Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 12 min

Milieupark

Woont u in Rotterdam? Dan kunt u uw afval, grofvuil en bruikbare tweedehandsspullen gratis inleveren bij een milieupark. U kunt terecht bij 7 milieuparken.

Voordat u naar het milieupark komt: 

 • De service van het milieupark is alleen voor inwoners van Rotterdam. Daarom controleren de medewerkers uw naam, postcode en woonplaats als u bij het milieupark aankomt. Hieronder leggen wij uit op welke manier wij de controle uitvoeren. 
 • Sorteer thuis alvast uw afval
  Sorteer thuis uw afval op hout, tuinafval, kunststof en puin (beton of stenen). Zo kunt u op het milieupark snel uw afval in de juiste containers gooien. U hoeft dan minder lang te wachten.
 • Bedrijfsafval brengen is verboden 
  U mag geen bedrijfsafval naar een milieupark brengen. De medewerkers van het milieupark controleren hiervoor het afval dat u komt brengen, samen met persoonsgegevens. 
  Als ze bedrijfsafval vinden, dan bent u in overtreding. U mag dit afval niet inleveren en u moet het milieupark zo snel mogelijk verlaten.
  Bedrijfsafval kunt u alleen kwijt bij een erkende particuliere afvalinzamelaar. Deze vindt u op de zogeheten VIHB-lijst | Ondernemersloket.nl. Link opent een externe pagina. Kijk voor meer informatie de pagina Bedrijfsafval.

Hoe controleren we?

Alleen mensen die in Rotterdam wonen kunnen hun afval, grofvuil en bruikbare spullen naar het milieupark brengen. Daarom controleren we uw gegevens als u op het milieupark komt. Die controle kan op drie manieren: 

 • We controleren uw postcode en woonplaats
  Neem hiervoor uw identiteitsbewijs (rijbewijs, ID-kaart of paspoort) mee en een brief, kaart of pakketje waar uw naam en adres op staan.
 • We controleren uw kenteken
  Hiervoor typt een medewerker van het milieupark uw kenteken in een app. Deze app laat alleen de postcode zien van het adres waar het kenteken staat geregistreerd en of dit in Rotterdam is. 
 • We controleren uw Burgerservicenummer (BSN)
  Als het kenteken van de auto laat zien dat u in een leaseauto of een gehuurde auto rijdt, dan controleren we uw Burgerservicenummer (BSN). Hiermee controleren we of u in Rotterdam woont. We gebruiken een app om uw BSN te checken bij de Basisregistratie Personen van de gemeente. De medewerker van het milieupark typt het BSN over van uw identiteitsbewijs. Hierbij zijn alleen uw postcode en woonplaats te zien. Uw naam, adres en andere woongegevens komen niet op het scherm en de medewerker kan ze ook daarna niet zien.
 • Als een bewoner is overleden
  Wanneer een bewoner uit Rotterdam overleden is moet het huis leeggeruimd worden. Vaak doet de familie dit. Wanneer de familie niet in Rotterdam woont kunnen zij geen afval naar het milieupark brengen. Om deze service in deze situatie toch aan niet-inwoners van Rotterdam te kunnen bieden wordt gevraagd of zij een overlijdensakte en een identiteitsbewijs van de overleden Rotterdamse bewoner kunnen meenemen. Als zij deze bewijzen kunnen overhandigen mogen zij gebruik maken van het milieupark.
'Piepschuim, batterijen of oude hark. Alles is welkom op het milieupark!'
De Milieuparkers

Van zooi naar mooi

Wist u dat het milieupark aparte containers heeft voor de spullen die u inlevert, zodat het beter hergebruikt kan worden? Zo gaan oude nog bruikbare spullen naar kringloopwinkel ‘Het Goed’, van uw piepschuim maken we een plantenbak en uw olies en vetten mag u bij het chemisch afval zetten. Zo wordt alles goed gescheiden!

Onze milieuparkmedewerkers helpen u graag bij het kiezen van de juiste containers. Bekijk het milieuparkersfilmpje met het enige echte milieuparkerslied.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

De milieuparkmedewerker helpt u bij de keuze welk afval in welke container hoort. De medewerker helpt niet bij het uitladen van uw voertuig.

