Afvalscheiden
Uw afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval. Van het meeste afval kunnen weer nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Door afval goed te scheiden besparen we schaarse grondstoffen en energie.
Papier, glas, textiel, en ook plastic, frituurvet en afval van groente, fruit en tuin zijn dus juist heel waardevol.
Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat is beter voor het milieu.
Goed voor het milieu
Afval scheiden is om meerdere reden goed. De belangrijkste reden heeft met het milieu te maken. Door afval te scheiden gaan minder grondstoffen verloren. En hoeft er minder afval verbrand te worden. Afval scheiden is ook goed omdat u andere mensen blij kunt maken met uw 'oude' spullen (zoals oude kleding en meubilair). Dat kan door ze in te leveren bij een kringloopwinkel.
Hoe kan ik mijn afval scheiden?
Gooi uw papier in de papiercontainer, glas in de glascontainer en textiel in de textielcontainer. Daarmee levert u al een flinke bijdrage aan het scheiden van afval. In Rotterdam staan door de hele stad speciale containers waarin u deze spullen kwijt kunt. Vind op pagina Plattegrond wijkcontainers een container bij u in de buurt.
In steeds meer wijken kunt u ook uw afval van groente, fruit en tuin gescheiden inleveren.
Maar u kunt nog meer doen
- Heeft u afval dat te groot is voor de container (grofvuil)? Breng het gratis naar het milieupark.
- Goede en nog herbruikbare (elektrische) spullen kunt u inleveren bij één van de zeven milieuparken of bij een kringloopwinkel.
- Klein chemisch afval zoals lege batterijen en spaarlampen kunt u apart inleveren. U kunt dit afval meestal afgeven bij de winkel waar u het product gekocht heeft. U kunt het ook inleveren bij een milieupark.
- Gooi gebruikte schoonmaakdoekjes niet in het toilet, maar in de afvalbak. Dat voorkomt rioolproblemen in huis en problemen met de gemeentelijke rioolpompen.
- Frituurvet en olie kunt u inleveren bij een milieupark of bij een vetinzamelpunt. Link opent een externe pagina. Gooi het niet in de gootsteen of het toilet.
Rotzooi rond de afvalcontainer
In de meeste wijken in Rotterdam staan (ondergrondse) wijkcontainers voor uw afval. Deze zijn bedoeld voor het restafval, papier, glas en textiel.
Helaas staat op veel plaatsen regelmatig afval of grofvuil naast de containers.
De omgeving van deze containers raakt hierdoor vervuild en trekt onder andere ratten, meeuwen en duiven aan.
Dat kan veel overlast geven voor omwonenden en op straat spelende kinderen. Een afvalzak hoort in de afvalbak.
Is de afvalbak vol? Er staat altijd een andere bak iets verderop in de buurt.
Afval dat niet in de bak past (grofvuil) brengt u naar het milieupark.
Kunt u het grofvuil niet zelf naar een milieupark brengen? Maak dan een afspraak om het gratis te laten ophalen door de gemeente.
Vragen en antwoorden over afvalscheiding
In 1996 besloot de gemeenteraad dat alle wijken, waar het afval met afvalcocons of vuilniszakken werd ingezameld, ondergrondse wijkcontainers zouden krijgen. Dit systeem werkt goed en heeft voordelen tegenover het inzamelen van vuilniszakken. Zoals minder zwerfvuil, minder stankoverlast, minder overlast van meeuwen en de mogelijkheid om op elk gewenst moment de vuilniszak weg te brengen.
Kijk voor meer informatie op de pagina Gemeentelijke belastingen betalen of neem telefonisch contact op via 14 010.
Wilt u weten wat er met het geld van de afvalstoffenheffing gebeurt? Bekijk dan de video’s van Waar Gaat Dat Heen Dan | Youtube.com. Link opent een externe pagina.
In de meer dan 7.000 wijkcontainers voor glas, papier, textiel en restafval in Rotterdam is een sensor geplaatst.
Deze sensor, ook wel vulgraadmeter genoemd, meet hoe vol de afvalcontainer is.
De sensor zendt, net als een vleermuis, een ultrasoon geluid uit en meet elk uur hoe vol de container is.
Met die informatie kijken we wanneer we de container het beste kunnen legen.
