Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Brood

In Rotterdam gooien we veel brood weg. Het verdwijnt in de vuilnisbak of we geven het aan dieren. Zonde! Gooi brood in een broodbak. We maken er dan nieuwe energie van.

Veel dieren in de stad eten graag broodresten die ze op straat vinden. Maar dat is slecht voor hun gezondheid. Brood op straat trekt ook ratten, meeuwen en duiven aan. En deze dieren kunnen zorgen voor overlast.

Daarom is het sinds 1 juli 2022 in heel Rotterdam verboden om aan dieren etensresten te voeren of deze voor hen achter te laten.

Van oud brood naar groene energie

Maar brood in de vuilnisbak gooien is ook zonde! Want oud brood kunnen we gebruiken om groene energie van te maken. In brood zit namelijk veel energie. Van één brood kun je een ledlamp maar liefst vijf dagen laten branden! Daarom zamelen we in Rotterdam oud brood in via speciale broodbakken.

De gemeente werkt daarbij samen met inzamelaar GroenCollect. GroenCollect leegt de broodbakken, sorteert het brood en zorgt dat ze er groene energie van maken. Het verwerken van brood tot groene energie gebeurt door het brood te vergisten.

Hoe werkt de broodbak?

Verspreid door Rotterdam staan 130 broodbakken. Alle Rotterdammers kunnen hun oude brood in zo'n broodbak doen. De elektrische inzamelwagens van GroenCollect legen de broodbakken wekelijks. Rotterdamse organisaties kunnen een broodbak adopteren. Een broodbakadoptant zorgt dat de bak schoon blijft en dat er geen plastic zakjes en ander afval in terechtkomt. Wilt u als vereniging, school of bedrijf ook een broodbak adopteren? Stuur dan een e-mail. Link opent een externe pagina.

Waarom is brood slecht voor dieren?

Dieren die in de stad leven, zoals duiven, ganzen en eenden, kunnen ziek worden van brood. In brood zit voor dieren namelijk te veel zout en onvoldoende gezonde voedingsstoffen. En dieren kunnen goed zonder brood. Ze vinden zelf genoeg voedsel dat wel goed voor ze is. Bovendien trekt brood op straat ratten en meeuwen aan. Die zorgen voor overlast.

Gfe-container of gfe+t huiscontainer

Staat bij u in de buurt geen broodbak, maar wel een container voor groente-, fruit- en etensresten of heeft u een huiscontainer voor groente-, fruit- en etensresten en tuinafval? Dan kunt u uw oude brood ook in deze container gooien. Van het gfe+t wordt compost gemaakt. Kijk voor meer informatie op de pagina Gfe.

Meer informatie

Ziet u veel brood bij u in de wijk liggen of wilt u broodbakadoptant worden? Of bent u al broodbakadoptant en heeft u vragen over uw container of de inzameling? Stuurt u dan een e-mail naar broodbak@groencollect.nl. Link opent een externe pagina.