Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Driehoeksplein

In de wijk Bospolder-Tussendijken ligt het Driehoeksplein. Het Driehoeksplein is een groot en stenig plein aan de Van Duylstraat, de Rösener Manzstraat en de Bruijnstraat.

In de zomer is er weinig schaduw op het plein en wordt het erg heet. Tijdens regenbuien blijven er juist grote plassen achter op het plein. Het plein wordt veel gebruik door kinderen uit de wijk, maar biedt maar beperkte speelmogelijkheden. Ook biedt het plein weinig ruimte voor ontmoeting. Goede redenen voor een flinke herinrichting!

Het Driehoeksplein moet een plein worden waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en de kinderen kunnen spelen, maar ook met meer groen en een waterberging om de wateroverlast bij hevige regen op te lossen.

Voorlopig ontwerp

Het ontwerpbureau Urban Synergy heeft samen met de bewoners en de Valentijnschool in 2021 gewerkt aan een schetsontwerp. We hebben verschillende bewonersavonden georganiseerd en er is een klankbordgroep opgericht. Deze groep, bestaande uit bewoners, de Valentijnschool, de Duimdrop en het jongerenwerk, heeft intensief meegekeken en input gegeven over de nieuwe inrichting van het plein.

In 2022 hebben we het schetsontwerp omgezet naar een voorlopig ontwerp. Op dit moment zijn we bezig alle opmerkingen te verwerken in het definitieve ontwerp.

 • Voorjaar 2022:
  • Bewonersbijeenkomst 26 maart, tijdens de bijeenkomst is het voorlopig ontwerp laten zien en zijn reacties op het ontwerp opgehaald.
 • Herfst/winter 2021:
  • Voorkeursontwerp gepresenteerd na de zomer, het voorkeursontwerp aan klankbordgroep en aan gemeente gepresenteerd.
  • Uitwerking voorlopig ontwerp door gemeente in samenwerking met Urban Synergy bureau was in de maanden erna en in december gereed.
 • Zomer 2021:
  • 2e bewonersbijeenkomst in juli, presentatie van 2 ontwerpvoorstellen.
 • Voorjaar 2021:
  • 1e bewonersbijeenkomst eind maart op het plein en online enquête. We hebben gevraagd wat de aandachtspunten, kwaliteiten en kansen zijn voor het plein.
  • In gesprek met stichting thuis op straat (TOS).
  • Ontwerpmaquettes in maart/april gemaakt door 8 klassen van de Valentijnschool.

Ruimte voor vrij spel en evenementen

Op het nieuwe Driehoeksplein is volop ruimte om rond te rennen, te skaten en te fietsen. De sintelbaan is de plek om je maatje uit te dagen en samen rondjes te rennen, maar ook de plek waar kleine kinderen leren fietsen. In het sprokkelpad kunnen kinderen door een natuurlijke omgeving rondstruinen en rennen en onderweg hun evenwicht testen. Op verschillende plekken op het plein zijn zitranden waar kinderen kunnen uitrusten, ouders een oogje in het zeil kunnen houden en waar in de buitenlucht les gegeven kan worden aan leerlingen van de Valentijnschool. En bij het voetbalveld is ruimte voor kleinschalige evenementen, met muziek en springkussens. In het pleinontwerp laten we voldoende ruimte, zodat mensen zich het plein eigen kunnen maken.

Samenwerking

Om dit project mogelijk te maken werkt de gemeente samen met verschillende partners binnen en buiten de gemeente.

Het project is gestart vanuit het programma BOTU 2028. Daarnaast werken we samen met verschillende gemeentelijke programma’s zoals het programma Rotterdam gaat voor groen, Rotterdams Weerwoord en Resilient Rotterdam. Als externe partners hebben we de Valentijnschool, het RVKO, het Job Durafonds en is het project onderdeel van het Europese programma Life@Urban Roofs.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van LIFE@Urban Roofs Rotterdam, onderdeel van het Europese LIFE programma voor milieu en klimaatactie.

Life logo
Foto: Life@UrbanRoofs

Meer informatie

Heeft u ideeën, suggesties of wilt u meer informatie krijgen loop dan even binnen bij Jong Delfshaven, Rösener Manzstraat 57.