Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Bomen

In de stad staan ruim 165.000 bomen. Ze staan in straten, op pleinen, langs wegen, singels en in plantsoenen en parken. In natuurlijke stroken met struiken en stukken bos groeien nog eens 450.000 bomen. Samen is dat meer dan 1 boom per inwoner!

Hoe zorgt de gemeente voor de bomen in de stad? Dat wordt hier uitgelegd:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Bomen op de kaart 

Alle bomen in Rotterdam staan op een kaart. Zo kan de gemeente ze goed in de gaten houden en controleren. Boomcontroleurs inspecteren de bomen op groei en ontwikkeling, maar ook op ziektes en plagen. Daarnaast wordt de bodem bij de bomen verbeterd, zodat ze langer meegaan en gezond blijven. Als een boom een risico vormt voor de veiligheid, dan kan deze worden gesnoeid of weggehaald. Bijna altijd komt er een nieuwe boom voor in de plaats.

Bomenroute 

Meer weten over het verhaal achter Rotterdamse bomen? Wandel dan de Bomenroute. Link opent een externe pagina. Deze loopt door het stadscentrum langs 22 bijzondere bomen.

Monumentale bomen en veteraanbomen

In Rotterdam zijn meer dan 700 verschillende soorten bomen te vinden. Er is zelfs een boom naar de stad vernoemd, de Acer pseudoplatanus 'Rotterdam'. Rotterdam heeft ook een aantal monumentale bomen en veteraanbomen. Link opent een externe pagina.

Bomendepot

Bomen moeten soms helaas weg door werkzaamheden aan bijvoorbeeld het riool. Gezonde, sterke bomen die verplant kunnen worden, krijgen een nieuwe plek. Is die niet meteen beschikbaar, dan verzorgen we de boom in het bomendepot. Voordat de bomen een nieuwe plek in de stad krijgen, blijven ze ongeveer 3 jaar in het depot om te herstellen van de verhuizing.

Bomenziektes

Bomen kunnen ziek worden of last hebben van plagen. De meest voorkomende ziektes en plagen bij Rotterdamse bomen zijn: