Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Regenradar

De regenradar Rijnmond meet elke minuut de hoeveelheid neerslag op straat en voorspelt alle neerslag in onze regio. Dit helpt wateroverlast en waterschade te voorkomen.

De unieke regenradar is 3,5 meter breed en 2,20 meter hoog. Hij zendt in 2 richtingen radarsignaal uit en meet de vorm van regendruppels. Daarmee stelt hij vast of de druppels in een wolk zitten of vallen in een regenbui. En of het hagel, sneeuw of motregen is. Ook meet de radar de richting en de snelheid waarmee druppels vallen. Met die gegevens voorspelt hij waar en hoeveel neerslag gaat vallen. Rotterdam is de eerste stad in Nederland met zo’n geavanceerde regenradar.

Update februari 2022

Op dit moment verzamelt de regenradar geen data. De experimenteervergunning, die het mogelijk maakt dat de regenradar kan draaien, is afgelopen. We kunnen niet direct over naar een permanente zendvergunning. Hierover zijn we in gesprek met de vergunningverlener.
Het is nog niet duidelijk wanneer de regenradar weer data mag gaan verzamelen. De applicatie voor de smartphone zal de komende periode nog niet beschikbaar zijn voor gebruik. Zodra de regenradar weer draait, geven we een update over de datum waarop we de applicatie lanceren.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Doorontwikkeling

In 2015 plaatsten we al een voorloper van de innovatieve regenradar op het dak van de Delftse Poort, op 150 meter hoogte. Doordat een hevige storm en onweersbui deze sterk beschadigde, moesten we een nieuwe ontwikkelen. Deze nieuwe regenradar is nauwkeuriger en weersbestendiger. Hij staat op dezelfde plek als zijn voorganger.

Met de nauwkeurige neerslagregistratie kunnen de gemeente Rotterdam en de waterschappen de effecten van een regenbui na afloop veel beter analyseren. Daarmee zien we knelpunten in de afvoer van het regenwater en kunnen we passende maatregelen treffen.

Daarnaast kunnen we met de neerslaggegevens vóór en tijdens een bui gemalen sturen en waterbergingen  inzetten. Ook helpt de data van de regenradar bij het maken van een lokaal weerbericht.

Gebruik regenradar Rijnmond

Sinds 2020 haalt de regenradar gegevens op. Op de onderstaande afbeelding ziet u hoe nauwkeurig de regenradar de regen in de omgeving van Rotterdam in beeld brengt. Deze gegevens zullen toegankelijk worden voor alle Rotterdammers, inclusief een applicatie voor op uw smartphone. 
U kunt deze naar verwachting in 2023 downloaden.

Toekomst

De regenradar Rijnmond is een stuk nauwkeuriger dan de nationale regenradar, maar kijkt slechts tot Hoek van Holland. Regen voorspellen is dus nog lastig. Maar wanneer we de radar in de toekomst kunnen integreren in andere regenradars, kunnen we waarschijnlijk wel voorspellingen doen.