Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 16 min

Elektrisch rijden

Het verkeer in Rotterdam is een van de grootste veroorzakers van ongezonde lucht in de stad. Om de luchtkwaliteit te verbeteren, stimuleert Rotterdam het gebruik van elektrisch vervoer.

Want elektrische auto’s zijn schoon, stil en zuinig. Hierdoor dragen elektrische auto's bij aan een gezondere en aantrekkelijke leefomgeving.

Om de overgang naar elektrisch rijden te versnellen zijn inmiddels ruim 6.000 openbare laadpalen geplaatst in Rotterdam. Door de groei van het aantal elektrische auto’s stijgt ook de behoefte aan laadpunten.

Bekijk de locaties van de openbare laadpalen op de parkeerplattegrond. Link opent een externe pagina. Let op! Bij een laadpaal (in een betaald parkeergebied) moet u ook gewoon betalen voor de parkeerplek. Als u laadt en parkeert zonder geldig betalingsbewijs dan riskeert u een parkeerboete.

Laadpleinen

Rotterdam heeft op dit moment 5 laadpleinen voor elektrische auto’s. Op deze openbare en slimme laadpleinen kunnen meerdere auto’s tegelijkertijd opladen. De vakken met een kruis, stekkericoon en bijbehorend verkeersbord zijn alleen bestemd voor elektrische auto’s die aan het laden zijn. De parkeervakken zonder markering zijn bestemd voor alle auto’s en zijn voorzien van een werkende laadpaal. Op de laadpleinen zorgt slimme software voor de verdeling van de beschikbare groene stroom over de aangesloten auto’s. Dit heet load-balancing. De snelheid waarmee iedere auto laadt is afhankelijk van onderstaande punten:

  • de hoeveelheid aangesloten auto's
  • het beschikbaar vermogen van het elektriciteitsnet
  • de maximale laadsnelheid van iedere aangesloten auto (verschilt per merk en model).

Het maximale vermogen dat elke laadpaal biedt is 22 kW. Volg de instructies op de laadpaal om het laden van de elektrische auto te starten en te stoppen.

Opladen en parkeren bij het laadplein

Snelladen in Rotterdam

Rotterdam heeft verschillende snellaadpalen in de stad. Aan de Stadionweg is er een snellaadstation voor elektrische auto’s. Hier kunnen vier auto’s tegelijk opladen. Het station heeft twee zogeheten 'hyperchargers' waar bestel- en personenauto’s tot 300 kilowattuur kunnen opladen. Meer informatie over het gebruik, de prijs van het laden en verschillende abonnementsvormen vindt u op de website van Fastned. Link opent een externe pagina.  

Daarnaast zijn er nog 4 snellaadpunten in de stad:

  • City Rent aan het Couwenburg 58 (nabij Hofplein)
  • Argos Oil tankstation aan de Colloseumweg 470
  • Bij tankstation Shell aan het Hofplein
  • Bij tankstation Shell aan de Stadionweg.

Openbare laadpaal aanvragen

Heeft u behoefte aan een laadpaal? De gemeente speelt op deze vraag in met het aanvraagportaal laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina. Deze website is voor automobilisten die wonen of werken in Rotterdam en (binnenkort) een elektrisch of plug-in hybride voertuig hebben. Via de website kunnen zij eenvoudig een nieuwe openbare laadpaal in de buurt aanvragen. Ook toont laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina een overzicht van alle openbare laadpalen binnen de gemeente. Via laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina kunt u de voorwaarden bekijken. Ook kunt u gemakkelijk een nieuwe laadpaal in de buurt van uw woon- of werkadres aanvragen.

Laadpaal bij eigen parkeerplaats

Elektrisch rijders die in het bezit zijn van een eigen parkeerplaats bij de woning komen niet in aanmerking voor een openbare laadpaal. Bekijk de mogelijkheden:

Storing

Werkt een openbare laadpaal niet? Bel het storingsnummer welke vermeld staat op de laadpaal. U krijgt dan een helpdeskmedewerker van EQUANS aan de telefoon die het laadpaalnummer aan u vraagt. Dit nummer staat op de paal. In veel gevallen kan de medewerker de storing op afstand verhelpen. Kan het niet op afstand dan komt een monteur zo snel mogelijk naar de laadpaal.

Let op

  • Niet iedere laadpaal heeft hetzelfde storingsnummer. Kijkt u dan ook op de laadpaal voor het juiste nummer.
  • Voor een storing bij het snellaadstation van Fastned aan de Stadionweg belt u het storingsnummer van Fastned: 020 705 53 00 (dit telefoonnummer vindt u ook op de laadpaal)

Werkt een privélaadpaal niet? Neem dan contact op met uw laadpuntleverancier.

Innovatieve projecten

De gemeente maakt een dekkend netwerk van laadinfrastructuur. Ze doet ook mee met innovatieve projecten en experimenten voor elektrisch rijden en opladen. Bijvoorbeeld aan een batterij om duurzame energie op te slaan. Of een app om uitgesteld en draadloos laden mogelijk te maken.

Ook neemt de gemeente deel aan Living Lab Smart Charging. Link opent een externe pagina. Dit is een samenwerkingsverband gericht op slim laden en verschonen we het eigen wagenpark. En wil de gemeente nieuwbouw 'EV-ready' maken dan houdt ze vanaf de bouw rekening met toekomstig gebruik van elektrisch vervoer.

Vragen en antwoorden over elektrisch rijden

Meer informatie

Kijk voor meer informatie en een overzicht van laadpalen bij u in de buurt op laadpaalnodig.nl. Link opent een externe pagina.