Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Afvalbakken

In Rotterdam zijn meer dan 10.000 afvalbakken waarin bezoekers en bewoners van de stad hun afval in kwijt kunnen. De afgelopen tijd is het gebruik, de staat en de locaties van deze afvalbakken gemonitord.

Veel afvalbakken worden namelijk niet of zelden gebruikt, staan (niet meer) op een logische plek of zijn verouderd. Daarom gaat de gemeente de komende tijd ongeveer 1.000 afvalbakken verplaatsen, vervangen of verwijderen.

In beweging

Rotterdam is altijd in beweging. Een bushalte wordt verplaatst, een sportveld wordt niet meer gebruikt of een looproute naar een school is veranderd. Afvalbakken die daar stonden blijven vaak staan en worden niet of nauwelijks gebruikt terwijl medewerkers van de gemeente deze plekken wel in hun route hebben opgenomen. Deze afvalbakken worden de komende maanden verplaatst of verwijderd. afvalbakken die nog in goede staat zijn, keren terug op een plek waar ze nuttiger zijn en verouderde afvalbakken worden vervangen. Er zijn ook locaties waar juist grotere afvalbakken worden geplaatst en waarvan de capaciteit wordt verdubbeld.

Planning

In de eerste week van november wordt gestart in Hoogvliet. Daarna volgen stap voor stap de andere wijken in Rotterdam. Op de afvalbakken die weggaan, wordt een aantal weken van tevoren een sticker geplakt om aan te geven dat deze zal verdwijnen.

Alle afvalbakken worden met een goede reden van straat verwijderd of verplaatst. Dit zou niet tot problemen moeten leiden. Er blijven voldoende afvalbakken bestaan in de stad, ze worden vooral beter verdeeld en alleen op plekken geplaatst waar ze ook echt gebruikt worden. De gemeente monitort de omgeving van de weggehaalde afvalbakken goed. Mochten bewoners toch meer zwerfafval zien op de plek waar de afvalbak stond, kan men daarvan een melding maken via 14 010 of de MeldR-app.