Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Duiventillen

Op het Stadhuisplein in het centrum van Rotterdam heeft de gemeente een duiventil. Daar kunnen de duiven veilig broeden en krijgen ze gezond voedsel.

In heel Rotterdam is het voeren van vogels, eenden of andere dieren in de openbare ruimte verboden.

Duiventil Binnenwegplein gesloten
Vanaf 1 maart 2024 is de duiventil op het Binnenwegplein na 9 jaar gesloten. Het dak waar de duiventil op gehouden werd, krijgt een nieuwe bestemming.

Wat is een duiventil?

De duiventil is een plek waar duiven dagelijks kunnen komen voor gezond voedsel en om veilig te broeden. De duiven die deze plek hebben ontdekt, gaan niet meer zo vaak op zoek naar voedsel op straat of bij winkels. Dit vermindert de overlast van duiven op straat. Daarnaast zorgt het gezonde voedsel voor gezondere duiven wat te zien is aan het verenpak van de duif.

Gezond voedsel voor de duif

Veel mensen voeren vogels, eenden en andere stadsdieren op openbare plaatsen in de stad. Het is goed bedoeld, maar het is ongezond voor deze dieren en het zorgt voor overlast.  Dieren die je tegenkomt in de stad worden ziek van patat, brood, rijst en ander eten dat voor mensen bedoeld is. Ook komen ratten af op de etensresten.

Voederverbod

In heel Rotterdam is het sinds 1 juli 2022 verboden om vogels, eenden en andere stadsdieren te voeren op openbare plaatsen in de stad. De Rotterdammer riskeert hiervoor een boete van € 100. Daar komt ook nog € 9 aan administratiekosten bij.

Wat kunt u doen met (oud) brood of etensresten?

Heeft u (oud) brood of etensresten over? Gooi het in de juiste bak! Kijk voor meer informatie op pagina Afvalscheiden.

Vragen en antwoorden over de duiventillen