Dieren
Een beter leven voor alle dieren in Rotterdam. Voor alle stadsdieren en huisdieren. Daar gaan wij als gemeente Rotterdam voor.
Van dieren kunnen we genieten, in huis of tuin, in de natuur of op straat. Ze kunnen ons helpen, maar ook overlast geven.
Het voeren van stadsdieren in Rotterdam mag niet meer sinds 1 juli 2022. Bewoners mogen nergens meer in de Rotterdamse openbare ruimte stadsdieren zoals eenden, ganzen en duiven voeren. Het verbod draagt eraan bij dat de vogels gezonder worden en dat mensen minder overlast hebben van plaagdieren zoals ratten.
Boswachter Alisa Troost legt hieronder uit waarom het verbod nodig is: Voederverbod in Rotterdam per 1 juli 2022 | YouTube.com. Link opent een externe pagina.
Waarom is het verbod nodig?
Samen de eendjes voeren, je laatste frietje aan de duiven geven of oud brood en andere etensresten op straat achterlaten voor de dieren. Het is goed bedoeld van veel Rotterdammers. Ze willen daarmee de dieren helpen en geen voedsel verspillen. En toch is er een stadsbreed voederverbod nodig. Want brood en etensresten maken de stadsdieren te zwaar of ziek.
Het brood bevat te veel zout en de etensresten die over blijven trekken ratten, muizen, meeuwen of andere plaagdieren aan. Deze plaagdieren zorgen weer voor veel overlast in de wijk door lawaai of agressief gedrag. En waar veel dieren samenkomen, wordt ook veel gepoept. Dit belandt samen met het brood en andere etensresten in het water wat zorgt voor algen en bacteriën die het water vervuilen. Dat maakt de dieren ook ziek.
Tips
- Bekijk de tips om voedselverspilling te voorkomen op Samentegenvoedselverspilling.nl. Link opent een externe pagina.
- Oud brood kunt u inleveren in één van de 130 broodbakken in de stad.
- Als u geen broodbak in de buurt heeft, kun u brood en overige etensresten in de groene gfe+t huiscontainer of in sommige wijken in de gfe wijkcontainer doen.
- Wilt u zelf in uw eigen tuin vogels voeren? Bekijk de tips op Vogelbescherming.nl. Link opent een externe pagina om dit op een goede manier te doen.
- Wilt u met uw (klein)kind de dieren voeren, dan kunt u hiervoor naar de kinderboerderij in de stad (Natuurstad.nl). Link opent een externe pagina.
In de bak, niet in de bek
Met deze speciale wegmarkering herinneren we bewoners eraan om etensresten in de bak te gooien en niet te voeren aan de stadsdieren op straat. De afbeelding is op de volgende tien plekken in de stad zichtbaar vanaf september 2022. De afbeelding is drie tot vier maanden zichtbaar en verdwijnt vanzelf.
- Centrum: Heemraadsingel ter hoogte van huisnummer 308- 296, Lijnbaan 111, Hoek Mauritsplaats en Mauritsweg bij Pauluskerk
- Oude Noorden: Noordplein
- Schiebroek: T-kruising van wandelpad parallel aan de Teldersweg, ter hoogte van de Blecourtstraat, Kruising van wandelpaden tussen het Nestorpad/Orionstraat en de waterpartij
- Kralingen: Op de hoek Lusthofstraat en Chris Bennekerslaan
- Prins Alexander: Op de hoek Rietdekkerweg en Zevenkampse Ring
- Feijenoord: Lange Hilleweg ter hoogte van huisnummer 68
- Zevenkamp: Zevenkampse Ring ter hoogte van huisnummer 881
Handhaving
De komende maanden informeert de gemeente de bewoners via de wijk. En handhavers gaan in gesprek met mensen die de dieren toch voeren of voedsel op straat achterlaten. Zij gaan het gesprek aan over waarom het voeren van dieren slecht is en dus niet meer mag. Als dit niet werkt, riskeren Rotterdammers een boete van € 100 euro en € 9 administratiekosten. Het voederverbod geldt niet voor particuliere tuinen en vissers met een geldige sportvisakte. Het bewust dumpen van etensresten zoals rijst of pasta, wat helaas ook regelmatig gebeurt, blijft verboden in de huidige Afvalstoffenverordening.
