Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto's

Nieuwe zakelijke bestelbusjes en vrachtwagens mogen vanaf 2025 geen schadelijke gassen uitstoten als ze in de zogenoemde ZE-zone rijden. En vanaf 2030 geldt dit voor al het bedrijfsverkeer. ZE staat voor Zero Emissie. De gemeente en het bedrijfsleven werken daar samen aan.

Rotterdam kent ook twee milieuzones, Milieuzone Stad Rotterdam en Milieuzone Maasvlakte Rotterdam. Deze milieuzones gelden nu al voor vervuilende vrachtauto’s. De milieuzone Stad Rotterdam gaat op in de ZE-zone in 2025, de milieuzone Maasvlakte Rotterdam blijft ook na 2025 van kracht.

Stadslogistiek

Supermarkten moeten dagelijks verse spullen krijgen, vrachtwagens brengen materialen naar nieuwbouwlocaties, bezorgdiensten leveren dag in dag uit pakketjes aan huis en de loodgieter komt met een bestelbus langs om de verwarming te repareren. Dit soort verkeer noemen we stadslogistiek. 

Slimmer en schoner

Er rijden steeds meer bestel- en vrachtwagens door de stad. Ze zijn een belangrijke oorzaak van luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen. Om deze stadslogistiek slimmer en schoner te maken, werkt de gemeente sinds 2014 samen met ondernemers en kennisinstellingen in de community Logistiek 010. Samen willen ze ervoor zorgen dat er straks minder bestel- en vrachtauto’s in de stad rijden. Dat kan bijvoorbeeld door samen nieuwe ideeën te bedenken, zoals het bouwen van transporthubs aan de rand van de stad en het gebruik van cargobikes. 

ZE-zone

Daarnaast willen ze ervoor zorgen dat zakelijke voertuigen in de stad geen schadelijke gassen meer uitstoten. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met transportbedrijven besloten om 1 januari 2025 een zero-emissiezone voor stadslogistiek in te voeren: de ZE-zone. De afspraken hierover staan in het Convenant ZE, dat de gemeente en transportbedrijven eind 2020 hebben ondertekend. Vanaf 2025 moeten in de ZE-zone alle nieuwe zakelijke bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn. Uiterlijk in 2030 mogen er helemaal geen zakelijke bestel- en vrachtauto’s met brandstofmotor de ZE-zone meer binnenrijden. Naast Rotterdam hebben tot nu toe 26 andere gemeenten besloten een ZE-zone in te voeren.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Meer informatie

Hebt u te maken met stadslogistiek in Rotterdam en bent u benieuwd wat de Zero-emissiezone voor u betekent? De logistiek adviseurs van de gemeente Rotterdam geven u graag advies en praktische tips. Bijvoorbeeld over mogelijkheden voor schoon vervoer, subsidies, kosten en voordelen. Kijk op Logistiek010.nl. Link opent een externe pagina om een gratis adviesgesprek op maat aan te vragen en om te zien hoe andere ondernemers de overstap naar elektrisch vervoer nu al maken. 

Via de kentekenchecker. Link opent een externe pagina kunt u nagaan of uw zakelijke voertuig in 2025 de zero-emissiezone nog in mag.

Ook kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Link opent een externe pagina en u aansluiten bij de community van Logistiek 010. Link opent een externe pagina. Hebt u interesse om convenantpartner te worden, dan kunt u dat daar ook laten weten.