Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 9 min

Milieuzone Maasvlakte Rotterdam

De Rotterdamse haven groeit. Dit betekent dat het aantal vrachtauto's op de Maasvlakte toeneemt. Dit zorgt voor een slechtere luchtkwaliteit. Daarom zijn er toegangseisen voor vrachtauto's op de Maasvlakte.

De milieuzone Maasvlakte is per 1 januari 2022 gewijzigd in een milieuzone voor vrachtauto's. Dit betekent dat deze zone dezelfde wettelijke basis krijgt als alle andere milieuzones voor vrachtauto's in Nederland. In de praktijk verandert er weinig, de toegangseis tot de zone blijft emissieklasse 6 of hoger. Het officiële besluit van deze aanscherping vindt u op Overheid.nl. Link opent een externe pagina.

Toegangseisen vrachtverkeer milieuzone Maasvlakte Rotterdam

Een vrachtauto mag alleen op de Rotterdamse Maasvlakte komen als de vrachtauto:

  • geregistreerd is bij de gemeente Rotterdam
  • een emissieklasse 6 (Euro VI) -motor heeft óf
  • een vrijstelling heeft en niet ouder is dan 13 jaar (datum eerste toelating) óf
  • als 'bijzonder voertuig' bij de gemeente Rotterdam staat geregistreerd en niet ouder is dan 13 jaar (datum eerste toelating) óf
  • een ontheffing heeft.

Registreren voertuigen

Alle vrachtauto's op de Maasvlakte moeten geregistreerd staan bij gemeente Rotterdam. Voor de Nederlandse kentekens gebruikt de gemeente de bestaande voertuigregistraties van de RDW.

Vrachtauto's met een buitenlands kenteken moeten zich registreren bij de gemeente Rotterdam. De registratie is gratis en éénmalig.

Mag mijn vrachtauto de milieuzone Maasvlakte Rotterdam in?

Check uw kenteken in de Milieuzonecheck op de website Milieuzones.nl. Deze kentekencheck houdt géén rekening met door de gemeente Rotterdam verleende ontheffingen.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Ontheffingsmogelijkheden

Voor vrachtauto's die niet voldoen aan de toegangseisen van de milieuzone Maasvlakte Rotterdam gelden de volgende ontheffingsmogelijkheden:

Let op

  • Voor de aanvraag van een ontheffing betaalt u leges. Deze betaalt u voor de behandeling van de aanvraag. Betaling van de leges geeft u geen recht op een ontheffing. Het aanvragen van een ontheffing is dus geen garantie dat u er een krijgt.
  • U kunt alleen een ontheffing aanvragen wanneer het voertuig geregistreerd staat. Vrachtauto's met een Nederlands kenteken zijn door een koppeling met de RDW Basis Registratie Voertuigen automatisch geregistreerd. Vrachtauto’s met een buitenlands kenteken moeten apart geregistreerd worden bij gemeente Rotterdam.
  • De ontheffing moet in het bezit van de chauffeur zijn vóórdat de wagen de Maasvlakte oprijdt.

Kijk voor meer informatie over de beleidsregels op Officielebekendmakingen.nl. Link opent een externe pagina.

Vragen en antwoorden over het registreren van een voertuig

Vragen en antwoorden over het aanvragen van een ontheffing

Vragen en antwoorden over handhaving

Meer informatie

Wilt u contact met ons? Stuur ons een e-mail, supportovv@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.