Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Stooktips

Knapperend hout in de open haard of houtkachel is gezellig en heerlijk warm. Maar soms zorgt de manier waarop u stookt voor overlast. Dat voorkomt u door 'goed' te stoken.

Als u stookt bij windstil, mistig en koud weer blijft de rook in de omgeving hangen. De hoeveelheid fijnstof en schadelijke rookdeeltjes kan daardoor te hoog worden. Vooral ouderen, kinderen en mensen met longziekten. Link opent een externe pagina zijn hiervoor gevoelig en kunnen er last van krijgen.

Met één uur stoken stoot uw schoorsteen al vijf keer zoveel fijnstof uit als tijdens een uur autorijden door de stad.
Informatieblad Houtkachel of open haard

Stooktips

  1. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer zodra het stookalert wordt afgegeven. Bij dit soort weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht rond uw huis erg ongezond wordt. Op de website van het RIVM kunt u via het stookalert. Link opent een externe pagina zien of het verantwoord is om te stoken.
  2. Laat de open haard of kachel wat vaker uit en stook hooguit 4 uur op een dag. Zo voorkomt u overlast voor je buren.
  3. Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herkent u aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat u zelf gehakt hebt moet u minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kunt u controleren of het hout droog genoeg is: onder de 20 procent is goed.
  4. Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij en het risico op schoorsteenbrand neemt toe. Daarom is het verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren horen níét in de haard of kachel vanwege de lijm die erin zit. Stook ook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
  5. Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. Dit is dus anders dan de meeste mensen gewend zijn. Stapel het hout kruislings op elkaar, begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen om het vuur aan te steken, dat is gevaarlijk.
  6. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: u heeft minder kans op een schoorsteenbrand.
  7. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Het hout kan dan beter verbranden waardoor u minder schadelijke stoffen hebt (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide). Schuif de luchttoevoerklep nooit dicht om het vuur te 'smoren': het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
  8. Houd de ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan lucht (zuurstof) aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout.
  9. Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zet dan een raampje open.
  10. Gebruik haardhout met het FSC-of PEFC-keurmerk. Link opent een externe pagina. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt. 

Houtstokers zijn zich niet altijd bewust dat het houtvuur van een openhaard of kachel voor overlast kan zorgen. Laat het uw buren weten als u overlast van hen ervaart en waar deze overlast uit bestaat. Als uw buren niet weten wat er mis is, kunnen zij het ook niet oplossen. Spreek uw buren op een rustig moment vriendelijk aan op hun gedrag. Ruzie maakt de situatie alleen maar vervelender en de overlast wordt daarmee niet verholpen. Wacht hier niet te lang mee.

Mocht u er samen niet uitkomen dan kunt u voor informatie en advies over wat u nog meer kunt doen contact opnemen met de Advieslijn Woonoverlast Rotterdam.

Meer informatie

Op de website van Milieu Centraal. Link opent een externe pagina staat meer informatie over het juiste gebruik van een kachel of open haard.