Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Digitaal schouwen

In Bloemhof, Feijenoord en Oud-Crooswijk doet de gemeente een proef met het herkennen van zwerfafval met behulp van digitale techniek.

Dit doen we met de camera van een smartphone, die vanuit een bedrijfsvoertuig beelden maakt van de buitenruimte. De ene keer doen we dit met een veegmachine, de andere keer met een gewone bedrijfsauto. Het voertuig is te herkennen aan een sticker op de zijkant met een QR-code.
Met behulp van slimme software 'herkent' het systeem uiteindelijk zwerfvuil. In de herfst van 2022 probeerde de gemeente dit systeem uit.

Juli 2023

We gaan de proef uitbreiden naar een aantal andere locaties. De proef loopt nu een tijdje en de eerste resultaten zijn positief. Om het systeem verder te trainen breiden we ook uit naar parken en plantsoenen. Door in verschillende soorten gebieden te rijden kunnen we de computer verbeteren. Het gaat om het Vroesenpark en het Spinozapark. Als bezoeker van het park zult u hier weinig van merken. U zult ook altijd onherkenbaar gemaakt worden als u toevallig gefotografeerd wordt.

Eerste resultaten

Op dit moment kunnen we de beelden omzetten naar een digitaal overzicht. Dit overzicht is een kaart wat we kleiner of groter kunnen maken. Zo zien we hoe vervuild een straat is door foto’s die we gemaakt hebben. Dit omzetten wordt automatisch gedaan door een computer, maar kan voorlopig alleen nog zwerfafval herkennen op straat.

Herfstbladeren of zwerfafval?

'Schouwen' is één van de manieren om te zien waar afval op straat ligt. Medewerkers van de gemeente gaan dan zelf de straat op om te kijken waar het goed gaat en waar het beter kan. Zij kunnen dan zien hoe vervuild een bepaald gebied is en kunnen dit dan meenemen in de planning van de volgende dag. Dit kost veel tijd. 

Met deze slimme camera’s helpen we de medewerkers om zwerfafval sneller te zien. Zo houden we Rotterdam nog beter schoon. Daarom doet de gemeente een test met digitaal schouwen.

Een veegwagen aan het werk.

Onherkenbaar maken

De test is alleen bedoeld om het systeem te 'trainen' in het herkennen van afval op de straat. De gemeente is alleen geïnteresseerd in het zwerfafval. Een computerprogramma maakt toevallig gefotografeerde mensen en nummerplaten van auto's onherkenbaar. Dit heet blurren. Alleen deze geblurde beelden worden opgeslagen en daarmee wordt het systeem getraind.  

Wat merkt u als bewoner van deze proef?

U zult hier niets van merken. Tijdens de testperiode maken we deze wijken schoon op de standaard manier. Pas als de techniek voldoende is ontwikkeld, wil de gemeente verschillende bedrijfsvoertuigen slimme camera’s geven. Uiteindelijk willen we dat de software ook getraind wordt om andere 'vervuiling' te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan onkruid of afval dat naast containers is gezet.