Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Voederverbod

In heel Rotterdam is het verboden om ganzen, eenden, duiven en andere (water)vogels te voeren. Veel mensen vinden het fijn om vogels te voeren. En het is vaak goed bedoeld. Maar het is niet goed voor de vogels om gevoerd te worden.

U kunt een boete krijgen als u vogels, eenden of andere dieren voert op openbare plaatsen in de stad. 

Dieren worden ziek van brood

Het is belangrijk dat de dieren zelf op zoek gaan naar natuurlijk voedsel. Vogels eten zaden, insecten en groen uit de natuur. Van brood en ander mensenvoedsel worden vogels ziek, ook al eten ze het graag.

Overlast van vogels en vogelpoep

Vaak wordt er steeds op dezelfde plek gevoerd. Er komen daardoor steeds meer vogels naar die plekken toe. Zo neemt de overlast van vogels en vogelpoep snel toe.

Ratten komen op resten af

Voedsel dat op straat blijft liggen is, gaat schimmelen en trekt ratten en andere plaagdieren aan. Het ziet er rommelig uit en is ongezond voor Rotterdammers. De ontlasting van te veel stadsdieren bij elkaar vervuilt de bodem en het water.

Oud brood over? In broodbakken!

Heeft u oud brood over? In Rotterdam maken we er energie of compost van, dus voeding voor planten.
Lever daarom uw brood in bij een van de broodbakken. Ze staan verspreid op verschillende plekken in Rotterdam.
Kijk voor alle plekken op de pagina Broodbakken.

Gfe+t-afval

Brood kunt u ook kwijt in gfe+t-containers. In een aantal wijken wordt het gfe+t (groente-, fruit- en etensresten en tuinafval) al apart ingezameld.
Van het gfe+t-afval wordt compost gemaakt.

Etensresten?

Gooit u liever geen eten weg, kijk dan eens op het Voedingscentrum. Link opent een externe pagina wat u nog meer kunt doen met etensresten.