Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Monumentale bomen

Rotterdam heeft meer dan 600.000 bomen! Van straatbomen, parkbomen tot echte monumentale bomen. Door de Tweede Wereldoorlog en de zakkende bodem zijn er niet veel oude bomen, maar toch staan er een aantal die kenmerkend zijn voor de stad.

Er zijn ruim 2.800 monumentale bomen in het openbaar groen. Kijk op de overzichtskaart Bijzondere bomen. Link opent een externe pagina om te zien waar ze precies staan.

Een paar voorbeelden:

  • Op de Lijnbaan staat een plataan waar vroeger, bij de bouw van de winkelboulevard, speciaal een pleintje omheen is aangelegd. Deze boom dateert al van 1851 en heeft het bombardement van 1940 overleefd. De 'Lijnbaanplataan' werd tweede bij de landelijke verkiezing Boom van het jaar 2019.
  • Eén van de dikste bomen van de stad is de plataan uit 1800 in het Park bij de Euromast.
  • Op de Begraafplaats Crooswijk staat een rode beuk uit 1822.
  • Midden in de Westersingel staat de Breytenbach-plataan. In de jaren zestig heeft de Mauritsweg/Westersingel een reconstructie ondergaan en is voor deze boom een eigen bastion ontworpen. Bij de Boom van het jaar verkiezing 2021 eindigde ook deze plataan op de tweede plek. 

Veteraanbomen

Niet monumentaal, maar wel bijzonder: veteraanbomen. 

Begin 2023 werd een oude treurwilg aan de Valkeniersweide in Rotterdam-Zuid bestempeld als 'veteraanboom'. Dit is de eerste 'veteraanboom' van de stad. De bijna 70 jaar oude wilg is ernstig aangetast door een schimmel, maar heeft nog veel waarde voor de natuur. 

Meestal worden aangetaste bomen verwijderd voor de veiligheid, omdat ze te dicht bij de straat staan en er takken kunnen losbreken. Maar deze wilg heeft ruimte genoeg om rustig af te takelen. Voor de zekerheid staat er wel een hek omheen van verzaagde boomstammen. 

In 2023 kreeg  nog een boom de status 'veteraanboom': een oude atlasceder in Park Rozenburg in Kralingen. Het is de tweede veteraanboom van de stad. Ook hier staat een hek omheen van verzaagde boomstammen.

Begin 2024 is er een derde veteraanboom bij gekomen. Een monumentale populier (geplant in 1940) aan de Spuikade in Charlois.

Kijk op de overzichtskaart Bijzondere bomen waar de veteraanbomen precies staan. Link opent een externe pagina.

Bekijk ook het filmpje over de eerste veteraanboom:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Overzichtskaart bijzondere bomen

De ruim 2.800 monumentale bomen in Rotterdam staan op deze overzichtskaart.

Door diktegroei en aanplant van herdenkingsbomen komen er monumentale bomen in Rotterdam bij. Door ziekte of herinrichting van de openbare ruimte kunnen monumentale bomen verdwijnen. De kaart met monumentale bomen wordt jaarlijks bijgewerkt. Het is een weergave van het moment van samenstellen van de kaart en kan daarmee afwijken van de actuele situatie.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Wanneer is een boom monumentaal?

Bijzondere bomen in Rotterdam