Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Processierups

Hulp tegen de eikenprocessierups. De gemeente doet er alles aan om de overlast van eikenprocessierupsen te beperken. De brandharen van de rups kunnen namelijk jeuk en irritatie veroorzaken. Koolmezen en vleermuizen helpen op een natuurlijke manier het aantal te verminderen.

De natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn koolmezen en vleermuizen. Voor de koolmees is de rups een lekker hapje. De vleermuis vangt de nachtvlinder, die na het ontpoppen van de rups in augustus-september tevoorschijn komt. De gemeente heeft daarom vogelhuisjes en vleermuizenkasten opgehangen in de buurt van eiken.

Ook de sluipwesp is zo’n natuurlijke vijand. Om deze soort aan te trekken zijn onder eikenbomen op verschillende locaties bloembollen en kruiden geplant. Minder of helemaal geen grasmaaien helpt ook. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht en vermindert het aantal rupsen in de stad.

Wat doet de gemeente nog meer?

Medewerkers van Stadsbeheer controleren eiken op de aanwezigheid van eikenprocessierupsen. De rups vormt voor de eik zelf overigens geen directe bedreiging.

Verwijderen nesten

Wanneer er ondanks alle maatregelen op drukke plekken, zoals parken en langs veelgebruikte fiets-en wandelpaden, toch rupsennesten verschijnen, dan worden deze uit voorzorg verwijderd. Dit gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf met een rupsenstofzuiger. Deze compacte machine is gekoppeld aan de mast van een kraan. Vanuit de cabine wordt met behulp van een camera het nest verwijderd.

Meld een nest

De aanpak van de gemeente richt zich op het voorkomen van overlast van de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Bewoners kunnen nesten melden. U kunt bellen naar 14 010, online een melding maken of gebruik maken van de MeldR-app.

Op particulier terrein is de eigenaar zelf verantwoordelijk voor bestrijding van de rups.

Onderzoek

Vanaf 2019 doet de Gemeente Rotterdam mee aan een landelijk onderzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het gedrag en de lengte van de vluchten van de vlinder van de eikenprocessierups wordt hiermee in beeld gebracht. Vliegen de vlinders ver uit de buurt of blijven zij dicht bij hun geboorteplek? Op verschillende locaties verspreid door de stad zijn daarom feromoonvallen (met een lokstof) opgehangen. In 2022 gaat dit onderzoek verder. Daarnaast zijn dit voorjaar het aantal ei-pakketjes in de kroon van verscheidene eiken geteld. De aantallen zijn kleiner dan in voorgaande jaren.

Wanneer begint het seizoen en de overlast

Wanneer de eikenprocessierups verschijnt heeft te maken met het in blad komen van de eik. Vanaf half mei ontwikkelen zich brandharen op de rups. Tot eind augustus is er kans op klachten. De haartjes van de rups (brandharen) kunnen jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken. Dit gaat meestal na een paar dagen tot twee weken vanzelf over. Het advies is dan ook om contact met de brandharen te vermijden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij: