Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Zwerfafval

Zwerfafval is één van de grootste ergernissen in de stad. Het zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.

Niet iedereen gooit afval netjes in de afvalbak. Ook worden vuilniszakken naast containers gezet. Het zwerfafval dat niet in de afvalbak terecht komt, bestaat vooral uit weggegooide of achtergelaten blikjes, petflesjes, patatbakjes, snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en kauwgom. Ook zakken die naast de afvalcontainers gezet worden veroorzaken zwerfafval, doordat ze worden opengescheurd door meeuwen of ratten waardoor het vuil wegwaait.

Wat doet de gemeente?

Gemeente Rotterdam zorgt voor voldoende afvalbakken op straat en maakt ze op tijd leeg. Ook wordt de openbare ruimte elke dag schoongemaakt. De gemeente doet er alles aan om ervoor te zorgen dat er minder afval op straat terecht komt. Bijvoorbeeld door informatie te geven over afval aan alle bewoners van Rotterdam. En door kinderen van alles te leren over afval en mensen die willen helpen om de stad schoon te maken schoonmaakspullen te geven.

Zelf in actie komen?

Wilt u als bewoner, school, BSO, ondernemer of vereniging ook graag uw steentje bijdragen aan een schoon Rotterdam? De gemeente denkt graag met u mee en kan uw initiatief ondersteunen door schoonmaakmaterialen beschikbaar te stellen of het verzamelde zwerfafval op te halen. Ga naar goedbezig.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina om daar uw schoonmaakmaterialen aan te vragen.

Verantwoordelijkheid

De gemeente is er wettelijk verantwoordelijk voor om de stad schoon te maken. Ze zet zich hiervoor elke dag met honderden medewerkers in. Elk jaar halen we ongeveer 13 miljoen kilo afval van straat.

De gebruikers van de stad, zoals bewoners en ondernemers, zijn ervoor verantwoordelijk dat zij de stad niet vervuilen. Veel Rotterdammers nemen deze verantwoordelijkheid ook. Zij helpen mee aan een schone stad door hun afval netjes in de afvalbak te gooien. Of door een schoonmaakactiviteit te organiseren. Mensen die hun afval op straat gooien, lopen het risico op een boete.

Vragen en antwoorden