Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Schoon

Rotterdam is een prachtige stad. We zijn trots op ons centrum, de mooie straten en gebouwen en bijzondere toeristische attracties. Trots zijn we met zijn allen en dat willen we graag zo houden.

Dat kan alleen als het schoon is en schoon blijft op straat. Daar zorgen we ook samen voor, want een schone stad is iets van ons allemaal! De gemeente reinigt en zorgt voor de goede voorzieningen. Rotterdammers en bezoekers gooien hun afval in de bakken.

Samen houden we Rotterdam schoon. Dus gooi tijdens het winkelen of na het stappen uw afval ook in de bak. Bedankt!
gemeente Rotterdam

Simpel, afval in de bak

De beste manier om de stad schoon te krijgen is dat iedereen zijn blikjes, pakjes, peuken en ander afval gewoon in de afvalbakken gooit. Dan is er geen probleem. Maar we weten dat het helaas niet de werkelijkheid is.

Wat enorm zou helpen, is als we allemaal zo nu en dan wat zwerfafval van de straat rapen of een opschoonactie met school, de straat of vereniging organiseren. Kijk op de pagina zwerfafval voor meer informatie.

Afval goed aanbieden

Ook belangrijk is het juist aanbieden van huisvuil en grofvuil. Op de pagina afval vindt u informatie over hoe dat moet. Het belandt te vaak naast de containers of op straat. Als er rommel op straat ligt dat u zelf niet kunt opruimen, is het fijn als u dat meldt bij de gemeente. Dit kan 24 uur per dag via het meldingsformulier of met de MeldR-app.

Bel bij gevaarlijke of onveilige situaties zoals injectiespuiten, naalden of grote hoeveelheden glas in de buitenruimte 14 010. Dan volgt snel herstel, binnen 24 uur actie.

Containers adopteren

Misschien wil u een afvalcontainer adopteren. U krijgt dan een sleutel van de containers om kleine ongemakken zoals klemzittende zakken te verhelpen. En u krijgt voorrang bij de gemeente.

Opruimacties in de straat

Als u met de buren de straat eens onder handen wilt nemen, kan de gemeente helpen met materiaal en het ophalen van vuil. Dat kan op elk moment. U kunt ook aansluiten bij landelijke acties van Gemeente Schoon of Nederland Schoon. Zo is er de jaarlijks terugkerende landelijke opschoondag in maart. Link opent een externe pagina. Kijk voor meer informatie op nederlandschoon.nl. Link opent een externe pagina.

Boetes

Rotterdammers gooien hun afval in de bakken en houden hun buurt samen schoon. Wie niet meewerkt, kan rekenen op flinke boetes. Voor het op straat gooien van afval en het verkeerd aanbieden van vuilniszakken krijgt de vervuiler een boete.

Wat niet magBoete/maatregel
1e keer
Boete/maatregel
2e keer
Boete/maatregel
3e keer
Boete/maatregel
4e keer
Afval op straat gooien (heterdaad)€ 160* en een waarschuwing dat bij de volgende keer de boete € 280* is of 3 dagen werkstraf.€ 280* of 3 dagen werkstraf.€ 430* of 5 dagen werkstraf.€ 430* of 5 dagen werkstraf.
Verkeerd plaatsen afval€ 187*€ 297*€ 110* en een waarschuwing dat bij de volgende keer de boete €500* is of 3 dagen werkstraf.€ 500* of 3 dagen werkstraf.

* dit bedrag is behoudens wijzigingen van het tarief, zoals vermeld in het Gemeenteblad.

Meer informatie

Heeft u vragen of meldt u liever telefonisch, dan belt u 14 010 (lokaal tarief).