Als u het afval niet kwijt kunt in de container, zet het er dan niet naast! Loop naar een volgende container of bewaar het afval nog even thuis totdat de container is geleegd. Zo voorkomt u dat het een troep wordt op straat. En zo voorkomt u ook een boete.
Afval op straat is gevaarlijk voor mensen en dieren en slecht voor het milieu. Het trekt ratten en andere plaagdieren aan.
Ziet u een container die vol is, met afval ernaast of met een klemmende afvalzak? Meld het via internet, de MeldR-app of bel met 14 010. Kijk voor meer informatie op de pagina meldingen buitenruimte.
Alle containers voor restafval, papier, glas en textiel zijn op een online plattegrond te vinden.
Dat leest u in onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden. Maar dat kan dus alleen als het in de juiste bak terechtkomt! Zo geven we samen afval een nieuw leven. En het is ook beter voor het milieu. De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden.
Wel:
- Flessen
- Potjes
- Crèmepotjes met doorzichtig glas
- Deodorantrollers van glas
- Parfumflesjes
- Medicijnflesjes
Dit mag u vuil met dop of deksel in de glasbak gooien.
Niet, maar breng dit gratis naar het milieupark of kringloopwinkel:
- Aardewerk
- (kristallen) drinkglazen
- Ruiten
- Oven- en magnetronschalen
- Spiegels
- Gloeilampen
- Glazen pannendeksels
- Keramische kookplaten
Gooi dit niet in de glasbak, maar breng naar een milieupark of geef het af in de winkel waar het gekocht is:
- Flesjes en potjes met gevaarlijke inhoud, zoals medicijnresten
- TL-buizen en spaarlampen. Dit is klein chemisch afval. Op wecycle.nl. Link opent een externe pagina staan inleverpunten voor lampen.
Welk afval moet in welke bak? Dat leest u in onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden. Maar dat kan dus alleen als het in de juiste bak terechtkomt! Zo geven we samen afval een nieuw leven. En het is ook beter voor het milieu. De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden.
- Glas mag met dop en deksels in de glasbak gegooid worden.
- Glas hoeft niet schoongemaakt te worden.
- De etiketten kunt u ook gewoon op het glas laten zitten.
- Gebruik de glasbak alleen overdag, niet 's avonds. Zo beperkt u eventuele geluidsoverlast voor omwonenden.
- Houd de omgeving van de glasbak schoon. Zet niets op of naast de glasbak en laat geen papier of plastic achter.
- Heeft u uw oude glas meegenomen in een doos? Maak deze klein en gooi dan in de papiercontainer.
- Let er bij het weggooien van uw oude glas op dat er glasscherven niet naast de glasbak terechtkomen. Want glasscherven en glassplinters kunnen gevaarlijk zijn voor voetgangers, fietsers, rolstoelgebruikers en spelende kinderen: ruim eventuele scherven direct op.
Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor het laten ophalen van uw bedrijfsafval. U kunt hiervoor een contract afsluiten met een erkende afvalinzamelaar of bedrijfsreinigingsrecht betalen aan de gemeente. Als u bedrijfsreinigingsrecht betaalt, kunt u gebruik maken van de ondergrondse containers. Staan er geen containers in de buurt, dan krijgt u een rolcontainer voor uw afval. Wilt u weten of uw bedrijf gebruik kan maken van het bedrijfsreinigingsrecht? Meer informatie staat op de pagina over bedrijfsafval.
Grofvuil is afval dat te groot is voor de vuilniszak en container. Grofvuil hoort daarom niet in of naast een gewone afvalcontainer. Breng het gratis naar een milieupark. De milieuparken hebben aparte containers om het afval te scheiden. Dat maakt het mogelijk herbruikbaar materiaal apart te houden en te hergebruiken of te recyclen. En ook om schadelijke stoffen op de juiste manier te verwerken. Er is wel een verschil tussen hergebruik en recycling. Bij hergebruik wordt een voorwerp opnieuw gebruikt, eventueel voor een ander doel. Bij recycling wordt een afvalstof omgezet in een nieuw product.
Is zelf wegbrengen niet mogelijk? Laat het gratis ophalen. Maak een afspraak via de pagina grofvuil of bel 14 010.
Wanneer uw grofvuil niet is meegenomen kan dit zijn om één of meer van de volgende redenen:
- De afvalophalers hebben het grofvuil niet aangetroffen. Grofvuil wordt opgehaald tussen 8.00 en 21.00 uur.
