Huisdier vermist of overleden
Uw huisdier maakt deel uit van uw gezin. Maar misschien bent u uw (huis)dier kwijt, kunt u er niet meer voor zorgen of overlijdt het dier. Waar kunt u dan terecht?
Heeft u een dier gevonden of is uw (huis)dier vermist? Dan kunt u terecht bij:
- Dierenambulances Zuid-Holland Zuid. Link opent een externe pagina (DAZHZ), alarmnummer 0900 112 00 00.
- Dierenopvangcentrum Rotterdam. Link opent een externe pagina, telefoon 088 343 71 12.
- Stichting AMIVEDI. Link opent een externe pagina, een landelijke vrijwilligersorganisatie die kosteloos de registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland verzorgt.
Wanneer het voor u onmogelijk is om nog langer voor uw hond of kat te zorgen dan kunt u het volgende doen:
- U brengt het dier naar het asiel in Spijkenisse.
- Kunt u het dier niet naar het asiel in Spijkenisse brengen? Breng het dan naar het noodloket aan de Abraham van Stolkweg.
Het noodloket is alleen ingericht voor het doen van afstand van huisdieren. Het is geen volwaardige dierenopvang.
Bewoners die afstand willen doen van hun hond of kat kunnen bellen naar de Dierenbescherming, telefoon 088 343 71 00.
Medewerkers van de Dierenbescherming nemen de afstandsprocedure met u door en maken een afspraak voor het brengen van het dier.
Liefst meteen naar het asiel
De Dierenbescherming benadrukt dat het voor het dier beter is als het baasje het dier zelf naar het Dierenopvangcentrum Spijkenisse brengt.
Dan hoeft het dier niet 2 keer op één dag naar een vreemde plek te worden gebracht.
Als uw huisdier is overleden, kan het niet in uw huis blijven. Voor het verwijderen van dode gezelschapsdieren en huisdieren, zoals honden, katten, konijnen en knaagdieren, gelden landelijke wetten.
Hoe gaat dat en waar kunt u terecht?
Deze wet geeft mensen de volgende mogelijkheden:
- Het dier laten cremeren in een erkend huisdiercrematorium. In Rotterdam is er een dierencrematorium:
- Het dier laten begraven op een dierenbegraafplaats. In Rotterdam is er geen dierenbegraafplaats.
De begraafplaats het dichtst bij Rotterdam is Dierenbegraafplaats Oud-Rijswijk. Link opent een externe pagina.
En op deze website vindt u alle dierenbegraafplaatsen in Nederland. Link opent een externe pagina. - Het dier begraven in eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet genoeg ruimte zijn en het moet gaan om kleinere dieren tot 10 kilo. Middelgrote en grote honden mogen niet in eigen tuin begraven worden.
De risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu moeten zo klein mogelijk zijn. Daarom adviseert de gemeente u een gat van minstens 75 centimeter diep te graven. - Het dier afgeven bij de gemeente. Zie hieronder de mogelijkheden:
Uw overleden dier afgeven in Rotterdam
- Dierenarts: u kunt uw dier achterlaten bij de dierenarts. U betaalt een bedrag voor de transportkosten.
Dierenartsen laten overleden dieren ophalen door Majesta of de dierenambulance. Het dier wordt opgeslagen in de gemeentelijke koelcel en vervolgens opgehaald en vernietigd door Rendac. Behalve als u kiest voor een crematie of begrafenis bij Majesta. - Gemeentelijke koelcel: stuur hiervoor een e-mail met uw naam en telefoonnummer naar ophaaldienstdodedierenSB@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. De boswachters nemen dan contact met u op.
Hobbydieren uitzondering
Voor hobbydieren, zoals paarden, schapen, hangbuikzwijntjes, bokjes en kippen, gelden andere eisen dan voor gezelschapsdieren. Bij de verwijdering van dode hobbydieren moet u voldoen aan dezelfde eisen als dode landbouwhuisdieren. Meer informatie vindt u op de internetpagina Wat moeten bedrijven doen om dode landbouwhuisdieren, hobbydieren en dierentuindieren te verwijderen?. Link opent een externe pagina van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Meer informatie
Bel voor een dier in nood 144.
Dieren die zwervend of gewond in de stad worden gevonden, brengen de dierenambulances naar een dierenopvangcentrum buiten de stad.
Dit doen ze 24 uur per dag, 7 dagen per week.