Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Mollen

De mol is onderdeel van de natuur. Het dier is ook in onze stad. Dat is vooral te zien door molshopen, vaak in het gras. Wij laten de mol zoveel mogelijk met rust.

Alleen kunnen molshopen voor u of uw huisdier onveilige situaties opleveren. Bijvoorbeeld op voetbal- en speelveldjes, gazons in parken en evenemententerreinen. Wanneer de mol op deze plekken voor overlast zorgt, wordt het dier weggevangen. De gemeente doet dit volgens de regels van de Wet natuurbescherming.

Maatwerk

De gemeente kijkt wat er in die situatie en op die plaats de beste oplossing is. Als bijvoorbeeld molshopen op een grasveldje een rommelig beeld geven, maar niet gevaarlijk zijn. Dan maken wij de grond weer gelijk. De mol kan dan ergens anders nieuwe gangen graven.

Biodiversiteit

Door het gegraaf van de mol wordt op een natuurlijke manier de bodem luchtig gehouden. Wij laten dan ook, waar mogelijk, de molshopen liggen. Door de omhoog gegraven aarde kunnen zaden ontkiemen. Dit draagt bij aan de biodiversiteit waar de stad Rotterdam zich op allerlei manieren voor inzet. Meer over biodiversiteit.

Ook door het gras afwisselend te maaien komen er veel verschillende soorten insecten, bloemen en planten. En daar komen allerlei kleine zoogdieren zoals de mol op af. De mol eet bodeminsecten, maar is zelf ook voedsel voor andere dieren, zoals reigers. Meer over het maaien.