Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 29 min

Handhaving

Rotterdam zet zich in voor veilige en schone wijken. Onze handhavers hebben daarin een belangrijke rol. Zij zijn actief in de wijk, maar worden ook stedelijk ingezet.

Algemeen

Zij doen er zoveel mogelijk aan om alledaagse ergernissen van burgers en bezoekers te voorkomen of te verhelpen. Die alledaagse ergernissen gaan vooral over het schoon, heel en veilig houden van de stad. Straten en speeltuinen die schoon blijven, parken waar het prettig verblijven is en fietsers die niet op de stoep rijden. De handhaver zorgt ervoor, gaat met mensen in gesprek om het uit te leggen en waar nodig te beboeten. Samen met collega's, Politie en de Rotterdammers zelf, maken onze handhavers Rotterdam en uw wijk een fijne plek.

Rotterdamse handhavers aan het werk.
Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Aandachtsgebieden

Hieronder vindt u de aandachtsgebieden van de handhavers, onderverdeeld naar onderwerp

Ondernemers

Handhavers in de wijk

De handhaver in Rotterdam is meestal boa (buitengewoon opsporingsambtenaar), maar dat hoeft niet. Bovendien is de één vooral actief in de wijk. De ander werkt met een zogenaamd taakaccent.

Meer dan handhaven

Handhavers richten zich ook op het voorkomen van asociaal gedrag. Als het nodig is, treden ze op. Ze spreken mensen aan op hun gedrag en waar nodig schrijven ze boetes uit. Op verzoek van Politie houden ze in de gaten of er verdachte situaties zijn. Denk aan gestolen auto’s, vermiste personen of heel jonge kinderen alleen op straat. Zo spannen handhavers zich in voor wijken waar het prettig wonen is. Zij werken allemaal aan hetzelfde doel en met hart voor 010. Maar ze hebben verschillende taken en bevoegdheden.

Actief in de wijk

Handhavers die wijkhandhaver of wijkbeheerder zijn, werken in een vaste wijk. Die wijk kennen ze als hun broekzak. Ze zijn gastheer en gastvrouw van de wijk. Ze zijn zichtbaar en toegankelijk en werken met hart voor de stad. Zo leveren handhavers een belangrijke bijdrage aan het veiligheidsgevoel in de wijk.

Buurt Bestuurt

In veel wijken zijn handhavers samen met bewoners actief in een Buurt Bestuurt. Via Buurt Bestuurt kunnen bewoners een top-drie opstellen van zaken die verbeterd kunnen worden in de wijk. Onze handhavers spelen daarin samen met Politie en welzijns- of jongerenorganisaties een belangrijke rol. Samen met de bewoners.

Handhaver worden

Meehelpen om evenementen als de Marathon en het Zomercarnaval in goede banen te leiden. Het gesprek aangaan met mensen die zich op straat niet aan de wetten en regels houden. Omgaan met dak- en thuislozen. Met gezag optreden tegen vandalen en graffitispuiters. De confrontatie aangaan met iemand die te diep in het glaasje heeft gekeken. 

Je leert het allemaal tijdens de éénjarige opleiding Handhaver, Toezicht en Veiligheid. De basisopleiding voor buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is daarbij onderdeel van het programma. Ook krijg je vakken als Nederlands en Engels. Gemeente Rotterdam betaalt de opleiding. Je hebt uitzicht op een baan bij team Handhaving wanneer je jouw diploma haalt. Je kunt daarna dus meteen bijdragen aan een schoon, heel, veilig en bereikbaar Rotterdam.

Jouw profiel

Doorzetten als het even moeilijk gaat, dat is jouw grote kracht. Je maakt makkelijk contact met anderen. Je spreekt en schrijft daarom goed Nederlands. Je bent eerlijk, betrouwbaar en je sport graag; we testen of je fit genoeg bent voor dit uitdagende traineeship. 

Belangrijk is dat je tijdens het hele traineeship full-time beschikbaar bent. Voor deze functie ontvangen we jouw VOG P (Verklaring Omtrent Gedrag Politie). 

Heb je minimaal een vmbo-kader/tl, havo/vwo 3e leerjaar overgangsbewijs of een mbo2-diploma? Ben je in ieder geval 17 jaar en geïnteresseerd in deze uitdagende opleiding? Laat dan nu je gegevens achter.