Ga naar de hoofdinhoud

17 mei 2024

Algemeen

Leestijd: 4 min

KleanUpTour leert jong en oud over schoon houden stad

Wat voor afval laten we achter op straat? Wie maakt dagelijks onze straten schoon? En kan ik van oud spul iets nieuws maken? Deze vragen staan centraal tijdens de KleanUpTour, een leerzaam initiatief dat Rotterdammers van jong tot oud inzicht biedt in de wereld van afval en duurzaamheid.

(Zwerf) afval heeft een grote impact op onze planeet en dus ook op de straten, buurten, wateren en omgeving waar we leven. Ook kunnen we afval anders inzetten, door het bijvoorbeeld te recyclen. Om dit beter te begrijpen en aandacht te vragen voor het voorkomen van (zwerf)afval, reist de KleanUpTour door Rotterdam. Dit ervaringscentrum en klaslokaal is 15 weken lang in de stad te vinden.

Afval in het water

Afval dat eerst op straat ligt, komt door wind en regen ook in de singels, plassen en de Maas terecht. Daarna nemen de rivieren het afval mee naar de zeeën en oceanen. Dit zorgt voor de plastic soep. Met de KleanUpTour leren Rotterdammers ook over wat de gevolgen van dit afval zijn voor waterdieren en de kwaliteit van water en hoe ieder in de wijk al kan zorgen dat het afval niet in de plastic soep terecht komt. De zee begint dus eigenlijk al in de wijk.  

Leren over afvalstromen

De KleanUpTour is volgens een vaste agenda voor alle Rotterdammers open om te bezoeken. Bezoekers kunnen leren over welke afvalstromen in welke container moeten, wat ze met hun grofvuil moeten doen en welke mogelijkheden er zijn om afval opnieuw te gebruiken. Onderaan dit bericht staat wanneer de KleanUpTour bij u in de buurt te vinden is.

Gastles voor groep 5 tot en met 8

Verschillende basisscholen krijgen de kans om het hun klas een gastles over afval te bezoeken in dit speciaal ingerichte klaslokaal. Het gaat dan om leerlingen uit groep 5 tot en met 8. Voorafgaand aan de les ontvangen de klassen afvalknijpers en vuilniszakken, met de oproep om onderweg naar de locatie zoveel mogelijk afval van de grond te prikken. Tijdens de gastles onderzoeken de leerlingen dit afval en leren ze meer over de verschillende afvalstromen en recyclingmogelijkheden. Basisscholen kunnen zich aanmelden voor de gastlessen via deze pagina op Onderwijs010.nl. Link opent een externe pagina

Door dit initiatief weten meer mensen over afval en duurzaamheid en hoe ze kunnen bijdragen aan een schonere stad. Door onderwijs en praktische ervaringen samen te brengen, maakt de KleanUpTour een positieve impact op de gemeenschap en de toekomst van onze planeet.

Start in Overschie

De officiële opening is op woensdag 22 mei in het Sidelingepark in Overschie. Na de besloten gastles voor leerlingen van de Albert Schweitzerschool start om 11:30 uur de opening met een muzikaal optreden van de Trommelende Vuilnismannen. Bewoners zijn dan van harte welkom. Vanaf 12:00 uur zijn er verschillende activiteiten en is het pop-up milieupark aanwezig. Een pop-up milieupark is een kleinere en reizende variant van één van de 7 milieuparken in Rotterdam waar bewoners afval inleveren dat niet in de huiscontainer hoort of nog herbruikbaar is. Meer informatie vindt u op de pagina Milieupark.

De komende maanden staat de KleanUpTour op de volgende plekken in Rotterdam

 • 20 mei tot en met 26 mei - Overschie, Sidelingepark
 • 27 mei tot en met 2 juni - Delfshaven, Heemraadsplein
 • 3 juni tot en met 9 juni - Prins Alexander I, Prinsenpark
 • 10 juni tot en met 16 juni - Prins Alexander II, President Wilsonweg
 • 17 juni tot en met 23 juni - Hillegersberg-Schiebroek, Weissenbruchlaan
 • 24 juni tot en met 30 juni - Feyenoord (Hillesluis), Afrikaanderplein
 • 1 juli tot en met 7 juli - Oedevlietsepark, Hoogvliet
 • 8 juli tot en met 14 juli - Kralingen Crooswijk, Nieuwe Plantage
 • 26 augustus tot en met 1 september - Rotterdam Noord, Noordplein
 • 2 september tot en met 8 september - Rotterdam Centrum, Maritiem Museum
 • 9 september tot en met 15 september - Pernis, Arie den Arendplein
 • 16 september tot en met 22 september - Rozenburg, Laan van Nieuw Rozenburg
 • 16 september tot en met 22 september - Hoek van Holland, Prins Hendrikstraat / plein
 • 23 september tot en met 29 september - IJsselmonde, Park de 2 Heuvels
 • 30 september tot en met 6 oktober - Charlois, Zuiderpark