Blauwalg Kralingse Plas
De Kralingse Plas is met ruim 3,5 miljoen bezoekers per jaar een belangrijke recreatieplek voor de stad, bewoners en bezoekers. Net zoals in al het andere water in de natuur, leeft er blauwalg in de Kralingse Plas.
Niet elke blauwalgsoort is gevaarlijk. Maar van sommige soorten blauwalg kunnen mensen en dieren ziek worden. Daarom werkt de gemeente samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard om blauwalg tegen te gaan. Het doel is dat de plas recreatief, gezond en natuurlijk is en blijft.
Welke maatregelen neemt de gemeente?
Om de blauwalg tegen te gaan, moet er minder fosfor in de plas komen. We hebben hier een aantal maatregelen voor. Alle maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat de blauwalg wegblijft. Eind 2021 is een belangrijke stap gezet met de toepassing van Phoslock® in de Kralingse Plas.
Waarom is er overlast door blauwalg
Blauwalg groeit sneller als het warm is. Daar hebben we in vorige zomers veel last van gehad. Het stinkt, en mensen kunnen last krijgen van hun ogen en neus, of zelfs ziek worden. Daarom kunnen mensen en dieren hier beter niet zwemmen als er veel blauwalg is. Als er te veel blauwalg is, staan er waarschuwingsborden bij het zwemstrand. En bij de ingangen van het Kralingse Bos.
De blauwalg groeit vooral goed door ‘te veel voedsel’. Vooral fosfor is voedsel voor blauwalgen. Dat komt op verschillende manieren in het water van de Kralingse Plas terecht. Bijvoorbeeld via de sluis, uit de bodem van de Plas en door poep van dieren en mensen.
Elke maand controles
Elke maand wordt de Kralingse Plas gecontroleerd op hoeveelheid fosfaten, stikstof, chlorofyl (bladgroen), zuurstof, de temperatuur, helderheid van het water, vissterfte, verspreiding van oever- en waterplanten en welke soorten plankton en algen er zijn. Zo weten we hoe het gaat met de Kralingse Plas.
Kralingse Plas en -Bosjournaal
Boswachter Gerard en 'Sas van de Plas' ziet u sinds januari 2021 regelmatig in het Kralingse Plas en -Bosjournaal.
In aflevering 12: Alles over waterkwaliteit en wat doe je niet in het Bos.
- Aflevering 11: boswachter Gerard op zoek naar vleermuizen en een Phoslock-update van Sas.. Link opent een externe pagina
- Aflevering 10: Herfst! Egels in winterslaap en een Phoslock-update van Sas. Link opent een externe pagina
- Aflevering 9: geen blauwalg, wel waterplanten. Kralingse Bos Overleg is van start.. Link opent een externe pagina
- Aflevering 8: oud hout voor de dieren en zijn we al klaar met die blauwalg?. Link opent een externe pagina
- Aflevering 7: Phoslock in de plas en het eetbare bos. Link opent een externe pagina
- Aflevering 6: blauwalgmaatregelen en de unieke familieband van ganzen. Link opent een externe pagina
- Aflevering 5: bosproblemen aanpakken via een Bosoverleg. Link opent een externe pagina
- Aflevering 4: phoslock tegen blauwalg en nestbeheer tegen ganzenoverlast. Link opent een externe pagina
- Aflevering 3: het is broedseizoen, uilen in het bos en visstand in de plas. Link opent een externe pagina
- Aflevering 2: het vriest dat het kraakt. Wat doet dat met de natuur?. Link opent een externe pagina
- Aflevering 1: de insectenvallei, zwemmen in de plas en de winterslaap begint. Link opent een externe pagina
Een belangrijke maatregel is het toevoegen van Phoslock aan het water in de Plas. Phoslock is een soort klei in de vorm van korrels. De klei sluit fosfor in zich op. Daardoor komt de fosfor niet meer vrij in het water en is er minder voedsel voor de blauwalgen. Phoslock werkt het best als ook alle andere maatregelen hieronder worden uitgevoerd.
Hoe zit dat?
In de waterbodem van de Kralingse Plas zitten fosfaten. Om te groeien heeft blauwalg - behalve warmte en licht - vooral fosfaten nodig. Als er te veel fosfaat in het water komt, krijg je een uitbraak van blauwalg. Zie ook de informatie hierover elders op deze webpagina. Met iets meer dan 1000 ton Phoslock® is nu ook die bron aangepakt.
Toepassing
Het is gebruikt in de vorm van kleikorrels die met water zijn vermengd tot een melkachtige vloeistof. Die is over het wateroppervlak verspreid. Tijdens het neerdalen worden fosfaten in het water gebonden en meegenomen naar de bodem. Daar ligt nu een dunne kleilaag van een paar millimeter dik, die ook de fosfaten uit de waterbodem vasthoudt.
Betere waterkwaliteit
Met uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is vastgesteld dat Phoslock® geen nadelige effecten heeft voor mens, dier of natuur in en om de Kralingse Plas. Sterker nog, het draagt bij aan een betere waterkwaliteit. Nu al is zichtbaar dat het water helderder geworden is, sinds de toepassing.
