Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Blauwalg Kralingse Plas

De Kralingse Plas is met ruim 3,5 miljoen bezoekers per jaar een belangrijke recreatieplek voor de stad, bewoners en bezoekers. Net zoals in al het andere water in de natuur, leeft er blauwalg in de Kralingse Plas.

Niet elke blauwalgsoort is gevaarlijk. Maar van sommige soorten blauwalg kunnen mensen en dieren ziek worden. Daarom werkt de gemeente samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard om blauwalg tegen te gaan. Het doel is dat de plas recreatief, gezond en natuurlijk is en blijft.

Welke maatregelen neemt de gemeente?

Om de blauwalg tegen te gaan, moet er minder fosfor in de plas komen. We hebben hier een aantal maatregelen voor. Alle maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat de blauwalg wegblijft. Eind 2021 is een belangrijke stap gezet met de toepassing van Phoslock® in de Kralingse Plas.

Waarom is er overlast door blauwalg

Blauwalg groeit sneller als het warm is. Daar hebben we in vorige zomers veel last van gehad. Het stinkt, en mensen kunnen last krijgen van hun ogen en neus, of zelfs ziek worden. Daarom kunnen mensen en dieren hier beter niet zwemmen als er veel blauwalg is. Als er te veel blauwalg is, staan er waarschuwingsborden bij het zwemstrand. En bij de ingangen van het Kralingse Bos.

De blauwalg groeit vooral goed door ‘te veel voedsel’. Vooral fosfor is voedsel voor blauwalgen. Dat komt op verschillende manieren in het water van de Kralingse Plas terecht. Bijvoorbeeld via de sluis, uit de bodem van de Plas en door poep van dieren en mensen.

Elke maand controles

Elke maand wordt de Kralingse Plas gecontroleerd op hoeveelheid fosfaten, stikstof, chlorofyl (bladgroen), zuurstof, de temperatuur, helderheid van het water, vissterfte, verspreiding van oever- en waterplanten en welke soorten plankton en algen er zijn. Zo weten we hoe het gaat met de Kralingse Plas.

Kralingse Plas en -Bosjournaal

Boswachter Gerard en 'Sas van de Plas' ziet u sinds januari 2021 regelmatig in het Kralingse Plas en -Bosjournaal.
In aflevering 12: Alles over waterkwaliteit en wat doe je niet in het Bos.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Vergunning om maatregelen uit te voeren

Gemeente Rotterdam en Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard voeren samen de maatregelen uit. Als beheerder van het water in de Kralingse Plas geeft het Hoogheemraadschap hiervoor een vergunning af. Gemeente en waterschap krijgen hulp van Landbouwuniversiteit Wageningen en de provincie Zuid-Holland. Voor het toepassen van Phoslock is een expert van Phoslock Europe GmbH bij het project betrokken.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met het projectteam Aanpak blauwalg in de Kralingse Plas via projectblauwalgkp@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.