Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 11 min

Afvalscheiden

Uw afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval. Van het meeste afval kunnen weer nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Door afval goed te scheiden besparen we schaarse grondstoffen en energie.

Papier, glas, textiel, en ook plastic, frituurvet en afval van groente, fruit en tuin zijn dus juist heel waardevol.
Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat is beter voor het milieu.

Goed voor het milieu

Afval scheiden is om meerdere reden goed. De belangrijkste reden heeft met het milieu te maken. Door afval te scheiden gaan minder grondstoffen verloren. En hoeft er minder afval verbrand te worden. Afval scheiden is ook goed omdat u andere mensen blij kunt maken met uw 'oude' spullen (zoals oude kleding en meubilair). Dat kan door ze in te leveren bij een kringloopwinkel.

Hoe kan ik mijn afval scheiden?

Gooi uw papier in de papiercontainer, glas in de glascontainer en textiel in de textielcontainer. Daarmee levert u al een flinke bijdrage aan het scheiden van afval. In Rotterdam staan door de hele stad speciale containers waarin u deze spullen kwijt kunt. Vind op pagina Plattegrond wijkcontainers een container bij u in de buurt. 
In steeds meer wijken kunt u ook uw afval van groente, fruit en tuin gescheiden inleveren.

Maar u kunt nog meer doen

  • Heeft u afval dat te groot is voor de container (grofvuil)? Breng het gratis naar het milieupark.
  • Goede en nog herbruikbare (elektrische) spullen kunt u inleveren bij één van de zeven milieuparken of bij een kringloopwinkel.
  • Klein chemisch afval zoals lege batterijen en spaarlampen kunt u apart inleveren. U kunt dit afval meestal afgeven bij de winkel waar u het product gekocht heeft. U kunt het ook inleveren bij een milieupark.
  • Gooi gebruikte schoonmaakdoekjes niet in het toilet, maar in de afvalbak. Dat voorkomt rioolproblemen in huis en problemen met de gemeentelijke rioolpompen.
  • Frituurvet en olie kunt u inleveren bij een milieupark of bij een vetinzamelpunt. Link opent een externe pagina. Gooi het niet in de gootsteen of het toilet.

Rotzooi rond de afvalcontainer

In de meeste wijken in Rotterdam staan (ondergrondse) wijkcontainers voor uw afval. Deze zijn bedoeld voor het restafval, papier, glas en textiel.
Helaas staat op veel plaatsen regelmatig afval of grofvuil naast de containers.

De omgeving van deze containers raakt hierdoor vervuild en trekt onder andere ratten, meeuwen en duiven aan.
Dat kan veel overlast geven voor omwonenden en op straat spelende kinderen. Een afvalzak hoort in de afvalbak.
Is de afvalbak vol? Er staat altijd een andere bak iets verderop in de buurt.
Afval dat niet in de bak past (grofvuil) brengt u naar het milieupark.
Kunt u het grofvuil niet zelf naar een milieupark brengen? Maak dan een afspraak om het gratis te laten ophalen door de gemeente.

Vragen en antwoorden over afvalscheiding