Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Subsidie Klimaatadaptatie

Rotterdammers kunnen sinds 1 januari 2020 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen en het opvangen van regenwater. De gemeente wil er zo voor zorgen dat de stad beter tegen de gevolgen van extreem droog en nat weer kan.

Het vergroenen van tuinen of (dak)terrassen. De regenpijp afkoppelen van het riool. Regenwater opvangen en (her)gebruiken.
Rotterdamse huiseigenaren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen hier de subsidie voor gebruiken. En dat is nodig, want de gemeente kan niet alles zelf.
Slechts 40% van de stadsgrond is namelijk eigendom van de gemeente. Met de subsidie kunnen we samen zorgen voor een stad die bestand is tegen de steeds meer voorkomende extreme droge én natte weersomstandigheden.

Minder wateroverlast

Extra groen en het opvangen van regenwater zijn belangrijk. Als er meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, is er minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen.
Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui.
En ook neemt 'groen' goed water op en houdt het minder warmte vast bij heet zomers weer.

Subsidiebedrag

  • € 500 per toegevoegde kubieke meter waterberging
  • € 5 per toegevoegde vierkante meter afgekoppeld oppervlak
  • € 10 per toegevoegde vierkante meter groenoppervlak.

Een combinatie is mogelijk, maximaal € 50.000 per aanvraag.
Aanvragen van de subsidie kan via onderstaande pagina's. Hier leest u ook een uitgebreide uitleg en alle voorwaarden.

Let op: de Lijst inheemse planten bevat een aantal plantensoorten die niet inheems zijn, zoals de lavendel en de vlinderstruik. Aangezien deze planten een (zeer) positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit kunt u ook subsidie krijgen voor deze planten. Ze ondersteunen dieren zoals bijen, vlinders en vogels.

dakterras met begroeiing
Dakterras met begroeiing

Sinds mei 2021 is het mogelijk om extra subsidie te krijgen voor het toevoegen van inheemse planten, kruiden, heesters, struiken en bomen.
De subsidieregeling klimaatadaptatie draagt zo nog meer bij aan de biodiversiteit van de stad.

Gezonde balans

Een rijke biodiversiteit in de stad heeft een positief effect op het welzijn en leven van de mens.
Een gezonde balans tussen mensen, flora en fauna is belangrijk, want we zijn van elkaar afhankelijk.
Helaas is in de afgelopen decennia een sterke afname in dier- en plantensoorten en een afname in diversiteit te zien.
Daarom biedt de stad ook oplossingen voor herstel van de biodiversiteit.

Ook u kunt bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit in de stad. Om deze reden is het sinds mei 2021 mogelijk om subsidie te krijgen voor de biodiversiteit.
Als u minimaal 20 vierkante meter groenoppervlak toevoegt kunt u nu extra subsidie krijgen als u inheemse (vaste) planten, kruiden, heesters, struiken en bomen toevoegt.
Inheems betekent dat de beplanting van nature in Nederland voorkomt. De bijdrage is onderdeel van de subsidieregeling klimaatadaptatie.

Bijdrage

Voor iedere vierkante meter groen dat u toevoegt, kreeg u al € 10 subsidie per vierkante meter. U kunt nu voor het toevoegen van inheemse beplanting een extra bijdrage krijgen. De beplanting is ingedeeld in drie groepen. Iedere groep heeft hierbij een eigen hoogte van de subsidie.

  1. Planten en kruiden: € 1 per inheemse (vaste) plant of kruid.
  2. Heesters en struiken: € 2 per inheemse heester of struik.
  3. Bomen: € 10 per inheemse boom.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze bijdrage dient u te voldoen aan de voorwaarden van de subsidieregeling. 
Deze voorwaarden vindt u op de pagina's Subsidieregeling tot € 1500 en Subsidieregeling vanaf € 1500.
Een belangrijke voorwaarde is dat u minimaal 20 vierkante meter aan groen aanlegt. De inheemse (vaste) planten, kruiden, heesters, struiken en bomen waar deze bijdrage voor gelden staan benoemd in het document inheemse planten (pdf).

Voor bomen geldt dat deze een stamomtrek moeten hebben van meer dan 6 centimeter op één meter hoogte van de grond.

Gerben Roordink vond het raar dat hij dit gortdroge voorjaar zijn tuin sproeide met leidingwater.
De oplossing lag voor de hand in de vorm van een regenton. Maar daar gaat maar 300 liter water in.
En Gerben denkt graag groot. 'Die regenton was inderdaad snel leeg en dus een beetje een teleurstelling', vertelt hij. 'Prima voor mensen met een kleine tuin natuurlijk. Maar volgens mij moest er meer kunnen.'

Bandbreedte

Gerben vond op internet een enorme regenwatertank waar 7.500 liter water in kon. Het gevaarte woog 400 kilo.
'Ik ben gaan zoeken; is daar subsidie voor? Ik kwam op de site van de gemeente terecht en zag dat je maximaal 4.600 euro subsidie kon krijgen. Toen wist ik wat de bandbreedte was, wist ik hoe groot ik kon denken.'
Lang verhaal kort: de tank is met 12 man op zijn plek in de kruipruimte onder het terras geplaatst. Gerben: 'Dat was echt een spektakel. De hele buurt liep uit. De bovenbuurman riep: gaan jullie een walvis begraven?'

Met de tank vangt Gerben het water op van het platte dak van 125 m2. En hij heeft daarnaast nog een soort wadi onder de trampoline gegraven die het regenwater langzaam aan de grond afgeeft. Samen goed voor zo’n 13.000 liter water.
Probleem opgelost zou je zeggen. Maar toen vroeg Gerbens vader: 'Wat ga je in de herfst en winter met al dat water doen?' Daar had hij nog niet over nagedacht.

'Ik houd van techniek en uitdagingen en nu wordt het pas echt leuk. Ik ga de wc’s en de wasmachine aansluiten op het reservoir. Daarmee kan ik ongeveer 50% van het huishoudelijk watergebruik met grijs water opvangen. Een pomp en een filter heb ik al besteld. Er moeten nog extra leidingen komen en een sensor in de tank. Als de tank leeg dreigt te raken, schakelen we over naar leidingwater.'

Een soort community

De subsidie-aanvraag ging best vlot volgens Gerben. Op 11 juni diende hij zijn projectplan in en 6 weken later zat de tank in de grond.
Maar vooral in de planfase miste hij anderen om mee te sparren.
'Iedereen die belangstelling heeft, mag komen kijken. Ik vertel graag hoe ik het heb gedaan. Maar ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van anderen. Hoe kan ik er nog meer uit halen of hoe kan het beter? Het zou leuk zijn als er een soort community ontstaat, waarin we kennis kunnen delen en leren van elkaar.'

Nog tips voor andere Rotterdammers met vergroeningsplannen? 'Samen kun je meer dan je denkt. En zo ambitieus als ik het heb aangepakt, hoeft het natuurlijk niet. Op alle niveaus zijn creatieve oplossingen te bedenken. Van supersimpel tot heel complex. Op Youtube vind je allerlei inspirerende verhalen.'

Meer informatie

Deze subsidie maakt onderdeel uit van het programma Rotterdams WeerWoord en het actieplan Rotterdam gaat voor groen en de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit.
Het Rotterdams WeerWoord heeft als doel om samen de stad voor te bereiden op een extremer klimaat. Met het actieplan Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren zorgen voor twintig hectare extra groen in de stad.
De Uitvoeringsagenda biodiversiteit heeft als doel de biodiversiteit in de stad en de omliggende poldergebieden te herstellen, behouden en waar mogelijk te versterken.