Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 14 min

Elektrisch rijden

Het verkeer is in Rotterdam een van de grootste veroorzakers van ongezonde lucht in de stad. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, stimuleert Rotterdam het gebruik van elektrisch vervoer.

Want elektrische auto’s zijn schoon, stil en zuinig. Hierdoor dragen elektrische auto's bij aan een gezondere en aantrekkelijke leefomgeving.

Om de overgang naar elektrisch rijden te versnellen zijn er al ruim 3.000 openbare laadpalen geplaatst in Rotterdam. Deze laadpalen leveren 100% groene stroom. Door de groei van het aantal elektrische auto’s stijgt ook de behoefte aan laadpunten.

Bekijk de locaties van de openbare laadpalen op de parkeerplattegrond. Link opent een externe pagina. Let op! Bij een laadpaal (in een betaald parkeergebied) moet u ook gewoon betalen voor de parkeerplek. Als u laadt en parkeert zonder geldig betalingsbewijs, dan riskeert u een parkeerboete. Link opent een externe pagina.

Openbare laadpaal aanvragen

Heeft u een laadpaal nodig? De gemeente helpt u met het aanvraagportaal laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina. Deze website is voor automobilisten die wonen of werken in Rotterdam en (binnenkort) een elektrisch of plug-in hybride voertuig hebben. Via deze website kunt u eenvoudig een nieuwe openbare laadpaal in de buurt van uw woon- of werkadres aanvragen. Ook vindt u op laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina de voorwaarden waaraan u moet voldoen, en een overzicht van alle bestaande openbare laadpalen binnen de gemeente.

Laadpaal bij eigen parkeerplaats

Elektrisch rijders die in het bezit zijn van een eigen parkeerplaats bij hun woning komen niet in aanmerking voor een openbare laadpaal. Bekijk de mogelijkheden die er dan wel zijn:

Storing

Werkt een openbare laadpaal niet? Bel het storingsnummer dat vermeld staat op de laadpaal. U krijgt dan een helpdeskmedewerker aan de telefoon die het laadpaalnummer aan u vraagt. Dit nummer staat ook op de paal. In veel gevallen kan de medewerker de storing op afstand verhelpen. Kan het niet op afstand, dan komt er zo snel mogelijk een monteur naar de laadpaal.

Werkt een privélaadpaal niet? Neem dan contact op met uw laadpuntleverancier.

Vragen en antwoorden over elektrisch rijden

Snelladen in Rotterdam

Er staan meerdere snellaadpalen in Rotterdam. Momenteel komen er ook veel snellaadstations bij, met laders met een laadsnelheid van 150 tot ruim 400 kiloWatt. Dit zijn ‘hyperchargers’, waar bestel- en personenauto’s tot 400 kiloWatt kunnen laden. Zoek in de app van uw laadpasaanbieder naar laadstations met een snelheid hoger dan 50kiloWatt om deze snelladers te vinden.

Tip: De aanbieders bieden diverse vormen van abonnementen aan waarmee snel laden goedkoper kan. 

Innovatieve projecten

De gemeente bouwt een dekkend netwerk van laadinfrastructuur. Ook doet de gemeente mee met innovatieve projecten en experimenten op het gebied van elektrisch rijden en opladen. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een batterij om duurzame energie op te slaan. Of een app om uitgesteld laden, en draadloos laden mogelijk te maken.

Ook neemt de gemeente deel aan Living Lab Smart Charging. Link opent een externe pagina. Dit is een samenwerkingsverband gericht op slim laden en vergroenen van het eigen wagenpark van gemeenten.

Bezwaar

Kan ik bezwaar maken tegen de komst van een laadpaal in mijn straat of buurt?

Komt er in uw straat of buurt een laadpaal en bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u bezwaar maken tegen het besluit dat er een laadpaal wordt geplaatst.
Dit kunt u doen op deze pagina. Link opent een externe pagina.

Tegen het verkeersbesluit kan bezwaar worden aangetekend binnen 6 weken na publicatie op de website officielebekendmakingen.nl. Link opent een externe pagina.

Alle informatie die nodig is om bezwaar aan tekenen staat in Gemeenteblad 2023, 188102. Link opent een externe pagina.