- Het grofvuil stond niet op de stoep langs de rijbaan.
- We konden het grofvuil niet in onze wagen laden. Bijvoorbeeld door een geparkeerde auto of omdat het grofvuil te dicht bij een boom, muur, lantaarnpaal of tuinhek is neergezet.
- Er ligt asbesthoudend of chemisch afval tussen. Dit brengt u zelf gratis naar het milieupark.
- Er ligt bouw- en sloopafval bij. Dit kunt u zelf (gratis) wegbrengen naar een milieupark bij u in de buurt..
Wij vragen u vriendelijk een nieuwe afspraak te maken via de pagina grofvuil of via het algemene telefoonnummer 14 010.
Ziet u zwerfvuil op straat of een kapotte of volle container, dan kunt u dit melden via de pagina Melding buitenruimte doen.
Bouw- en sloopafval valt altijd onder de categorie bedrijfsafval. Oók bouw- en sloopafval van een klussende particulier.
Voor bouw- en sloopafval kunt u geen grofvuilafspraak maken bij de gemeente.
U kunt bouw- en sloopafval zelf wegbrengen naar een milieupark. U kunt ook tegen betaling een container huren bij een particuliere inzamelaar.
Onder bouw- en sloopafval valt alles wat u weg wilt gooien als u een woning verbouwt, sloopt of renoveert. U kunt denken aan: schrootjes, sanitair, plavuizen, raamkozijnen, binnendeuren, gipsplaten, keukenblokken, schuttingen, enzovoort.
U kunt ook een aanhangwagen huren om uw bouwafval naar het milieupark te brengen. Lees meer informatie op de pagina over aanhangwagen of bakfiets lenen.
U kunt goede, bruikbare spullen gratis naar een kringloopwinkel brengen.
U kunt deze spullen ook laten ophalen. Daarvoor moet u een afspraak. Link opent een externe pagina maken.
Doe het vet, na het afkoelen, in een plastic fles. Sluit de fles goed af en breng deze naar het dichtstbijzijnde inleverpunt. Link opent een externe pagina. Bij alle Rotterdamse kinderboerderijen en milieuparken, en bij steeds meer supermarkten en sportclubs, staat een gele of blauwe container. Deze zijn speciaal voor vet. Er is altijd een inzamelpunt. Link opent een externe pagina bij u in de buurt.
Van ander (frituur)vet en olie kan biobrandstof gemaakt worden. Ook van vet dat in de pan achterblijft na braden of wokken. En van olie waarin bijvoorbeeld feta of gedroogde tomaten wordt bewaard.
Breng uw oude kleding en textiel naar de textielcontainer. Het hoeft niet in goede staat te zijn, maar wel schoon en droog. Versleten, scheuren, gaten en dergelijke zijn geen probleem. Een deel wordt verkocht als tweedehands kleding. Een ander deel van het ingezamelde textiel wordt verwerkt tot allerlei producten en krijgt een tweede leven als bijvoorbeeld poetsdoek, deken, isolatiemateriaal en ondertapijt voor vloerbedekking.
Voorbeelden:
- Schone kleding, ook kapot en versleten
- Schoenen, per paar aan elkaar binden
- Huishoudelijk textiel, zoals hand- en theedoeken
- Zachte knuffels
- Kledingaccessoires, zoals petten
- Dekbedden en lakens
- Kussens
- Gordijnen.
Niet:
- Tapijten
- Vloerbedekking
- Hard speelgoed.
Welk afval moet in welke bak? Dat leest u in onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden. Maar dat kan dus alleen als het in de juiste bak terechtkomt! Zo geven we samen afval een nieuw leven. En het is ook beter voor het milieu. De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden.
Het Goed en Opnieuw & Co zorgen voor het sorteren en verwerken van het ingezamelde textiel. Een deel van het ingezamelde textiel gaat naar de vier kringloopwinkels van Het Goed in Rotterdam.
Nee, textiel wordt niet opgehaald aan huis. Er staan veel textielcontainers. Link opent een externe pagina verspreid in de stad en ook bij de milieuparken kan het oude textiel gratis gebracht worden.
