Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Geveltuinen

Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt ervan op en uw huis blijft in de zomer koeler. Meer groen maakt de stad ook beter bestand tegen klimaatveranderingen en wateroverlast en is goed voor insecten en vogels.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Ze zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger, maar andere planten kunnen natuurlijk ook. U kiest zelf.

Een geveltuin aanleggen is makkelijk en leuk.  In deze video ziet u hoe u dat doet in slechts vijf stappen:

Video 'Geveltuinen' (mei 2020)

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Tegel eruit

Voor de aanleg van een geveltuin heeft u geen toestemming van de gemeente nodig, maar er zijn wel spelregels:

  • Kijk eerst of er ruimte voor uw woning beschikbaar is om een geveltuin aan te leggen. Om de stoep voor iedereen goed toegankelijk te houden, is het belangrijk dat er minstens 1,80 meter van de stoep overblijft.
  • Verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen.
  • Schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is 1 stoeptegel) diep. Vul vervolgens het gat met bemeste tuinaarde.

Vergeet niet de verwijderde tegels aan te melden bij het NK Tegelwippen. Link opent een externe pagina: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?

Als er kabels en leidingen liggen, kunt u de tuin verhoogd aanleggen met stapelblokken. Laat straatnaamborden zichtbaar en denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van uw woning. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om planten in bakken neer te zetten.

Groen erin

Bedenk goed welke planten u wilt gebruiken. Niet alle planten zijn namelijk even geschikt voor een geveltuin. Gebruik in ieder geval geen planten die uitgroeien tot grote struiken of bomen. De wortels van deze planten worden namelijk ook erg groot en kunnen problemen geven aan de leidingen. Van vaste planten kunt u jaren plezier hebben en er zijn ook planten die vlinders of bijen aantrekken. U mag geen afrastering aanleggen rondom de geveltuin.

Op het label van de planten kunt u zien hoe groot ze worden en of ze geschikt zijn voor een zonnige plek of de schaduw. Is de grond droog of juist nat? Dit zijn factoren om rekening mee te houden bij uw plantkeuze. Het tuincentrum kan u daarover adviseren. Hier vindt u handige lijstjes van planten voor zon/schaduw/droge grond/natte grond:

Tips voor onderhoud

Planten hebben natuurlijk wel een beetje verzorging nodig. Geef ze dus op warme dagen water en knip ze, als het nodig is, een beetje bij. Bemest de aarde elk voorjaar met organische mest, zodat de planten voldoende voedingsstoffen krijgen. Zorg ervoor dat de rest van de stoep goed bereikbaar blijft door overhangende takken te verwijderen. Ruim afgestorven plantendelen in de herfst niet rigoureus op. Nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes die zich voeden met luizen, overwinteren in dode plantendelen.

Stoep verder opfleuren

Als de stoep voor de woning breed genoeg is, kan deze ook verder opgefleurd worden. U mag niet nog meer tegels verwijderen en graven in de grond, u mag de stoep langs de gevel wel versieren met bijvoorbeeld plantenbakken of een bankje. Houd er rekening mee dat er minimaal 1,80 meter van de stoep vrij moet blijven.

Werk samen aan een groenere straat

Probeer bij het aanleggen van uw geveltuin ook uw buren te betrekken. Misschien kunt u hen inspireren of aanmoedigen om ook aan de slag te gaan met groen in de straat. Een hele groene straat is natuurlijk mooier dan één geveltuin.

Meer informatie

  • Let op! De grond onder uw geveltuin blijft eigendom van de gemeente.
    Als de gemeente of nutsbedrijven werkzaamheden moeten verrichten aan kabels en leidingen onder uw geveltuin of uw straat wordt opgehoogd, dan kan het zijn dat de geveltuin wordt verwijderd of beschadigd.
    Meestal ontvangt u voordat de werkzaamheden beginnen een brief met een omschrijving van het werk en een planning. Dan kunt u eventueel uw planten uitgraven en na de werkzaamheden weer terug planten.
    Heeft u zelf de planten niet op tijd weggehaald, dan mogen de nutsbedrijven de planten verwijderen.
  • Verhuizen? Regel dan dat de volgende bewoner de geveltuin overneemt.
  • Wilt u nog meer doen? Bekijk dan eens de informatie over boomspiegel beplanten en zelfbeheer.