Nul Emissie Mobiliteit
Rotterdam werkt aan een gezonde, aantrekkelijke, schone stad. Dat doen we samen met bewoners, bedrijven en bezoekers. Hierin heeft mobiliteit een grote rol. We stimuleren uitstootvrije mobiliteit om te zorgen voor gezonde lucht in de stad.
Uitstootvrije mobiliteit levert een aantrekkelijkere stad op om in te wonen en werken en houdt de stad bereikbaar. Naast een schonere lucht draagt uitstootvrije mobiliteit bij aan de terugdringing van CO2-uitstoot. We pakken de klimaatverandering aan, in lijn met de wereldwijde klimaatafspraken.
Aanpak
Door aanpassingen in de ruimte op straat wordt het aantrekkelijker om lopend of fietsend door te stad te bewegen. Voor 2050 maken we al het gemotoriseerd vervoer in realiseerbare stappen uitstootvrij. We beginnen daar waar de alternatieven voor handen zijn, bij het stedelijke wegvervoer: personenauto’s, de logistieke sector, bussen en taxi’s. In 2025 komt er al een zero-emissiezone voor uitstootvrije stadslogistiek, waarbinnen al het goederenvervoer zonder uitstoot zal gebeuren. Het platform Logistiek010. Link opent een externe pagina gaat samen op weg naar nul.
Daarna volgt de rest van het verkeer, zoals lange afstandsvervoer en de scheepvaart. Hiervoor werken we samen met partijen zoals het Havenbedrijf Rotterdam en de Rijksoverheid. Voor deze sector voeren we op korte termijn een groot aantal pilots uit. Ook leggen we voor de scheepvaart walstroom aan, zodat zij geen draaiende motor hoeven hebben als de schepen aan de kade liggen.
Vier pijlers
Het wegverkeer in de stad verschonen we via 4 verschillende pijlers, met elk een eigen aanpak:
Het personenvervoer in Rotterdam vormt het grootste deel van het verkeer in de stad. Voor de luchtkwaliteit en de CO2-uitstoot is dus belangrijk om dit te verschonen. Dit doen we via drie verschillende aanpakken:
- Aanpak met en door werkgevers: Klimaatalliantie Duurzame Mobiliteit. Link opent een externe pagina.
- Uitbreiding van elektrische deelmobiliteit.
- Specifieke doelgroepen, waaronder taxi, contractvervoer, personenvervoer water, licht elektrische voertuigen en OV-bussen.
Rotterdam bouwt sinds 2014 aan de community Logistiek 010. Link opent een externe pagina, waarin de stad samen met ruim 2.500 regionale bedrijven werkt aan slimme en schone stadslogistiek.
Met 56 transportbedrijven uit de regio, brancheorganisaties en kennisinstellingen heeft Rotterdam op 1 december 2020 het 'Convenant Zero Emissie Stadslogistiek' ondertekend. Inmiddels zijn er al 71 partijen uit de logistieke sector aangesloten. Een Rotterdamse aanpak met concrete acties. Waaronder de invoering van de zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s in 2025. Met als doel de luchtkwaliteit te verbeteren, de binnenstad bereikbaar te houden en de CO2-uitstoot te verminderen. Samen zijn we op weg naar nul. Nul inefficiënte ritten, nul uitstoot en nul opstoppingen.
De gemeente rijdt met vuilniswagens door de stad om afval in te zamelen, medewerkers van de gemeente reizen naar bijeenkomsten en de gemeente voert onderhoudswerkzaamheden uit. In de periode tot 2030 verschonen we het gemeentelijke wagenpark. Al het vervoer wordt schoon, van de vuilnis- en veegwagen tot en met de dienstauto van de wethouder. Doel is om in stappen het vervoer te verschonen: in 2023 alle auto’s, in 2025 alle bestelbussen en in 2030 alle vrachtwagens. We zijn lid van de nationale coalitie Anders Reizen waar de ambitie is om de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 (ten opzichte van. 2016). Met zakelijk reizen wordt bedoeld het woon-werk verkeer en de reizen ten behoeve van de werkgever, inclusief vliegreizen, per medewerker (fte). Dit is vastgelegd in de 'pledge sustainable mobility'. Ook zijn we initiatiefnemer en lid van de Rotterdamse Klimaatalliantie Duurzame Mobiliteit.
Laadinfrastructuur is een belangrijke randvoorwaarde voor de overstap naar nul-emissiemobiliteit. Vraag en aanbod moeten op elkaar aansluiten. Uitgangspunt is dat laadinfrastructuur geen belemmering mag vormen voor de uitrol van elektrisch rijden. Beschikbaarheid van voldoende en juiste laadinfrastructuur, op de juiste locaties voor iedere doelgroep, is daarin belangrijk.
Aanpak Nul Emissie Mobiliteit
Deze vier pijlers vormen samen de Aanpak Nul Emissie Mobiliteit. De aanpak draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van het college (minimale halvering van de CO2-uitstoot in 2030 en klimaatneutraal in 2050) en het verschonen van de lucht in de stad. Hiermee dragen we bij aan Rotterdam als duurzame, energiezuinige stad met een betere luchtkwaliteit.