Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Subsidie Klimaatadaptatie

Rotterdammers kunnen sinds 1 januari 2020 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. De gemeente wil er zo voor zorgen dat de stad beter tegen de gevolgen van extreem droog en nat weer kan.

Het vergroenen van tuinen of (dak)terrassen. De regenpijp afkoppelen van het riool. Regenwater opvangen en (her)gebruiken.
Rotterdamse huiseigenaren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen hier de subsidie voor gebruiken. En dat is nodig, want de gemeente kan niet alles zelf.
Slechts 40% van de stadsgrond is namelijk eigendom van de gemeente. Met de subsidie kunnen we samen zorgen voor een stad die bestand is tegen de steeds meer voorkomende extreme droge én natte weersomstandigheden.

Minder wateroverlast

Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Als er meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, is er minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen.
Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui.
En ook neemt 'groen' goed water op en houdt het minder warmte vast bij heet zomers weer.

Subsidiebedrag

  • € 500 per toegevoegde kubieke meter waterberging
  • € 5 per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak
  • € 10 per toegevoegde vierkante meter groenoppervlak.

Een combinatie is mogelijk, maximaal € 50.000 per aanvraag.
Aanvragen van de subsidie kan via onderstaande pagina's. Hier leest u ook een uitgebreide uitleg en alle voorwaarden.

Let op: de Lijst inheemse planten bevat een aantal plantensoorten die niet inheems zijn, zoals de lavendel en de vlinderstruik. Aangezien deze planten een (zeer) positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit kunt u ook subsidie krijgen voor deze planten. Ze ondersteunen dieren zoals bijen, vlinders en vogels.

dakterras met begroeiing
Dakterras met begroeiing

Meer informatie

Deze subsidie maakt onderdeel uit van het programma Rotterdams WeerWoord en het actieplan Rotterdam gaat voor groen en de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit.
Het Rotterdams WeerWoord heeft als doel om samen de stad voor te bereiden op een extremer klimaat. Met het actieplan Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren zorgen voor twintig hectare extra groen in de stad.
De Uitvoeringsagenda biodiversiteit heeft als doel de biodiversiteit in de stad en de omliggende poldergebieden te herstellen, behouden en waar mogelijk te versterken.