De oorlog in de Oekraïne is een vreselijke ramp. Voor de mensen, maar ook voor de dieren. De vele mensen die hun land ontvluchten nemen vaak hun geliefde huisdier mee en deze dieren hebben ook hard hulp nodig.
Wilt u helpen maar weet u niet waar u daarvoor terecht kunt? Kijk dan op hulpvoordierenuitoekraine.nl. Link opent een externe pagina.
Vogelgriep is een besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor vogels. Mensen krijgen zelden vogelgriep, maar uw hond of kat kan wel ziek worden. Besmetting met vogelgriep gebeurt door direct contact met besmette vogels. De gemeente adviseert om huisdieren uit de buurt van wilde vogels te houden en honden aan te lijnen. Raak geen dode vogels aan en meld dode vogels door te bellen met 14 010.
Kijk voor meer informatie op de websites hieronder:
Vragen, antwoorden en thema's
- Als u een (vermoeden van) dierenmishandeling. Link opent een externe pagina wil melden, belt u dan met de politie op 144.
- Is er een ongeval, belt u dan met de Dierenambulance. Link opent een externe pagina op 0900 112 00 00.
- Gevaarlijke honden kunt u melden per telefoon op nummer 14 010, of door een online melding. Kies de categorie ‘Dieren’ en het onderwerp ‘Agressieve hond(en)’.
- Om overlast van (plaag)dieren te melden, kunt u bellen met gemeente Rotterdam op 14 010.
- Plaagdieren kunt u ook digitaal melden via meldingen. Behalve levende ratten in huis of achtertuin, daarvoor moet u wel bellen met 14 010.
Een noodsituatie komt altijd onverwacht. Wél kunt u zich nu al voorbereiden – voor uzelf en uw (huis)dier. Met een speciale huisdierensticker kunt u de hulpdiensten laten weten dat er huisdieren aanwezig zijn. Zo maakt u de kans groter dat uw huisdier een calamiteit overleeft. Gemeente Rotterdam heeft een sticker gemaakt, die u op de voordeur of het raam kunt plakken.
U kunt op de sticker aangeven hoeveel dieren er in huis kunnen zijn en welke soort. Deze stickers met de tekst ‘Hulpdiensten let op: huisdieren aanwezig’ kunt u gratis afhalen in de publiekslocaties van Rotterdam.
Wat kunt u nog meer doen bij nood voor uw dier?
Als eigenaar van dier(en) heeft u de verantwoordelijkheid om voor uw dier te zorgen, ook in tijden van nood of crisis – bijvoorbeeld bij een brand.
Zorg dat u bent voorbereid op een noodsituatie, op de pagina Wat doe ik met mijn huisdier tijdens een crisis?
Wilt u meer weten over wat u kunt doen:
- Als uw huisdier is overleden?
- Als een huisdier vermist, gevonden of gewond is?
- Als u niet meer voor uw hond of kat kunt zorgen?
Ga naar de pagina huisdier vermist of overleden. Link opent een externe pagina.
Is het warm? Geef ook dieren verkoeling! Net als mensen kunnen ook dieren last hebben van warm weer. Pas op dat uw huisdier niet oververhit raakt.
Oververhitting is gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn voor huisdieren. Geef ze daarom voldoende water en houd ze uit de zon. Zorg er ook voor dat de kooi van uw konijn, vogel of ander dier niet in de zon staat. Ga met uw hond liever in de ochtend en avond wandelen, als het asfalt nog niet zo heet is aan hun poten.
Wat te doen bij oververhitting
Als een dier het te warm heeft, ademt het snel en is lusteloos. Breng een oververhit dier naar een koele (schaduw)plek, waar het bij kan komen. Geef het vers, koel drinkwater en help het dier af te koelen door hem nat te maken met lauw water. Of, als dat mogelijk is, laat uw dier ergens zwemmen. Pas op met ijskoud water, want daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het dier de warmte nog moeilijker kwijtraakt. Als het dier een snelle hartslag en ademhaling heeft en niet tot nauwelijks reageert op prikkels, waarschuw dan meteen de dierenarts.
