Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Bodycams

Handhavers in Rotterdam moeten veilig kunnen werken. Meestal lukt dat ook, maar soms ontstaan er onveilige situaties waarin mensen agressief worden en zo een bedreiging vormen voor de handhavers en eventuele omstanders.

De gemeente Rotterdam vindt de veiligheid van haar handhavers erg belangrijk. Uit een door de gemeente uitgevoerd onderzoek is gebleken dat de bodycams het veiligheidsgevoel van onze handhavers vergroten. Om die reden heeft het college besloten om alle handhavers uit te rusten met een bodycam.
De bodycam is een kleine draagbare camera die door de handhavers aan het uniform worden gedragen.

Wie dragen de bodycams?

Alle handhavers hebben een persoonlijke bodycam. Ook een aantal medewerkers van het klemteam van de afdeling Fiscale Controle (Parkeren) en de boswachters hebben een bodycam. Dit moet het aantal agressie- en geweldsincidenten tegen hen verminderen.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Werkwijze bodycams

De handhaver start alleen de opname als een situatie escaleert. Daarbij geeft hij altijd eerst een mondelinge waarschuwing en start pas daarna de opname. De bodycam staat wel altijd stand-by.

Privacy en beveiliging van de beelden

Alle beelden worden op de bodycam zelf met encryptie beveiligd: ze zijn dus onleesbaar en kunnen niet ter plekke worden bekeken of verwijderd. Na elke dienst worden de beelden automatisch opgeslagen op een beveiligde server waar een klein aantal geautoriseerde personen toegang toe heeft. Tenzij de opnames veilig zijn gesteld voor het afhandelen van een incident of een klacht, worden ze na 28 dagen automatisch verwijderd.

Vragen en antwoorden