Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 10 min

Gfe

Ongeveer een derde van uw afval bestaat uit groente-, fruit- en etensresten (gfe). Als u deze resten bij het restafval gooit, wordt het verbrand. Dat is jammer. Want van gfe wordt compost gemaakt. Compost is natuurlijke voeding voor bomen, struiken en planten.

We gebruiken compost bijvoorbeeld in het groen bij u in de buurt. En ook in de landbouw. Boeren gebruiken Nederlandse compost als voeding voor groenten en fruit. Zo hoeft de boer compost niet uit het buitenland te halen of gebruik te maken van kunstmest. Daardoor is er minder uitstoot van CO2.

Daarom scheiden we op steeds meer plekken in Rotterdam ons gfe. De komende jaren plaatst de gemeente wijk voor wijk afvalcontainers voor groente-, fruit- en etensresten. In het kort: een gfe-bak. Bewoners ontvangen tijdig informatie als het scheiden van gfe in hun wijk mogelijk wordt.

Woont u in Groot IJsselmonde?

Bekijk de plekken waar de gfe-bakken komen te staan op de plattegrond Groot IJsselmonde. Link opent een externe pagina.

Bewoners kunnen tot en met 11 mei laten weten wat ze vinden van de plekken voor de gfe-bakken. Dit heet een zienswijze indienen. U kunt ons hierover mailen. Link opent een externe pagina

Woont u in Lombardijen?

Bekijk de plekken waar de gfe-bakken komen te staan op de plattegrond Lombardijen. Link opent een externe pagina.

Het is niet meer mogelijk ons te laten weten wat u vindt van de plekken voor de gfe-bakken. De periode voor het geven van uw zienswijze (uw mening) is voor deze wijk voorbij.

Tot en met 31 mei zetten we de gfe-bakken in Lombardijen. Bewoners ontvangen in juni een brief met een afvaltag. De afvaltag is een soort sleutel om de gfe-bak mee te openen. Na het ontvangen van de brief kunnen de gfe-bakken gebruikt worden. 

Woont u in Beverwaard of Oud-IJsselmonde?

Bekijk de plekken waar de gfe-bakken komen te staan op de plattegrond Beverwaard en Oud-IJsselmonde. Link opent een externe pagina.

Alle gfe-bakken zijn geplaatst in deze wijken. De gfe-bakken kunnen nog niet gebruikt worden. Bewoners ontvangen binnenkort een brief met een afvaltag. De afvaltag is een soort sleutel om de gfe-bak mee te openen. Na het ontvangen van de brief kunnen de gfe-bakken gebruikt worden.

Om snel te zien waar bij u in de buurt een gfe-bak komt te staan, kunt u uw adres invoeren. De groene punten op de plattegrond zijn de gfe-bakken. Als u hierop klikt kunt u op een foto de exacte plek van de bak zien. De ronde kant is de achterkant en de rechte kant de voorkant (opening) van de container.

Woont u in Kralingen-West?

Alle bewoners in Kralingen kunnen hun gfe scheiden. Loopt u nog ergens tegenaan of hebt u vragen over het scheiden van gfe? Wij staan binnenkort in de wijk om uw vragen te beantwoorden. Wij komen naar u toe op:

  • woensdag 29 mei van 12.00 tot 16.00 uur, Vlietlaan op de stoep bij de Albert Heijn
  • zaterdag 1 juni van 12.00 tot 16.00 uur, Lusthofstraat op de stoep bij de Hema

Op zaterdag 1 juni is ook het pop-up milieupark aanwezig. Heeft u kleine spullen of kringloopgoederen? Zoals een oud droogrek, kapotte waterkoker of andere sullen die u zelf kunt tillen of in een boodschappentas passen. Neem het gelijk mee. Wij helpen u graag.

Van schillen tot compost: de reis van groente-, fruit en etensresten

Weten wat er met het gfe-afval gebeurt? Bekijk het filmpje.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Gfe scheiden: hoe doe ik dat?

Gfe, zoals aardappelschillen, koffiedrab, eierschalen, etensresten en oude bloemen, kunt u in uw keuken apart houden. Bijvoorbeeld in een klein keukenbakje. Leeg het bakje regelmatig in de gfe-container bij u in de buurt. 
U opent de gfe-container met de afvaltag, een soort sleutel. De container is op slot om te voorkomen dat anderen er ander afval in gooien, zoals blikjes, plastic flesjes of glas. Het gebruik van de gfe-container is gratis. U kunt deze zo vaak gebruiken als u wilt. 

Plattegrond gfe-bakken

Kijk op de plattegrond waar in Rotterdam al gfe-bakken staan.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Startpakket

Na het plaatsen van gfe-bakken ontvangen bewoners een brief. Bij die brief krijgen bewoners een afvaltag om de gfe-bak mee open te maken. Zij krijgen dan ook informatie over het scheiden van groente-, fruit- en etensresten.

Tips scheiden gfe

  • Verzamel uw gfe in een klein keukenbakje dat u op een handige plek zet. Bijvoorbeeld op het aanrecht of in een keukenkastje.
  • U kunt het keukenbakje gebruiken met composteerbare zakjes. U herkent deze zakjes aan het kiemplantlogo of OK-Compostlogo.
  • Leeg uw keukenbakje om de paar dagen. Zo voorkomt u dat het niet zo prettig gaat ruiken in huis.
  • Maak het bakje regelmatig schoon. Dat kan ook in de vaatwasmachine.
  • Gooi het gfe-afval zo droog mogelijk in het bakje. Laat vochtig afval eerst uitlekken boven de gootsteen. Door vocht kan het afval sneller gaan ruiken.
  • Last van fruitvliegjes? Zet een bakje met natuur- of wijnazijn en een paar druppels afwasmiddel naast uw keukenbakje. Dat lokt fruitvliegjes het water in.
  • Bewaar de afvaltag aan uw sleutelbos of op een vaste plek in huis.

Hebt u niet veel gfe? Ook een klein beetje gfe is goed voor ons milieu.
Voordeel van het gfe scheiden is dat de afvalzak voor de rest van uw afval schoner blijft. U hoeft deze minder vaak te vervangen.


Vragen en antwoorden