Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Bijen

Bijen zijn belangrijk. Zij zorgen voor het bestuiven van onze groente, fruit en wilde planten. Helaas gaat het niet goed met de wilde bijen. Voedselgebrek en weinig nestgelegenheid spelen daarbij een rol. Daar gaat Rotterdam wat aan doen door 40 hectare bijenlandschap te ontwikkelen. En iedereen kan daaraan meehelpen.

De stad werkt hiervoor samen met allerlei organisaties in de provincie Zuid-Holland. Het doel is om een aaneengesloten bloemennetwerk in de hele provincie te maken. Dit gebeurt in Rotterdam vooral door bestaand gras om te vormen tot bloemrijke weides, bermen en waterkanten. Zodat wilde bijen overal terechtkunnen voor nectar en een plek om zich voort te planten.

Nationale Bijentelling 15 t/m 24 april 2024

Doe ook mee met de Nationale Bijentelling. Kijk een half uurtje om je heen in een tuin, balkon of groene plek in de buurt en tel de bijen. Dit zijn belangrijke gegevens, want het aantal soorten wilde bijen gaat sterk achteruit.

Meedoen is makkelijk. Kijk voor foto's van bijen, telkaarten en het doorgeven van de aantallen op: www.nationalebijentelling.nl. Link opent een externe pagina

Bouwbord Bijenlandschap onthuld

40 hectare bijenlandschap in de komende vier jaar, dat zijn bijna 60 voetbalvelden! Wethouder Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) heeft daarom op 16 juni 2023 een bouwbord onthuld aan de Burgemeester Oudlaan in Kralingen.
Dit bord is straks op allerlei plekken te zien waar aan een bijenlandschap wordt gewerkt. De omvorming van gazons tot bloemrijke weides heeft tijd nodig. Maar nu al is in veel bermen en groenstroken het resultaat te zien: afwisselende begroeiing met allerlei soorten bloemen.

Bouwbord Bijenlandschap in een strook gras met bloemen naast een fietspad waarop een fietser fietst.
Het bouwbord Bijenlandschap aan de Burgemeester Oudlaan in Kralingen. Foto: gemeente Rotterdam - David Rozing

Natuurvriendelijk grasbeheer

Rotterdam zet zich al op verschillende manieren in voor de bij, onder meer door natuurvriendelijk grasbeheer. Dit betekent gevarieerd en gefaseerd maaien, zoals in bloemrijke bermen en andere groenstroken. Een voorbeeld hiervan is het bijenlint aan de Gordelweg. Door op verschillende tijdstippen in stroken te maaien blijven er genoeg bloemen en schuilplekken over. En dat is ook goed voor andere soorten zoals vlinders en egels.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Bijvriendelijk

Daarnaast is er op allemaal plekken in de stad gestart met het inrichten van bijvriendelijke plekken, door bijvoorbeeld het planten van biologische bloembollen. In Rotterdam-zuid is IJsselmonde onlangs begonnen om samen met omliggende gemeentes een bijenlandschap aan te leggen. En Diergaarde Blijdorp heeft een Bijenvallei ingericht. Ook op steeds meer groene daken groeit een mix aan struiken en planten die goed zijn voor veel soorten insecten. Dit is goed voor de biodiversiteit in de stad.

Help de wilde bij

Ook bewoners kunnen meedoen aan dit bijenlandschap. Door de (gevel)tuin of het balkon in te richten met gifvrije bijvriendelijke planten en bloemen, zoals bijvoorbeeld wilde marjolein en margriet. Rotterdam stelt hiervoor subsidie beschikbaar, mits er tegels uit de tuin worden verwijderd. Ieder klein hoekje met de juiste soorten maakt al verschil. U kunt hierbij ook een bijenhotel ophangen, zo kan bijvoorbeeld de rosse metselbij voor een nieuwe generatie zorgen.

Doe ook mee met het bijenlandschap, kijk voor meer informatie over subsidie voor inheemse soorten op de pagina Inheemse planten.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Vragen en antwoorden