Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Pfas zuid

In sloten bij Slinge en het Zuiderpark zijn op twee plekken verhoogde PFAS-waarden gemeten. De GGD Rotterdam-Rijnmond ziet geen directe gezondheidsrisico’s, maar adviseert om intensief contact met dit water te vermijden.

Sloot in het Zuiderpark aan het Ahoypad, tegenover Coolpark
Een sloot in het Zuiderpark waar PFAS is gemeten.

PFAS is een afkorting van 'poly- en perfluoralkylstoffen'. Dat zijn chemische stoffen die onder meer gebruikt worden om producten water-, vuil-, stof- of vetafstotend te maken.

In 2023 is in Plas Vrijenburgbos in Barendrecht ook PFAS aangetroffen. Nu zijn op twee plekken in de nabijgelegen sloten in Rotterdam-Zuid (bij Slinge en het Zuiderpark) verhoogde PFAS-waarden gemeten. De GGD Rotterdam-Rijnmond ziet geen directe gezondheidsrisico’s, maar adviseert om intensief contact met dit water te vermijden. 

 De gemeente Rotterdam vroeg de GGD Rotterdam-Rijnmond de gezondheidsrisico’s te beoordelen.

Advies GGD

  • Niet zwemmen of spelen in de sloten bij Slinge en het Zuiderpark. Bootje varen of kanoën is geen probleem. Het beste is alleen te zwemmen op officiële zwemlocaties. Link opent een externe pagina. Hier wordt de waterkwaliteit in de gaten gehouden. Voor Plas Vrijenburgbos geldt nog steeds een negatief zwemadvies van de provincie Zuid-Holland.
  • Moestuin: Mensen die vrijwel alle groenten die ze dagelijks eten uit de moestuin halen én waarvan de moestuin vlak bij Slinge of Zuiderpark ligt: gebruik regenwater of leidingwater voor de moestuin.
  • Geen vis eten die is gevangen in de sloot. Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis of schaaldieren uit Nederlandse wateren af. Er kunnen vervuilende stoffen in het water zitten. Lees hierover meer op de website van het Voedingscentrum. Link opent een externe pagina.

Het gezondheidsrisico is klein als kinderen of volwassenen af en toe contact hebben met het slootwater. Dit geldt ook voor mensen die af en toe groenten of fruit eten uit tuinen die besproeid zijn met het slootwater. Alleen krijgen wij via ons eten en drinkwater al meer PFAS binnen dan wenselijk. Het is belangrijk te voorkomen dat je extra binnenkrijgt.

Een sloot vlakbij Slinge, hoek Burgenpad.
De sloot bij Slinge, op de hoek van Burgenpad.

Heeft u vragen?

Als u iets wilt vragen over PFAS en gezondheid, neem dan contact op met het team Gezondheid en Milieu van de GGD Rotterdam-Rijnmond. 

  • Telefoon: 010 433 98 94 (op werkdagen tussen half 9 en half 5 bereikbaar). 

PFAS

Overal in Nederland zitten kleine hoeveelheden PFAS onder andere in de grond en in het oppervlaktewater. Zij kunnen een schadelijk effect hebben op de gezondheid van mensen. De vervuiling in de plas was aanleiding om de aangrenzende hoofsloten te onderzoeken. Hoofdsloten voorzien in droge perioden Rotterdam-Zuid en Barendrecht van schoon zoet water via de Oude Maas. Bij de meest recente meting in juni werden in de sloten bij Slinge en het Zuiderpark de advieswaarden van het RIVM overschreden.

Vervolgonderzoek

Het waterschap meet op meer plekken en minimaal 1 keer per maand in de hoofdsloten om te kijken wat de waterkwaliteit is. Ook neemt het waterschap monsters van de waterbodem (bagger). Het waterschap en DCMR Milieudienst zoeken naar de oorzaak van de vervuiling. In februari 2025 zijn de resultaten van het onderzoek bekend.

Veelgestelde vragen