Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Duiventillen

In het centrum van Rotterdam doet de gemeente, samen met ondernemers en de Dierenbescherming, een proef met duiventillen. In het centrum en ook in enkele andere gebieden is het verboden om vogels te voeren.

Stadsduiven horen bij de stad. Ze voelen zich er thuis en kunnen er op eigen kracht heel goed overleven.
De duiven vinden echter zoveel extra voedsel op straat, dat de duiven zich in razend tempo voortplanten. Een te grote duivenpopulatie (groep duiven) zorgt voor overlast.
In het centrum van Rotterdam doet de gemeente samen met ondernemers en de Dierenbescherming een proef met duiventillen.
Zo wil de gemeente onderzoeken of het beheer van duiven helpt tegen de duivenoverlast.

Proef op Binnenwegplein en Stadhuisplein

Sinds 2015 is er op het Bristolpand aan het Binnenwegplein een duiventil. Sinds mei 2016 staat er ook een op het Stadhuisplein.
Daar kunnen de duiven veilig broeden en krijgen ze gezond voedsel. Als de duiven dat hebben ontdekt, gaan zij niet meer op zoek naar voedsel op straat of in winkels.
De duiventil op het Binnenwegplein werkt zoals de gemeente bedoeld heeft. Ongeveer 80 duiven komen dagelijks eten en er wordt gebroed.
Ook is de duivenpopulatie gezonder geworden. Inmiddels wordt de tweede til ook al dagelijks bezocht door duiven.

Voederverbod

In heel Rotterdam is het sinds 1 juli 2022 verboden om vogels, eenden en andere stadsdieren te voeren op openbare plaatsen in de stad. De Rotterdammer riskeert hiervoor een boete van 100 euro. Daar komt ook nog  9 euro aan administratiekosten bij.

Zieke dieren

Veel mensen voeren vogels, eenden en andere stadsdieren op openbare plaatsen in de stad. Het is goed bedoeld, maar het is ongezond voor deze dieren en het zorgt voor overlast.  Dieren die je tegenkomt in de stad worden ziek van brood, rijst, pasta en ander eten dat voor mensen bedoeld is. Op etensresten komen ratten en andere dieren af.  Vogelpoep vervuilt de buitenruimte en het water.

Heeft u (oud) brood of etensresten over? Gooi het in de juiste bak! Kijk voor meer informatie op Rotterdam.nl/afvalscheiden.

Vragen en antwoorden over de duiventillen