Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Digitaal schouwen

In Bloemhof, Feijenoord en Oud-Crooswijk doet de gemeente een proef met het herkennen van zwerfafval met behulp van digitale techniek.

Dit doen we met de camera van een smartphone, die vanuit een bedrijfsvoertuig beelden maakt van de buitenruimte. Met behulp van slimme software ‘herkent’ het systeem uiteindelijk zwerfvuil. Deze herfst probeert de gemeente dit systeem uit.

Herfstbladeren of zwerfafval?

'Schouwen' is één van de manieren om te zien waar afval op straat ligt. Medewerkers van de gemeente gaan dan de straat op om te kijken waar het goed gaat en waar het beter kan. Dit kost veel tijd. Slimme camera’s helpen om zwerfafval sneller te zien. Daarom doet de gemeente een test met digitaal schouwen.

Blurren

De test is alleen bedoeld om het systeem te ‘trainen’ in het herkennen van afval op de straat. De gemeente is alleen geïnteresseerd in het zwerfafval. Een computerprogramma maakt toevallig gefotografeerde mensen en nummerplaten van auto’s onherkenbaar. Dit heet blurren. Alleen deze geblurde beelden worden opgeslagen en daarmee wordt het systeem getraind.  De eerste resultaten van de proef worden in het voorjaar van 2023 verwacht.

Wat merkt u er als bewoner van?

Voorlopig niets. Tijdens de testperiode houden we deze wijken op de gebruikelijke manier schoon. Pas als de techniek voldoende is ontwikkeld, wil de gemeente verschillende gemeentelijke bedrijfsvoertuigen voorzien van slimme camera’s. Op termijn kan de software ook getraind worden om andere ‘vervuiling’ te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan onkruid of afval dat naast containers is gezet.

Wij horen graag uw mening

Woont u in Bloemhof, Feijenoord of Oud-Crooswijk? Dan stelt de gemeente u graag een paar vragen over de proef en de webpagina. U kunt de antwoorden ook invullen via Mijn Rotterdam.

De antwoorden die u geeft zijn niet herleidbaar naar u en worden strikt vertrouwelijk behandeld. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!