegen. Deze planten bieden veiligheid en voortplantingsplekken voor insectensoorten. Die insectensoorten zijn weer een bron van voedsel voor insecteneters als kleine zoogdieren, vogels en amfibieën.

Planten en kruiden zijn niet alleen een kleurrijk plaatje om naar te kijken, maar zorgen ook voor een goed humeur. Ze beschermen de grond tegen de zon en vullen de lege ruimtes op. Kruiden kunt u gebruiken om lekkere gerechten mee te bereiden of thee van te zetten. Zo heeft u toegang tot een eigen biologische kruidentuin.

Heesters

Een heester is een andere benaming voor een struik. Bij een tuincentrum of kwekerij komt u dan ook vaak het woord 'heester' tegen.

Vogels en kleine zoogdieren schuilen vaak in heesters, bosjes en dichte hagen omdat ze zich veilig voelen in dekking, buiten bereik van roofdieren. Ook broeden ze in allerlei soorten heesters. Heesters produceren bloemen met nectar en stuifmeel, waar veel insecten van profiteren, en vogels eten weer volop de bessen of vruchten van heesters.

Sommige heesters bieden het hele jaar door privacy doordat ze hun bladeren niet verliezen. Zo kunt u de klimop als natuurlijke schutting gebruiken. Dit is een goedkoper alternatief en het kleedt mooi aan. De bladeren, de bloemen en de bessen of vruchten zijn een afwisselend beeld om naar te kijken. Van bepaalde heesters kunnen de bessen of vruchten geplukt en gegeten worden.

Bomen

Net als kruiden en heesters hebben ook veel boomsoorten bloemen met nectar en stuifmeel. Sommige soorten bloeien al in maart, nog voordat er bladeren aan de takken zitten. Deze bomen zijn geliefd bij bestuivers zoals bijen, hommels en zweefvliegen.

Andere boomsoorten bloeien tot laat in de zomer, en bieden zo een voedselbron voor insecten wanneer andere plantensoorten al zijn uitgebloeid. De bessen en vruchten van een boom zijn voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Ook bieden bomen nestgelegenheid voor veel vogelsoorten.

Naarmate bomen ouder worden ontstaan er makkelijker op natuurlijke wijze holtes en spleten, waar naast vogels ook bijvoorbeeld vleermuizen in verblijven.

Bomen reflecteren zonnestralen, bieden meer schaduw en zorgen voor verkoeling tijdens warme dagen. Ze zijn een bron van zuurstof en zorgen voor minder wateroverlast. Woont u in een drukke omgeving? Door een boom te planten wordt u minder gehinderd door geluid.

Goed om te weten