Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 9 min

Gfe

Eén derde van het afval dat u weggooit bestaat uit groente-, fruit- en etensresten (gfe). Door uw gfe apart te houden, blijft er minder restafval over en dat is beter voor het milieu.

De komende jaren gaat voor bewoners van galerijflats, portiekwoningen en appartementen wat veranderen in het scheiden van afval. Wijk voor wijk plaatst de gemeente afvalcontainers voor groente-, fruit- en etensresten. In het kort: een gfe-bak. Bewoners ontvangen tijdig informatie als het scheiden van gfe in hun wijk mogelijk wordt.

Woont u in Kralingen-West?

Bekijk de plekken van de gfe-bakken op de plattegrond Kralingen-West. Link opent een externe pagina. De termijn van het indienen van uw zienswijze is voor deze wijk verstreken.

Woont u in Kralingen-Oost, De Esch of Struisenburg?

Bekijk de plekken van de gfe-bakken op de plattegrond Kralingen-Oost, Struisenburg en De Esch. Link opent een externe pagina. De termijn van het indienen van uw zienswijze is voor deze wijk verstreken.

Om snel te zien waar bij u in de buurt een gfe-bak komt te staan, kunt u uw adres invoeren. De groene punten op de plattegrond zijn de gfe-bakken. Als u hierop klikt kunt u op een foto de exacte plek van de bak zien. De ronde kant is de achterkant en de rechte kant de voorkant (opening) van de container.

Compost

Het is zonde als groente-, fruit- en etensresten bij het restafval terecht komen, terwijl wij er juist iets heel goeds mee kunnen doen. Als u goed uw gfe scheidt, laten wij er compost van maken. Deze compost wordt gebruikt om de Nederlandse landbouw mee te bemesten. Bloemen, planten, groenten en fruit hebben compost nodig om te groeien.

Van schillen tot compost: de reis van groente-, fruit en etensresten

Weten wat er met het gfe-afval gebeurt? Bekijk het filmpje.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

De afvaltag

Het is belangrijk dat alleen groente-, fruit- en etensresten in de gfe-bak gegooid wordt. Als er ander afval in terecht komt, zoals blikjes, plastic of glas, dan kan het gfe-afval niet goed meer verwerkt worden tot compost. Dat is zonde.

Daarom sluiten we de containers af en zijn ze alleen te gebruiken met de afvaltag. Dit is een soort sleutel. Wij respecteren daarbij uw privacy. De afvaltag is daarom alleen gekoppeld aan het huisnummer. Andere persoonlijke gegevens worden niet geregistreerd. We houden ook niet bij hoe vaak u de gfe-container gebruikt. We houden wel bij welke huishoudens een afvaltag hebben ontvangen.

Plattegrond gfe-bakken

Kijk op de plattegrond waar in Rotterdam al gfe-bakken staan. 

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Startpakket

Na het plaatsen van gfe-bakken ontvangen bewoners een startpakket. Het startpakket bevat een informatiefolder, een handige lijst met wat wel en niet in de gfe-bak mag, de afvaltag om de container mee te openen en een bon om een keukenbakje en een rol afbreekbare zakjes op te halen.

Tips scheiden gfe

  • Verzamel uw gfe-afval in een bakje op het aanrecht of in een keukenkastje.
  • Gebruik afbreekbare zakjes in uw afvalbakje. U herkent ze aan het kiemplantlogo.
  • Leeg het bakje regelmatig, dagelijks of om de paar dagen.
  • Maak het bakje regelmatig schoon. Dat kan bijvoorbeeld in de vaatwasmachine.
  • Bewaar uw tag aan uw sleutelbos of op een centrale plek in het huis.
  • Ander afval waarvan u niet weet waar het moet? Bekijk de pagina Afvalwijzer

Vragen en antwoorden