Honden: snel warm
Honden hebben het snel warm. Zij hebben nergens zweetklieren, behalve in de hun voetzolen. Warmte raken ze alleen maar kwijt door te hijgen. Ga daarom geen lange stukken met uw hond wandelen als het warm is, en ga niet met uw hond fietsen.
Laat uw hond liefst uit in de ochtend of einde middag. Als u zelf niet op bestrating kan staan met uw blote voeten dan is het voor uw hond ook te heet om daar op te lopen. Let er ook op dat honden met een dunne vacht kunnen verbranden; dunbehaarde plekken kunt u insmeren met zonnebrand.
Koele tips per diersoort
Op de websites van het LICG. Link opent een externe pagina (Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren) en de Dierenbescherming. Link opent een externe pagina vindt u per diersoort meer specifieke tips die hen helpen tegen de hitte.
Het broedseizoen van vogels duurt globaal van maart tot eind juli. Overal zijn vogels dan druk nesten aan het bouwen en eieren aan het uitbroeden. De vogels moeten alle rust krijgen om dit te doen. Volgens de Wet natuurbescherming. Link opent een externe pagina is het opzettelijk vernielen of beschadigen van nesten, rustplaatsen en eieren verboden.
Hond aan de lijn
Let op dat u de vogels tijdens het broedseizoen niet stoort! Lijn op tijd uw hond aan, ook in losloopgebieden. Er zijn verschillende uitlaat- en losloopzones in Rotterdam. Vaak zijn deze zones bij het water of bij de bomen, waar vogels graag nestelen. Daarom moet u tijdens het broedseizoen de hond aangelijnd houden als er een nest in de buurt is.
- Gevonden, vermiste en overleden dieren
- Weet waar u aan begint voor u een huisdier neemt | Ikzoekbaas.nl. Link opent een externe pagina
- Goede zorg voor uw huisdier | LICG.nl. Link opent een externe pagina
- Een hond houden in Rotterdam
- Hondenuitlaatzones
- Konijn: liever niet alleen | NOS.nl. Link opent een externe pagina
- Hulphond: kinderen met (eet)problemen | Hulphond.nl
- Katten: wat te doen bij overlast
- Zwerfkatten(opvang). Link opent een externe pagina
- Chip uw dier | Amivedi.nl. Link opent een externe pagina
Het verzorgen van uw huisdier is een grote verantwoordelijkheid. Die zorg kan plotseling of geleidelijk moeilijker gaan, wanneer uw gezondheid achteruitgaat of uw thuissituatie verandert. Er kan dan een situatie ontstaan dat u zelf niet meer of onvoldoende voor uw huisdier kunt zorgen. Er bestaan verschillende organisaties en online platforms die u hierbij kunnen helpen. Vaak zijn het vrijwilligers die zich aanbieden om bijvoorbeeld uw hond uit te laten of uw huisdier tijdelijk op te vangen.
Zoekt u hulp bij de zorg voor uw huisdier?
- Op Zorgzaam010.nl. Link opent een externe pagina kunt u tijdelijke hulp vinden bij bijvoorbeeld het uitlaten van uw hond, het verschonen van uw konijnenhok of
uw dier naar de dierenarts brengen. Plaats uw vraag of bekijk het aanbod in de categorie ‘(huis)dieren’. - Voor een structurele hulpvraag kunt u een dierenbuddy vinden op Dierenbescherming.nl/dierenbuddy. Link opent een externe pagina. De hulp is gratis, maar wel enkel bedoeld voor ouderen en chronisch zieken die betaalde hulp niet kunnen financieren en die niet over een sociaal netwerk beschikken.
- Huisdierenwelzijn.nl. Link opent een externe pagina is een landelijk platform voor mensen die in een minima-situatie zijn terechtgekomen en door acute omstandigheden onvoldoende kunnen zorgen voor hun huisdier. Het platform biedt medische steun voor hun ernstig zieke of gewonde huisdieren. Via haar landelijk en gratis hulpproject 'Wat Nu?' biedt het ook steun aan mensen die urgent hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het uitlaten of verzorgen van hun hond of kat. De zorgvrager wordt gekoppeld met een vrijwillige hulpverlener die in de buurt woont.
