Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

CENT-R

De gemeente Rotterdam streeft ernaar om in 2025 de digitale voorbeeldstad te zijn. Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa. Sinds januari 2019 staan er 3 CENT-R's in de wijk Reyeroord. Hiermee kan de gemeente verschillende (digitale) toepassingen in de buitenruimte testen. Zoals het elektrisch laden van auto's, sensoren die de luchtkwaliteit meten en nog veel meer.

De CENT-R is een Rotterdamse uitvinding bedoeld voor op straat. De CENT-R is een soort kastje met een glasvezel- en elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan de CENT-R voor meerdere functies gebruikt worden, zoals voor het opladen van een elektrische auto, als straatverlichting of voor het plaatsen van camera's. Maar ook voor sensoren die luchtvervuiling en geluid kunnen meten of voor supersnel internet. Bovendien kan de CENT-R slim omgaan met stroom. En dat is goed voor het milieu. Door zijn veelzijdigheid is de CENT-R een drager van verschillende digitale netwerken in stad van de toekomst.

Alles in één

Het mooie aan de CENT-R is dat dat allemaal tegelijkertijd kan. Het betekent dat er niet allerlei verschillende kastjes, masten en palen nodig zijn in de straat. Op de plekken waar een CENT-R staat zijn de elektriciteitskastjes op straat niet meer nodig.

Waarom is de CENT-R bijzonder?

Het nieuwe aan de CENT-R is dat hij heel flexibel en aanpasbaar is. Zo is de CENT-R telkens heel gemakkelijk aan te passen als er nieuwe ontwikkelingen of wensen zijn. Met de CENT-R bouwt Rotterdam aan een schone en fijne stad, waar u graag woont en werkt. Met de proef in Reyeroord onderzoekt de gemeente of de CENT-R geschikt is om op meerdere plekken in de stad te plaatsen.

Waar gebruikt de gemeente de CENT-R voor?

De 3 CENT-R’s in Reyeroord zijn momenteel uitgerust met elektrisch laden en verlichting. Ook voorziet één van de CENT-R's een 'energy floor' (een elektronisch speelapparaat) van stroom. In 2021 is de gemeente een proef gestart met LORA (Long Range netwerk). LORA kan worden gebruikt om kleine hoeveelheden data snel over een korte afstand te versturen. LORA kan worden gebruikt ter ondersteuning van camera's en sensoren.

De gemeente wil de CENT-R op meer plekken in Rotterdam plaatsen. Er wordt momenteel gewerkt aan een project om de CENT-R te gebruiken als ondersteuning voor het camerasysteem van de milieuzones. Als dat succesvol blijkt zal de CENT-R hiervoor worden ingezet.  

De gemeente wil ook graag van de bewoners en gebruikers van de stad weten wat zij in de toekomst met de CENT-R willen. En hoe wijkbewoners denken over privacy en veiligheid. De gemeente gaat graag met u in gesprek.

Werken aan een schone stad

Met de CENT-R is het mogelijk om snel veel laadpunten voor elektrische auto's te plaatsen en is te meten hoe schoon de lucht is. En omdat er met de CENT-R zoveel kan, zijn er dus veel minder objecten in de stad nodig. Dat maakt de stad ook meteen mooier.

Meer informatie

CENT-R staat voor 'Connective Energy Network Tool - Rotterdam'. De gemeente doet continu onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor de CENT-R. De proef in Reyeroord geeft de gemeente nog steeds nieuwe inzichten en daarom wil de gemeente de 3 CENT-R's laten staan. In 2022 hoopt de gemeente voldoende resultaten te hebben om de CENT-R op meer plekken in Rotterdam te plaatsen. De gemeente Rotterdam ontwikkelt de CENT-R in samenwerking met Lightwell.

Meer weten over de proef met de 3 CENT-R's in Reyeroord? Neem dan contact op met Peter Wijnands. Link opent een externe pagina of Jacco de Jongh. Link opent een externe pagina. Of kijk op cent-r.com. Link opent een externe pagina.