Langere termijn: geen blauwalg
Phoslock® heeft een lange en duurzame werking. Om de werking te blijven volgen, wordt de waterkwaliteit en daarmee ook het fosfaatgehalte in de Plas, elke maand gemeten. We verwachtten lage concentraties en uit de eerste metingen blijkt dat ook zo te zijn. Toch zal er altijd nieuw fosfaat in de plas terechtkomen, want het zit in al het water dat de plas instroomt, in de uitwerpselen van vogels, de vallende herfstbladeren, etc. Daarom is het mogelijk dat over enkele jaren een onderhoudsdosering nodig is. Daar zal dan wel een kleinere hoeveelheid Phoslock® voor nodig zijn. Door de maandelijkse metingen wordt duidelijk of en wanneer dat nodig is.
Video
Bekijk het nieuwste filmpje om te zien hoe Phoslock® is toegepast. Link opent een externe pagina, en welke andere maatregelen genomen zijn in de strijd tegen blauwalg.
Bladeren van bomen langs de Kralingse Plas komen in het water terecht. Ze zinken naar de bodem. Dat wordt fosfor en dat is weer voedsel voor blauwalg. Door in de herfst vaker bladeren op te ruimen en uit het water te vissen is er minder voedsel voor de blauwalg.
Hondenpoep naast de Plas kan na een regenbui via de grond in de Plas belanden. Dit is voedsel voor blauwalgen. Daarom wordt hondenpoep nu nog beter opgeruimd. Ook vogelpoep wordt opgeruimd. Vogelpoep op de vlonders in het water wordt opgezogen met een soort stofzuiger. Die zorgt ervoor dat er zo min mogelijk van die poep in de Plas terechtkomt. Ook worden de grasvelden gemaaid. Het maaisel waar ganzenpoep in zit, wordt gelijk afgevoerd. Zo komt het niet in de Plas terecht.
Bij het evenemententerrein aan de westkant van de Plas moet het gras na elk evenement opnieuw worden ingezaaid en bemest. Een deel van die mest komt via een afvoer in de Plas en is voedsel voor de blauwalg. Ook is hier een kinderboerderij die heel goed de mest van de dieren opruimt. Toch komt een deel in de sloot ernaast terecht. De gemeente wil daarom de afvoer van het evenemententerrein en die sloot veranderen. Dat kan door een nieuwe afvoer te graven die het Kralingse Bos uitgaat, zodat de mest mee gaat en niet in de Plas komt.
Als het hard regent kan het riool de hoeveelheid water niet aan. Het teveel aan water wordt dan geloosd op sloten. En die komen weer op de Plas uit. Dat is voedsel voor de blauwalg. Het overstorten van het riool gebeurt niet vaak. Toch helpt het als dit rioolwater niet in de Plas komt. Daarvoor wordt nu een plan gemaakt.
Ook recreatiebootjes lozen soms vuil water in de Plas. Of legen het chemisch toilet in het water. (Vaar)recreanten wordt daarom dringend gevraagd om vuil water en chemicaliën in te leveren bij de jachthavens. En om de openbare toiletten rond de Plas te gebruiken.
De Wolvenvallei ligt aan de noordkant van de Kralingse Plas. Daar is veel voedselrijk water voor blauwalg. Door dit watersysteem te verbeteren komt dit water niet meer in de Plas terecht.
In de zomer valt er minder regen. Dan moet er water van buiten de Plas komen om die op peil te houden. In het nieuwe water zit veel voedsel voor de blauwalg. Een defosfateringsinstallatie zorgt ervoor dat de hoeveelheid voedsel (fosfor) in het water minder wordt, voordat het in de Plas komt. De defosfateringsinstallatie wordt verbeterd en verplaatst. Daarvoor wordt nog een goede plek gezocht.
De sluis wordt elk jaar ongeveer 2.000 keer gebruikt en dat zorgt voor heel veel voedsel voor de blauwalg. Dat zit in het water van de Boezem dat door de sluis in de Plas stroomde. De sluis is daarom verbouwd en omgekeerd. Er komt nu geen water uit de Boezem meer in de Plas, maar andersom. Een pomp helpt daarbij. Die pomp is visvriendelijk. Dus vissen die per ongeluk in de leiding van de sluis komen, komen er gezond en wel weer uit.
Naast de hertenkamp staat een gebouwtje bij de sloot. Dat is een gemaal uit 1939. Het zorgde ervoor dat water uit de sloot naar de Plas werd afgevoerd. Daar zit veel fosfor in, dus goed voor de blauwalg. Daarom is het gemaal afgekoppeld. Het slootwater wordt nu onder de Boszoom door afgevoerd naar Het Lage Land, ten Oosten van de Plas. Hierdoor is het gemaal niet meer nodig.
Vergunning om maatregelen uit te voeren
Gemeente Rotterdam en Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard voeren samen de maatregelen uit. Als beheerder van het water in de Kralingse Plas geeft het Hoogheemraadschap hiervoor een vergunning af. Gemeente en waterschap krijgen hulp van Landbouwuniversiteit Wageningen en de provincie Zuid-Holland. Voor het toepassen van Phoslock is een expert van Phoslock Europe GmbH bij het project betrokken.
Meer informatie
Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met het projectteam Aanpak blauwalg in de Kralingse Plas via projectblauwalgkp@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.