Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Datagestuurd reinigen

De gemeente Rotterdam reinigt sinds 2017 als eerste gemeente van Nederland datagestuurd. Dit betekent dat de stad wordt schoongemaakt op plekken waar het op dát moment het hardst nodig is.

Datagestuurd reinigen gebeurt met een door de gemeente Rotterdam ontwikkelde app. Met die app inspecteren we elke dag de buitenruimte. Zo bepalen we hoe schoon alle wijken zijn.

Het inspecteren van de buitenruimte wordt ook wel schouwen genoemd. Met de schouwapp bepalen we op welke plaatsen de vervuiling het meest voorkomt. En waar de inzet van medewerkers en middelen het hardst nodig is.

Door goed te kijken naar de data zijn we op het juiste moment op de juiste plek aanwezig. Zo maken we Rotterdam slimmer schoon.
gemeente Rotterdam

Vervuilingsprofielen

Per dag schouwt de gemeente meer dan 200 plekken verspreid door heel Rotterdam. We verzamelen de schouwgegevens van wijken over een langere periode. Hiermee maken we een vervuilingsprofiel. Door deze gegevens te analyseren worden trends zichtbaar en kunnen we voorspellingen doen voor de toekomst.

Van vaste naar dynamische inzet

De inzet van medewerkers en machines wordt aangepast aan het vervuilingsprofiel van de wijk. Dit zorgt voor een flexibele inzet. Hierdoor kan er sneller gehandeld worden op situaties in een wijk. Ook kan er meer aandacht besteed worden aan de plekken waar dat het hardste nodig is. Dit betekent dat er niet meer op vaste dagen wordt gereinigd. De inzet wordt afgestemd op hoe schoon of vies van de wijken in de stad zijn.

Slim Beheer

Door deze nieuwe en innovatieve manier van werken kan de gemeente haar medewerkers en middelen effectiever inzetten. Dit past goed bij de visie van Rotterdam om de buitenruimte steeds slimmer en duurzamer te beheren. We maken daar schoon waar het nodig is. Dat draagt bij aan een betere dienstverlening aan de bewoners en een schonere en aantrekkelijkere stad.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Vragen en antwoorden