Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 16 min

Elektrisch rijden

Het verkeer in Rotterdam is een van de grootste veroorzakers van ongezonde lucht in de stad. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, stimuleert Rotterdam het gebruik van elektrisch vervoer.

Want elektrische auto’s zijn schoon, stil en zuinig. Hierdoor dragen elektrische auto's bij aan een gezondere en aantrekkelijke leefomgeving.

Om de overgang naar elektrisch rijden te versnellen zijn inmiddels ruim 6.000 openbare laadpalen geplaatst in Rotterdam. Door de groei van het aantal elektrische auto’s stijgt ook de behoefte aan laadpunten.

Bekijk de locaties van de openbare laadpalen op de parkeerplattegrond. Link opent een externe pagina. Let op! Bij een laadpaal (in een betaald parkeergebied) moet u ook gewoon betalen voor de parkeerplek. Als u laadt en parkeert zonder geldig betalingsbewijs dan riskeert u een parkeerboete.

Laadpleinen

Rotterdam heeft op dit moment 5 laadpleinen voor elektrische auto’s. Op deze openbare en slimme laadpleinen kunnen meerdere auto’s tegelijkertijd opladen. De vakken met een kruis, stekkericoon en bijbehorend verkeersbord zijn alleen bestemd voor elektrische auto’s die aan het laden zijn. De parkeervakken zonder markering zijn bestemd voor alle auto’s en zijn voorzien van een werkende laadpaal. Op de laadpleinen zorgt slimme software voor de verdeling van de beschikbare groene stroom over de aangesloten auto’s. Dit heet load-balancing. De snelheid waarmee iedere auto laadt is afhankelijk van onderstaande punten:

  • de hoeveelheid aangesloten auto's
  • het beschikbaar vermogen van het elektriciteitsnet
  • de maximale laadsnelheid van iedere aangesloten auto (verschilt per merk en model).

Het maximale vermogen dat elke laadpaal biedt is 22 kW. Volg de instructies op de laadpaal om het laden van de elektrische auto te starten en te stoppen.

Opladen en parkeren bij het laadplein

Het laadplein aan het Cor Kieboomplein heeft drie laadpalen, elk met vier laadpunten. Op dit laadplein kunnen twaalf elektrische auto’s gelijktijdig worden opgeladen. Het laadplein bevindt zich aan het Cor Kieboomplein ter hoogte van de Jan Pettersonstraat. Vier van de twaalf parkeerplekken zijn exclusief bestemd voor elektrische auto’s. De andere acht plekken mogen zowel rijders van elektrische als niet-elektrische auto’s gebruiken. Deze vakken kunnen op een later moment, wanneer de laadbehoefte toeneemt, exclusief voor elektrische auto’s worden ingericht.

Snelladen in Rotterdam

Rotterdam heeft verschillende snellaadpalen in de stad. Momenteel komen er veel snellaadstations bij. Met laders met een laadsnelheid van 150kilowattuur tot ruim 400. Dit zijn  “hyperchargers” waar bestel- en personenauto’s tot 300 kilowattuur kunnen laden. Zoek in de app van uw laadpasaanbieder naar laadstations met een snelheid hoger dan 50kW om deze snelladers te vinden. 

Tip: De aanbieders bieden diverse vormen van abonnementen aan waarmee snel laden goedkoper kan.  

Openbare laadpaal aanvragen

Heeft u behoefte aan een laadpaal? De gemeente speelt op deze vraag in met het aanvraagportaal laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina. Deze website is voor automobilisten die wonen of werken in Rotterdam en (binnenkort) een elektrisch of plug-in hybride voertuig hebben. Via de website kunnen zij eenvoudig een nieuwe openbare laadpaal in de buurt aanvragen. Ook toont laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina een overzicht van alle openbare laadpalen binnen de gemeente. Via laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina kunt u de voorwaarden bekijken. Ook kunt u gemakkelijk een nieuwe laadpaal in de buurt van uw woon- of werkadres aanvragen.

Laadpaal bij eigen parkeerplaats

Elektrisch rijders die in het bezit zijn van een eigen parkeerplaats bij de woning komen niet in aanmerking voor een openbare laadpaal. Bekijk de mogelijkheden:

Elektrisch rijders die in een Vereniging van Eigenaren (VvE) een eigen parkeerplaats hebben kunnen daar een laadpaal laten plaatsen. Om u op weg te helpen is er de brochure 'Laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen de VvE'. Hierbij hoort ook een juridische toolkit. Download de brochure en toolkit op de website van VvE laden:

VvE laden | vveladen.nl. Link opent een externe pagina

Deze brochure biedt een handleiding voor een toekomstbestendige aanpak voor het plaatsen van laadinfrastructuur binnen een VvE. Wilt u meer weten over hoe de VvE laadpunten kan plaatsen voor haar eigenaren? Bezoek dan de pagina Elektrisch laden. Link opent een externe pagina op de website van VVE-010.

Storing

Werkt een openbare laadpaal niet? Bel het storingsnummer welke vermeld staat op de laadpaal. U krijgt dan een helpdeskmedewerker van EQUANS aan de telefoon die het laadpaalnummer aan u vraagt. Dit nummer staat op de paal. In veel gevallen kan de medewerker de storing op afstand verhelpen. Kan het niet op afstand dan komt een monteur zo snel mogelijk naar de laadpaal.

Let op

  • Niet iedere laadpaal heeft hetzelfde storingsnummer. Kijkt u dan ook op de laadpaal voor het juiste nummer.
  • Voor een storing bij het snellaadstation van Fastned aan de Stadionweg belt u het storingsnummer van Fastned: 020 705 53 00 (dit telefoonnummer vindt u ook op de laadpaal)

Werkt een privélaadpaal niet? Neem dan contact op met uw laadpuntleverancier.

Innovatieve projecten

De gemeente maakt een dekkend netwerk van laadinfrastructuur. Ze doet ook mee met innovatieve projecten en experimenten voor elektrisch rijden en opladen. Bijvoorbeeld aan een batterij om duurzame energie op te slaan. Of een app om uitgesteld en draadloos laden mogelijk te maken.

Ook neemt de gemeente deel aan Living Lab Smart Charging. Link opent een externe pagina. Dit is een samenwerkingsverband gericht op slim laden en verschonen we het eigen wagenpark. En wil de gemeente nieuwbouw 'EV-ready' maken dan houdt ze vanaf de bouw rekening met toekomstig gebruik van elektrisch vervoer.

Vragen en antwoorden over elektrisch rijden

Kijk op oplaadpalen.nl. Link opent een externe pagina om te zien waar de laadpalen staan, of download de app van uw laadpasaanbieder.

De laadpalen in uw omgeving kunt u op verschillende manieren vinden. Bijvoorbeeld via laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina, RotterdamOnderweg.nl. Link opent een externe pagina of via de app van uw laaddienstverlener. Het streven van de gemeente is dat de laadpalen maximaal worden gebruikt. Gebruikers van elektrische voertuigen kunnen met elkaar communiceren over het gebruik en de beschikbaarheid van een laadpaal. Bijvoorbeeld via de Social Charging App.

Plekken van laadpalen buiten gemeente Rotterdam kunt u vinden op oplaadpalen.nl. Link opent een externe pagina.

Laadpunten in parkeergarages en op P&R-terreinen

In 10 van de 17 openbare stadsgarages vindt u 50 laadpunten. Op vier van de vijf P&R-terreinen zijn er 22 laadpunten. Meer informatie over parkeergarages. Link opent een externe pagina.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en een overzicht van laadpalen bij u in de buurt op laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina.