Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Boomspiegel beplanten

Straten met bomen maken door kale stammen soms toch geen groene indruk. Dat kunt u veranderen! Een boomspiegel is het stukje grond rond de stam van een boom. Via de boomspiegel krijgen de wortels voldoende lucht en water. Deze ruimte onder de boom kunt u goed beplanten. Het is een prima manier om de straat op te fleuren en de stad groener te maken.

In woonstraten mag u de boomspiegels die niet door de gemeente beplant zijn, zelf onderhouden en beplanten.
Meld uw zelfbeheer-initiatief aan, zodat de gemeente bij werkzaamheden rond of in de boom rekening kan houden met uw beplanting. Helaas kan niet altijd voorkomen worden dat uw planten schade oplopen.

Boomspiegel. Foto: Jan van der Meijde.
In deze boomspiegel staan paarse en gele bloemen. Foto: Jan van der Meijde.

Spelregels

Houd er wel rekening mee dat de boom en de boomspiegel gemeentelijk eigendom zijn. De wortels van een boom zijn erg belangrijk om een boom gezond en vitaal te houden. Let op dat u ze niet beschadigt. Door beschadiging van de wortels kan de boom ziek worden. Het is daarom niet toegestaan om hekjes of andere afzetting rond de boomspiegel te plaatsen.

Aanleggen

Verwijder vuil en onkruid. Maak daarna de grond los, zonder daarbij de boomwortels te raken. Daarna kunnen planten, zaden of bollen de grond in. Kies geschikte planten. Geef de planten bij droogte water. Het beste resultaat bereikt u bij jonge bomen. De wortels nemen dan nog niet veel ruimte in en de kroon laat nog genoeg licht door voor planten in de boomspiegel. Het is raadzaam geen grond toe te voegen. Als het toch moet, dan mag het maximaal 5 centimeter compostaarde zijn.

Geschikte planten

U gaat planten tussen de wortels van de boom. Daarom kunt u geen soorten kiezen die diep wortelen, maar er blijven genoeg geschikte soorten over. Op het label van de planten kunt u zien hoe groot ze worden en of ze geschikt zijn voor een zonnige plek of de schaduw. Er zijn ook planten die veel vlinders of bijen aantrekken. Het tuincentrum kan u hierover adviseren. Allerlei soorten bollen zijn geschikt om onder bomen te planten, bijvoorbeeld blauwe druifjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en tulpen.

Van vaste planten kunt u jaren achter elkaar plezier hebben:  

  • Op schaduwplaatsen bijvoorbeeld bos-vergeet-me-niet, kleine maagdenpalm, lievevrouwebedstro, breed longkruid, kruipend zenegroen, maarts viooltje, ooievaarsbek en vrouwenmantel.
  • Voor zonnige plaatsen zijn vaste planten als herfstaster, kattenstaart, kleine maagdenpalm, lavendel, marjolein, margriet, salie, steenanjer, tijm, wilde marjolein en zeepkruid geschikt.

U kunt ook eenjarige zomerbloemen zaaien. Denk bijvoorbeeld aan bolderik, driekleurig viooltje, goudsbloem, klaprozen, vergeet-mij-nietjes en wilde ridderspoor. Ook andere eenjarige planten zijn geschikt. Zoals afrikaantje, goudsbloem, muurbloem, sleutelbloem, cosmea en viooltje.

Tips voor onderhoud

  • Geef de boomspiegel in droge tijden water, maar overdrijf niet. Planten kunnen 'lui' worden en oppervlakkig gaan wortelen. Hierdoor worden ze nog gevoeliger voor droogte. Als de planten na een hete dag 's avonds slaphangen kan dat geen kwaad. Pas wanneer ze de volgende ochtend nog steeds slaphangen, is het raadzaam om snel water te gaan geven.
  • Snoei snelle groeiers op tijd om te voorkomen dat ze gaan overhangen of voetgangers hinderen.
  • Bemest de boomspiegel af en toe met natuurlijke mest. Haal dode bloemen van de takken weg. Dit bevordert de groei. U mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dat doet de gemeente ook niet.
  • Ruim afgestorven plantendelen in de herfst niet rigoureus op. Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes die zich voeden met luizen, overwinteren in dode plantendelen.

Meer informatie

Wilt nog meer doen? Kijk dan eens bij zelfbeheer of geveltuinen.