Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Rotterdam in 3D

Gemeente Rotterdam stelt het 3D-stadsmodel van Rotterdam vrij ter beschikking aan iedereen die daarmee aan de slag wil gaan. De gemeente wil hiermee het gebruik en toepassingen van deze unieke dataset stimuleren.

Scholen en universiteiten, overheids- en Rotterdamse diensten, gamers, het bedrijfsleven uit binnen- en buitenland maar ook bewoners kunnen met de juiste tools Rotterdam op een manier in beeld brengen die op een platte kaart onmogelijk is.

Rotterdam 3D

Rotterdam 3D is een driedimensionale (3D) weergave van de gemeente gebaseerd op tweedimensionale (2D) kaarten, hoogtemetingen, luchtfoto’s en beheergegevens van objecten op straat, zoals bomen en lantaarnpalen. Het is dus niet alleen een mooi plaatje, maar ook een weergave die nauwkeurig aansluit op de werkelijkheid. Doordat het overeenkomt met de 2D kaarten en de beheergegevens ontstaan er veel nieuwe toepassingen. Rotterdam 3D bestaat dus niet alleen uit gebouwen. Ook bomen, lantaarnpalen en kabels en leidingen zijn inmiddels in 3D beschikbaar.

Gratis

Het toegankelijk maken van Rotterdam 3D biedt Rotterdammers de mogelijkheid mee te bouwen aan de stad. De gegevens zijn daarom compleet, actueel en gratis. We vinden het prettig als u ons laat weten waarvoor u het gebruikt en wat u ervan vindt. Maak hiervoor gebruik van het contactformulier. Met uw reactie kunnen wij Rotterdam 3D blijven verbeteren.

Zelf aan de slag?

Ga naar 3drotterdam.nl. Link opent een externe pagina om een kijkje te nemen of direct aan de slag te gaan. In deze viewer is een functie opgenomen waarmee bestanden gedownload kunnen worden. Ook is het mogelijk om metingen uit te voeren, door het model heen te lopen of te kijken hoe de schaduw valt op een bepaald tijdstip op de dag. Als gegevens van een groter gebied gewenst is, is het verstandiger dit niet via de website te doen. Vul dan onderstaand bestelformulier in en geef aan op basis van de kaart in onderstaand bestand welk delen van Rotterdam u zou willen ontvangen.

Contact

Met onderstaand contactformulier kunt u de gemeente Rotterdam op de hoogte stellen van wat u opvalt bij het gebruik van de website Rotterdam3D. We stellen uw reactie zeer op prijs.

Vragen en antwoorden