Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 10 min

Gfe

Ongeveer een derde van uw afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten (gfe). Als u deze resten bij het restafval gooit, wordt het verbrand. Dat is jammer. Want van gfe wordt compost gemaakt. Compost is natuurlijke voeding voor bomen, struiken en planten.

We gebruiken compost bijvoorbeeld in het groen bij u in de buurt. En ook in de landbouw. Boeren gebruiken Nederlandse compost als voeding voor groenten en fruit. Zo hoeft de boer compost niet uit het buitenland te halen of gebruik te maken van kunstmest. Daardoor is er minder uitstoot van CO2.

Daarom scheiden we op steeds meer plekken in Rotterdam ons gfe. In steeds meer wijken plaatst  de gemeente afvalcontainers voor groente-, fruit- en etensresten. Dit noemen we afgekort: een gfe-bak. De gfe-bakken zijn voor bewoners van galerijflats, portiekwoningen en appartementen. Bewoners ontvangen tijdig informatie als het scheiden van gfe in hun wijk mogelijk wordt.

Woont u in het Oude Westen?

Bekijk de plekken waar de gfe-bakken komen te staan op de plattegrond: Oude Westen. Link opent een externe pagina. De periode voor het geven van uw zienswijze (uw mening) is voor deze wijk voorbij. Het is dus niet meer mogelijk ons te laten weten wat u vindt van de plekken voor de gfe-bakken.

In het Oude Westen zetten we de komende weken de gfe-bakken op straat. Begin december denken we hiermee klaar te zijn. We verwachten dat bewoners de bakken vanaf half december kunnen gebruiken.

Van schillen tot compost: de reis van groente-, fruit en etensresten

Wilt u weten wat er met uw gfe-afval gebeurt? Bekijk de video.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Gfe scheiden: hoe doe ik dat?

Gfe, zoals aardappelschillen, koffiedrab, eierschalen, etensresten en oude bloemen, kunt u in uw keuken apart houden. Bijvoorbeeld in een klein keukenbakje. Leeg het bakje regelmatig in de gfe-container bij u in de buurt. 
U opent de gfe-container met de afvaltag, een soort sleutel. De container is op slot om te voorkomen dat anderen er ander afval in gooien, zoals blikjes, plastic flesjes of glas. Als er ander afval in terecht komt dan kan het gfe-afval niet goed meer verwerkt worden tot compost. Dat zou jammer zijn. Het gebruik van de gfe-container is gratis. U kunt deze zo vaak gebruiken als u wilt. 

Plattegrond gfe-bakken

Op de plattegrond kunt u zien waar in Rotterdam al gfe-bakken staan.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Startpakket

Na het plaatsen van gfe-bakken bij u in de buurt ontvangt u een brief. Bij die brief krijgt u een afvaltag om de gfe-bak mee open te maken. U krijgt dan ook informatie over het scheiden van groente-, fruit- en etensresten.

Tips scheiden gfe

  • Verzamel uw gfe in een klein keukenbakje dat u op een handige plek zet. Bijvoorbeeld op het aanrecht of in een keukenkastje.
  • U kunt het keukenbakje gebruiken met composteerbare zakjes. U herkent deze zakjes aan het kiemplantlogo of OK-Compostlogo.
  • Leeg uw keukenbakje om de paar dagen. Zo voorkomt u dat het niet zo prettig gaat ruiken in huis.
  • Maak het bakje regelmatig schoon. Dat kan ook in de vaatwasmachine.
  • Gooi het gfe-afval zo droog mogelijk in het bakje. Laat vochtig afval eerst uitlekken boven de gootsteen. Door vocht kan het afval sneller gaan ruiken.
  • Last van fruitvliegjes? Zet een bakje met natuur- of wijnazijn en een paar druppels afwasmiddel naast uw keukenbakje. Dat lokt fruitvliegjes het water in.
  • Bewaar de afvaltag aan uw sleutelbos of op een vaste plek in huis.

Hebt u niet veel gfe? Ook een klein beetje gfe is goed voor ons milieu.
Voordeel van het gfe scheiden is dat de afvalzak voor de rest van uw afval schoner blijft. U hoeft deze minder vaak te vervangen.


Vragen en antwoorden