Textiel is meer dan alleen kleding. Alles wat van stof is mag in de bak. Dus ook lakens, dekens, tafelkleden, et cetera. Het textiel hoeft niet heel te zijn. Gaten en scheuren zijn geen probleem. Zelfs sokken en onderbroeken mogen in de bak.
U kunt oud papier en karton in de papiercontainer gooien of inleveren bij het milieupark. In Rotterdam zamelen ook diverse sportverenigingen oud papier in. Informeer hiervoor bij uw vereniging.
Als u een huiscontainer (kliko) voor uw restafval, oud papier en karton of afval van groente, fruit, etensresten en tuin heeft, ziet u in de Afvalwijzer-app wanneer de gemeente uw huiscontainer leegt.Deze app kunt u gratis downloaden via één van de app-stores (zoek op ‘Afvalwijzer’). U kunt de ophaaldagen ook opzoeken via de website Mijn Afvalwijzer. Link opent een externe pagina. U kunt ook instellen dat u vooraf een berichtje krijgt.
Geeft de app aan dat uw postcode en huisnummer niet is herkend? Dan kan dit het volgende betekenen:
- U gebruikt voor restafval, gfe+t en papier geen huiscontainers maar wijkcontainers. In deze app staan niet de dagen waarop wij de wijkcontainers legen, alleen de dagen waarop wij de huiscontainers (kliko’s) legen.
- Het adres is van een bedrijf of winkel. Deze staan niet in de app.
Zet de huiscontainer op de ophaaldag tussen 6.00 en 8.00 uur ’s ochtends aan de stoeprand, of op de verzamelplaats. Zet uw huiscontainer met de handvatten richting de rijweg. Zorg dat uw bak na 20.00 uur weer weg is van de stoep.
Wél:
- Kranten
- Boeken
- Cadeaupapier
- Eierdozen
- Enveloppen
- Golfkarton en graskarton
- Kartonnen dozen
- Papieren zakken - ongelamineerd
- Reclamedrukwerk
- Tijdschriften
- Kassabonnen
- Pizza-, diepvries- en taartdozen zonder etensresten
- Verpakkingen van waspoeder en vaatwastabletten
- Wc-rolletjes
- Verpakkingen van droge etenswaren zoals meel, hagelslag, enzovoort.
Niet:
- Pizzadozen met etensresten
- Drank- en melkpakken. Deze verpakkingen hebben aan de binnenkant een plastic of aluminium laagje.
- Gebruikte papieren rietjes
- Broodzakken met plastic
- Bakpapier
- Paperfoam
- Verpakking vloeibaar wasmiddel
- Boterverpakking
- Gebruikte koffiefilters
- Magnetron, ovenmaaltijdverpakkingen, thuisbezorgd, fastfood met etensresten
- Gebruik keukenpapier
- Bubbeltjes enveloppen
- Behangpapier
- Fotopapier
- Ordners en ringbanden. Deze bevatten metalen en plastic onderdelen.
- Kartonnen dozen met veel plakband of zware nietjes
- Geplastificeerd of gelamineerd papier en karton.
Welk afval moet in welke bak? Dat leest u in onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden. Maar dat kan dus alleen als het in de juiste bak terechtkomt! Zo geven we samen afval een nieuw leven. En het is ook beter voor het milieu. De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden.
In Rotterdam mag alleen ongeadresseerd reclamedrukwerk bezorgd worden wanneer u als bewoners daar toestemming voor geeft met een sticker op uw brievenbus.
Zo besparen we in Rotterdam 5 miljoen kilo papierafval per jaar. Op de pagina Ja-ja leest u hier meer over. U leest daar ook hoe u aan een sticker komt
Rotterdam Circulair
In Rotterdam willen we dat afval in de toekomst niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden.
Maar er kan nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval maken en meer spullen opnieuw gebruiken en recyclen.
Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl. Link opent een externe pagina staat hierover informatie. Laat u daardoor inspireren!
Wilt u zelf zo'n project beginnen? We helpen u graag op weg.
Ambities
Rotterdam heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. We zijn al enige tijd op weg naar een afvalarme en een grondstofrijke stad.
Deze circulaire ambities staan beschreven in het programma Rotterdam Circulair 2023 - 2026. Link opent een externe pagina.
In de Grondstoffennota 2023 - 2026. Link opent een externe pagina leest u welke maatregelen we voor het scheiden van afval de komende jaren nemen.