Gesloten tijdens feestdagen

De milieuparken zijn gesloten op:

 • Hemelvaartsdag 18 mei
 • 1e Pinksterdag 28 mei
 • 2e Pinksterdag 29 mei
 • 1e en 2e Kerstdag 25 en 26 december
 • Nieuwjaarsdag 1 januari.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Afspraak maken gratis ophalen grofvuil

Lukt het u niet om uw grofvuil zelf weg te brengen? Maak dan een gratis afspraak om het grofvuil te laten ophalen.
Bouw- en sloopafval kunt u tegen betaling laten ophalen. u kunt hiervoor een puincontainer huren bij de gemeente. Hiervoor maakt u een aparte afspraak.

Waarom afval gescheiden inleveren?

Het is belangrijk dat u het afval op het milieupark in de juiste bak doet. Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn.
Als u het afval niet goed scheidt, kan het niet goed worden hergebruikt of gerecycled.
Medewerkers op het milieupark vertellen u welke bak(ken) u moet gebruiken.

Welk afval moet in welke bak?

Wilt u zeker weten welk afval in welke bak hoort? Dat leest u in onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden. Maar alleen als het in de juiste bak terecht komt! Zo geven we afval nieuw leven. En dat is beter voor het milieu.

In Rotterdam gooit u plastic, blikjes en drankpakken bij het restafval.
Een speciale machine haalt deze verpakkingen uit het restafval. Kijk op de pagina Plastic hoe dat werkt.

Pop-up milieupark

Een pop-up milieupark is een kleinere en reizende variant van één van de 7 milieuparken in Rotterdam die voor een paar uur in een wijk staat opgebouwd.
Op de dag zelf staan containers klaar waar bewoners afval inleveren dat te groot is voor een huiscontainer of nog herbruikbaar is.
Elk soort afval heeft een eigen container. Daardoor kunnen bewoners makkelijk spullen gescheiden inleveren. Net zoals het gaat op het milieupark.

Nieuw: De KCA-bus 

Sinds maart 2023 staat de kca-bus (kca staat voor 'klein chemisch afval') ook op de pop-up milieuparken. Dat betekent dat bewoners nu ook klein chemisch afval apart kunnen inleveren, denk hierbij aan lampen, batterijen, vet, verf en nog veel meer. Bewoners kunnen alleen potten en flessen klein chemisch afval met origineel etiket inleveren bij de kca-bus. Lees meer over het scheiden van afval op de pagina over klein chemisch afval.

Data en locaties pop-up milieupark

 •  1 september – Noordereiland: Burgemeester Hoffmanplein bij de Wilhelminafontein van 11.00 tot 14.00 uur.  
 • 2 september – Oud Crooswijk: Koeweide van 12.00 tot 15.00 uur.  
 • 6 september – Struisenburg: Infirmeriestraat en Admiraliteitskade van 13.00 tot 15.00 uur.  
 • 7 september – Overschie: Abtsweg 57 bij de containers van 13.00 tot 15.00 uur.  
 • 8 september – Oud-Charlois: Boergoensevliet 110 van 11.00 tot 14.00 uur. 
 • 9 september – Overschie: Van Noortwijckstraat 46 van 09.00 tot 11.00 uur. 
 • 13 september – De Esch: Lage Filterweg naast de waterbassins van 13.00 tot 15.00 uur.  
 • 16 september – Cool Zuid: het Landje van 11.00 tot 15.00 uur.  
 • 20 september – Rubroek: Generaal van der Heijdenplein van 13.00 tot 15.00 uur.  
 • 21 september – Ommoord: Einsteinplaats 345 van 10.00 tot 14.00 uur.  
 • 23 september – Tarwewijk: Heinenoordstraat en Millinxstraat (tegenover de school) van 11.00 tot 14.00 uur.  
 • 26 september – Kralingse Veer: Elandstraat/Luipaardstraat van 09.00 tot 13.00 uur.  
 • 27 september – Vreewijk: Sporthal de Enk, op de parkeerplaats van 10.00 tot 15.00 uur.  
 • 28 september – Ommoord: Albert Schweitzerplaats 52-138 van 10.00 tot 14.00 uur.  
 • 29 september – Noordereiland: Burgemeester Hoffmanplein bij de Wilhelminafontein van 11.00 tot 14.00 uur.