Biodiversiteit
Rotterdam herstelt en versterkt de biodiversiteit in de stad en de omliggende poldergebieden. Met biodiversiteit bedoelen we de grote hoeveelheid soorten planten, bloemen en dieren.
De natuurindicatiekaart is een kaart die laat zien hoeveel natuur er (ongeveer) in de Rotterdamse wijken is. Voor het maken van deze kaart zijn ongeveer 334.000 natuurwaarnemingen van tussen 2010 en 2020 onderzocht. Op de kaart staat de biodiversiteit per vierkante kilometer afgebeeld, variërend van veel, weinig tot geen. De kaart geeft dus een indruk van de biodiversiteit in de wijken.
Dat is belangrijk omdat we zo’n kaart erg goed kunnen gebruiken om maatregelen te nemen die de biodiversiteit in de stad moeten behouden en versterken. Met deze kaart kan de gemeente beter en makkelijker kiezen welke maatregelen ze neemt bij de inrichting en ontwikkeling van de stad.
Voor het natuurmeetnet tellen we elk jaar op meer dan 200 vaste plekken in Rotterdam welke planten en dieren er zijn en hoeveel dat er zijn. Dat doen we in verschillende soorten leefomgevingen: dus zowel in de groene dorpen aan de rand van Rotterdam als in de stenige binnenstad. De telling gebeurt steeds op dezelfde manier. Zo krijgen we gegevens waarmee we kunnen zien of de biodiversiteit over de jaren heen slechter wordt of juist beter. Ook kunnen we zo uitspraken over de natuur in Rotterdam met gegevens ondersteunen.
Het natuurmeetnet is belangrijk omdat we zo over meerdere jaren betrouwbare gegevens krijgen over de biodiversiteit in verschillende delen van de stad. En omdat we die gegevens steeds op dezelfde manier verzamelen, kunnen we ook beter meten wat de invloed op de natuur is van maatregelen die de gemeente neemt bij het beheer, de inrichting en de ontwikkeling van de stad.
We werken op dit moment aan een digitale plek waar alle gegevens over de natuur in Rotterdam te vinden zullen zijn. Het gaat om de gegevens die met het natuurmeetnet worden verzameld. Deze komen eerst beschikbaar voor de gemeentelijke diensten die in de stad fysieke projecten uitvoeren en het openbaar groen beheren. Uiteindelijk is het de bedoeling om de gegevens voor iedereen die geïnteresseerd is beschikbaar te maken.
Het Havenbedrijf volgt zelf al jaren hoe het gaat met de natuur in het havengebied. Omdat dit er voor het stedelijk gebied nog niet was, hebben we daar onze aandacht op gericht.