Plattegrond wijkcontainers
Wilt u weten waar de containers staan, bekijk dan de kaart hieronder. Ondergrondse, bovengrondse en half verdiepte containers voor restafval, papier, glas en textiel hebben een vulgraadsensor. Die sensor geeft een seintje als de container vol is en dus geleegd moet worden.
Voor een snel en duidelijk resultaat kunt u uw huisadres of postcode invoeren.
Ziet u de plattegrond niet? Accepteer dan de cookies.
Volle container?
Als u het afval niet kwijt kunt in de container, zet het er dan niet naast! Loop dan naar de volgende container.
Zo voorkomt u dat het een troep wordt op straat. En zo voorkomt u ook een boete.
De gemeente kan u ook een boete geven als uw afvalzak de opening blokkeert. Is de container vol, verstopt of kapot? Meld dit dan bij de gemeente.
Vulgraadsensoren
In de meer dan 7.000 wijkcontainers voor glas, papier, textiel en restafval in Rotterdam is een sensor geplaatst. Deze sensor, ook wel vulgraadmeter genoemd, meet hoe vol de afvalcontainer is.
De sensor zendt, net als een vleermuis, een ultrasoon geluid uit en meet elk uur hoe vol de container is. Op basis van die informatie kijken we wanneer we de container het beste kunnen legen. Zo wordt automatisch een efficiënte en dynamische route gepland voor de vuilniswagens. Via een tablet krijgen de chauffeurs de route te zien waarop de containers staan die zij moeten legen.
Slim beheer
Werken met vulgraadmeting en dynamische routeplanning past goed in de visie van Rotterdam om de stad steeds slimmer en duurzamer te beheren. In de praktijk blijkt dat de routes beter te verdelen zijn over de inzameldagen en dat op het moment van legen de containers gemiddeld meer dan driekwart vol zitten. Deze slimmere routeplanning levert een besparing van de kosten op. Bovendien zorgt deze manier van rijden voor minder vervoersbewegingen en CO2-uitstoot en dat is beter voor het milieu.
AfvalWijzer app of website MijnAfvalwijzer
- Voor wie: bewoners met een huiscontainer ('kliko')
- Wat u hier kunt vinden: de dagen waarop de gemeente uw huiscontainer leegt. U kunt in de app ook instellen dat u vooraf een bericht krijgt.
- Waar: downloaden via de App Store, Google Play of Windows Store (zoek op 'AfvalWijzer'). Of ga naar de website. Link opent een externe pagina.
Plattegrond wijkcontainers
- Voor wie: bewoners die een wijkcontainer voor hun afval gebruiken.
- Wat u hier kunt vinden: de plekken waar de containers staan.
- Waar: bekijk de kaart.
Handhavers van de gemeente controleren of afval goed is aangeboden.
Als u dit verkeerd doet dan kunt u daarvoor een boete krijgen.
U betaalt dan de kosten voor het verwijderen van het afval. Dit kost minimaal € 187.
Let op: u kunt ook een boete krijgen als u uw afvalzak de opening van de container blokkeert.
Kijk voor meer informatie over deze boetes op pagina Schoon.
Afval dat niet in een container past, kunt u inleveren bij de milieuparken.
Spullen die nog goed te gebruiken zijn gaan naar een milieupark of kringloopwinkel.
Veel Rotterdammers zijn blij met tweedehandsspullen. Het Goed. Link opent een externe pagina haalt grote spullen gratis bij u thuis op.
Zware spullen moet u wel bij de voordeur (beneden) zetten.
U kunt ook een gratis een aanhangwagen of elektrische bakfiets lenen om uw grofvuil, bruikbare tweedehandsspullen en groot tuinafval in te leveren bij de milieuparken.
Het plaatsen van wijkcontainers voor afval gebeurt niet zomaar.
- We starten eerst met het bepalen van de locatie. We kijken naar de verdeling van containers over de wijk en onderzoeken of de locatie geschikt is voor een ondergrondse afvalcontainer.
- Daarna volgen we een juridisch proces. Het plan maken we bekend via een ontwerpbesluit.
- Bewoners die gebruik gaan maken van de wijkcontainer ontvangen hierover een brief. Zij kunnen hun mening delen met de gemeente door een zienswijze in te dienen binnen zes weken na datum van de brief.
- De gemeente bekijkt en beantwoordt de reacties van bewoners en neemt een definitief besluit.
- Hierna starten de werkzaamheden voor het plaatsen van de container.
Dit hele proces kan wel 6 tot 7 maanden duren.
In de video onderaan de pagina leggen we uit wat er allemaal bij komt kijken voordat we een wijkcontainer voor afval kunnen plaatsen.