- Wilt u definitief uw huisdier herplaatsen? Neem dan een kijkje op Verhuisdieren.nl. Link opent een externe pagina, een website die mensen en dieren aan elkaar koppelt. Zij helpen katten, honden en konijnen rechtstreeks van hun oude baasje naar een nieuw baasje verhuizen. Zo blijft hen een verblijf in het asiel bespaard. Ook is het mogelijk om iemand te vinden die kan helpen met de verzorging van uw dier.
Deze organisaties en platforms zijn er om u te ondersteunen. Veel mensen zijn op deze manier al geholpen in de zorg voor hun huisdier. U staat er niet alleen voor, dus maakt u er gebruik van.
Meer weten over dieren? Verschillende recreatieschappen bieden veel info:
- Voorne-Putten-Rozenburg. Link opent een externe pagina
- Zuid-Hollands Landschap. Link opent een externe pagina
Wilt u dieren van dichterbij bekijken? Ga dan eens naar:
Wilt u met het dierenwelzijn rekening houden als u in de winkel inkopen doet? De Boodschappenhulp Dierenwelzijn. Link opent een externe pagina van het Voedingscentrum helpt u.
Rotterdammers die afstand moeten doen van hun huisdieren, kunnen dat in geval van nood doen bij een nieuw afgifteloket van de Dierenbescherming. Het loket staat nu op de plek van het gesloten asiel aan de Abraham van Stolkweg 33.
Lees het op de pagina Crisisopvang dieren.
Dierenwelzijn is onderdeel van een goed natuurbeleid. In verschillende landelijke en lokale wetgeving en beleid staat hoe we zorgvuldig met dieren en planten moeten omgaan.
Een overzicht van beleid, wetten en bestuurlijke organisaties over natuur:
- Adviescommissie Dierenwelzijn en Stadsnatuur
Gemeentelijke adviescommissie die raad en college van B&W adviseert over het beleid op het gebied van natuur, ecologie, dierenwelzijn, natuurrecreatie en -educatie - Wet Natuurbescherming. Link opent een externe pagina
- Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Link opent een externe pagina inspecteert meldingen van dierenverwaarlozing of –mishandeling
- Natuurkaart Rotterdam toont de wijze waarop de natuur zich ontwikkelt en wat de ambities en kansen voor Rotterdam zijn
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWA). Link opent een externe pagina houdt toezicht op de gezondheid van dieren en planten
- Verbod wilde zoogdieren in circus. Link opent een externe pagina
- Visvergunning
- Visserijwet. Link opent een externe pagina
- Vogelrichtlijn- en habitatregeling. Link opent een externe pagina
- Wet dieren. Link opent een externe pagina
Nota's gemeente Rotterdam
- Nota Dierenwelzijn Rotterdam 2023-2026 | Gemeenteraad.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
- Nota Dierenwelzijn Rotterdam 2019-2022 | Notubiz. Link opent een externe pagina
- Eindrapportage nota Dierenwelzijn 2015-2018 | Notubiz. Link opent een externe pagina
- Boekje Beheeraanpak Openbaar Groen 2016 | Notubiz. Link opent een externe pagina
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een grote wesp uit Azië. Deze soort is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. De Europese Unie heeft bepaald dat verspreiding zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Lees meer over hoe u een Aziatische hoornaar kunt herkennen, en wat u kunt doen als u er een ziet op de pagina Aziatische hoornaar.
Meer informatie
Heeft u of uw bedrijf last van plaagdieren in de openbare ruimte? Meld dat dan online via de pagina meldingen. Kies de categorie 'dieren' en bij onderwerp het soort dier. Let op: heeft u last van plaagdieren in uw huis of tuin? Bel 14 010, dan maken we een afspraak met u.
Spoed
Een levende rat of een wespennest in de woning is een calamiteit. Belt u meteen 14 010. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar en komen direct naar u toe.