Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Boswachters

Ook in een drukke stad als Rotterdam is er volop natuur. De Rotterdamse boswachters werken in onder meer het Kralingse bos, Zuiderpark en het Park bij de Euromast. Maar ook op heel veel andere groene plekken in de stad.

In de eerste plaats surveilleren de boswachters in de Rotterdamse parken en gaan ze op meldingen af. Ze bewaken de rust van de natuur en de dieren. Ze spreken mensen aan die zich niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld als scooters en brommers op het fietspad rijden of als honden loslopen in kwetsbare natuur. Bij ernstige overtredingen geven de boswachters een boete.

De Rotterdamse boswachters.

Excursies

De boswachters geven ook voorlichting en begeleiden evenementen. Op verzoek worden er excursies georganiseerd door een natuurgids of boswachter. Deze worden gegeven aan scholen met leerlingen vanaf 12 jaar. Er dient een educatietraject aan vooraf te zijn gegaan met een aantal lessen over de natuur. Daarna volgt de excursie in het veld met de boswachter of de natuurgids.

De excursies kunnen gegeven worden in het Kralingse Bos, het Ruigeplaatbos in Hoogvliet, Zuiderpark of het Park bij de Euromast.
Meer informatie aanvragen voor een excursie kan per e-mail. Link opent een externe pagina.

Heeft u een Rotterdampas?
Dan kunt u ook met de natuurgids of boswachter op pad. Kijk in het boekje of op de website van de Rotterdampas. Link opent een externe pagina wanneer u mee kunt.

Natuurbescherming en beheer

De boswachters letten erop dat de regels van de Wet Natuurbescherming worden nageleefd. Zoals bij maai- en snoeiwerkzaamheden en bij boomcontroles in het broedseizoen. Ze inventariseren en controleren beschermde planten en dieren. Ze geven ook advies over het bosbeheer.

Dierverzorging

Dierverzorging en -beheer is een belangrijke taak van de boswachters. Ze verzorgen de vogels in de volières, de herten in de vier Rotterdamse hertenkampen en de Schotse hooglanders die u op meerdere plekken in de stad tegenkomt. Ze monitoren de konijnenpopulaties in de stad en houden de ganzenpopulatie in de gaten door middel van nestbeheer. Zo proberen ze overlast van deze dieren te beperken.