Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Ganzen

In Rotterdam leven meer dan 3.000 ganzen. Dat komt door de goede leefomstandigheden in de stad. Maar op sommige plekken zijn er zo veel ganzen dat ze voor overlast zorgen door poep en lawaai.

Vogelgriep 

Er heerst vogelgriep in Nederland. Vogelgriep komt voor onder wilde vogels, zoals meeuwen. Het kan zijn dat een gans ook vogelgriep krijgt. Wat kunt u doen:

  • houd uw hond aan de lijn in de buurt van water.
  • komt u een dode gans of vogel tegen? Raak deze niet aan. Maak een melding via de MeldR-app of bel 14 010. 

Hoe ontstaat overlast door ganzen?

Ganzen vinden genoeg voedsel in de stad. Daardoor (over)leven de verschillende ganzensoorten hier makkelijk. Mensen voeren brood of ander niet-natuurlijk voedsel. Ze bedoelen dat goed, maar voor de dieren is het erg ongezond. En omdat de ganzen zelf minder voedsel hoeven te zoeken, hebben ze meer tijd om zich voort te planten.

Wat kan ik doen bij overlast van ganzen?

De gemeente houdt bij waar de ganzen in Rotterdam zijn en welke overlast ze veroorzaken. Heeft u veel overlast van ganzen, dan kunt u dit melden bij de gemeente via de MeldR-app of bel naar 14 010. 

In Rotterdam willen we de overlast van ganzen en ook ratten en duiven tegengaan en de gezondheid van de vogels verbeteren. Daarom is het sinds 1 juli 2022 in heel Rotterdam verboden om aan dieren etensresten te voeren of deze voor hen achter te laten. Hiervoor riskeert de Rotterdammer een boete van €100 plus €9 administratiekosten.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Rotterdam doet aan nestbeheer om het aantal ganzen in de stad, en zo de overlast, te verminderen. Dit doet ze op de meest diervriendelijke manier. 

Wat is nestbeheer? Boswachters controleren in het broedseizoen, vanaf ongeveer half maart tot begin juni, alle ganzennesten in de stad op eieren. Ze halen alle eieren uit het nest, op één ei na. Ze geven het ei dat blijft liggen een merkteken. De eieren die de ganzen in de weken daarna nog in het nest leggen halen ze ook weg. Het ei met het merkteken blijft liggen. Dat broedt de gans uit. 

Nijlganzen broeden het hele jaar door. Buiten het broedseizoen kunnen de boswachters deze nesten niet beheren.  

Meer informatie

Wilt u een melding doen van dode ganzen of ganzenpoep? Geef dit dan door via 14 010 of de MeldR-app.