Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Duiventillen

In het centrum van Rotterdam doet de gemeente, samen met ondernemers en de Dierenbescherming, een proef met duiventillen. In het centrum en ook in enkele andere gebieden is het verboden om vogels te voeren.

Stadsduiven horen bij de stad. Ze voelen zich er thuis en kunnen er op eigen kracht heel goed overleven.
De duiven vinden echter zoveel extra voedsel op straat, dat de duiven zich in razend tempo voortplanten. Een te grote duivenpopulatie (groep duiven) zorgt voor overlast.
In het centrum van Rotterdam doet de gemeente samen met ondernemers en de Dierenbescherming een proef met duiventillen.
Zo wil de gemeente onderzoeken of het beheer van duiven helpt tegen de duivenoverlast.

Proef op Binnenwegplein en Stadhuisplein

Sinds 2015 is er op het Bristolpand aan het Binnenwegplein een duiventil. Sinds mei 2016 staat er ook een op het Stadhuisplein.
Daar kunnen de duiven veilig broeden en krijgen ze gezond voedsel. Als de duiven dat hebben ontdekt, gaan zij niet meer op zoek naar voedsel op straat of in winkels.
De duiventil op het Binnenwegplein werkt zoals de gemeente bedoeld heeft. Ongeveer 80 duiven komen dagelijks eten en er wordt gebroed.
Ook is de duivenpopulatie gezonder geworden. Inmiddels wordt de tweede til ook al dagelijks bezocht door duiven.

Voederverbod

Om duiven naar de til te trekken, is het belangrijk dat zij geen voedsel op straat kunnen vinden. Daarom is sinds 2015 een voederverbod in het gebied tussen Coolsingel, Westersingel, Weena en Westblaak. Ondernemers, Dierenbescherming en gemeente dringen er bij iedereen op aan niet te voeren.

Vragen en antwoorden over de duiventillen