Geldzorgen
Gepubliceerd op: 21-09-2022
Geprint op: 08-12-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/geldzorgen/
Ga naar de hoofdinhoud

Hebt u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Hebt u onverwacht extra uitgaven? Of schulden? Blijf niet met deze zorgen rondlopen! Wij helpen u graag.

Hier leest u welke financiële hulp er voor u is in Rotterdam. Bijvoorbeeld regelingen voor extra geld zoals de energietoeslag of bijzondere bijstand. En hulp in de stad, bijvoorbeeld voor voedsel- en kledingpakketten, of gratis uitjes. Wilt u zelf controleren waar u recht op heeft? Ga dan naar de website Bereken uw recht.

Contact met de gemeente

 

Voor alle vragen kunt u altijd terecht bij de gemeente. U neemt dan contact op met de Vraagwijzer. Denk aan hulp bij het aanvragen van een regeling, maar ook vragen over inkomen, toeslagen, gezondheid, werk of wonen.

Telefonisch

Icoon van een telefoon

U kunt de Vraagwijzer telefonisch bereiken via 14 010 of als u een buitenlands abonnement/provider heeft via +31 10 267 16 25.

Digitaal

U kunt ook het digitale contactformulier invullen.

Langskomen

icoon open deur en afstand houden

Heeft u geen klachten die met het coronavirus te maken kunnen hebben? En een dringende vraag die u aan de balie moet stellen?
Dan bent u welkom van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Voor jongeren

Jonge Rotterdammers van 18 tot en met 26 jaar zijn welkom bij het Jongerenloket, of kunnen bellen naar 010 267 13 00.

Voor ondernemers

Ondernemers kunnen terecht bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ), bel naar 010 433 96 00.

Gedupeerden toeslagenaffaire

Het Informatiepunt Toeslagenaffaire 010 is er voor Rotterdamse gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Dit informatiepunt helpt u verder met vragen die u kunt hebben als Rotterdamse gedupeerde. Bel naar 010 267 00 01. Of stuur een e-mail naar infopunttoeslagen010@rotterdam.nl U kunt ook de pagina Toeslagenaffaire bezoeken voor meer informatie.

We staan voor u klaar

Acute nood

Hebt u geen geld meer om eten te kopen? Wij helpen u! Maak gebruik van Broodnood, de hulp van de Voedselbank of het Rode kruis. Bel met 14 010, dan helpen wij u verder.

Wonen en hoge energiekosten

Kunt u uw energierekening niet meer betalen? Hier leest u hoe wij u kunnen helpen. U kunt ook woonkostentoeslag en kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen aanvragen.

Hulp in de stad

Naast de gemeente, staan er ook veel Rotterdamse organisaties voor u klaar. Bijvoorbeeld met kledingpakketten, gratis menstruatieproducten en geld voor schoolspullen. Bekijk het overzicht op de pagina Hulp in de stad.

Help elkaar

Hebt u zelf geen geldzorgen maar wilt u zich inzetten voor Rotterdammers in nood? Ga aan de slag als vrijwilliger! Bijvoorbeeld via Zorgzaam010 of bij de Voedselbank.

Regelingen voor extra geld

Gezinnen

Het Jeugdtegoed is extra geld voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Met het geld kunt u voor uw kind spullen voor bijvoorbeeld sport en school kopen. Het Jeugdtegoed is € 275 per kind per jaar voor elk kind van 4 tot en met 11 jaar en € 500 per kind per jaar voor elk kind van 12 tot en met 17 jaar.

Bent u ouder en maakt u gebruik van schuldsanering op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening of de Wet schuldsanering natuurlijke personen? Dan betaalt de gemeente de kosten voor opvang op de Rotterdamse Peutergroep. U hoeft dan geen ouderbijdrage te betalen. Uw peuter kan 16 uur per week gratis naar de Peutergroep.

Kinderen tot 12 jaar mogen gratis meereizen met hun ouders met het openbaar vervoer. Lees hier verder.

Het kindgebonden budget is een maandelijkse bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Het Kindgebonden budget krijgt u naast de kinderbijslag.

Lees meer over het kindgebonden budget | Belastingdienst .nl

Kinderopvangtoeslag is een maandelijkse bijdrage voor kinderopvang. De toeslag wordt berekend op basis van uw inkomen.

Lees meer over de kinderopvangtoeslag | Belastingdienst.nl

 

Voor de kosten van de opvoeding van uw kind(eren) tot 18 jaar kunt u Kinderbijslag krijgen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de leeftijd van uw kind en van waar uw kind woont.

Lees meer over de kinderbijslag | Rijksoverheid.nl

U kunt als ouder combinatiekorting krijgen als u werkt en uw kind jonger is dan 12 jaar. De Belastingdienst trekt het bedrag van de combinatiekorting af van de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen die u moet betalen. Hierdoor betaalt u minder belasting en premie. De hoogte van de korting is afhankelijk van uw inkomen.

Lees meer over de inkomensafhankelijke combinatiekorting | Rijksoverheid.nl

Hebt u geldzorgen en verwacht u een baby? Misschien weet u niet hoe u babyspullen kunt betalen. Of hebt u andere zorgen. Moeders van Rotterdam is er voor u. Mail het aanmeldpunt Moeders van Rotterdam via moeders@rotterdam.nl. Of bel naar 010 267 26 53.

Voor kraamzorg betaalt u een wettelijke eigen bijdrage. Kunt u dit als Rotterdams gezin niet betalen, dan kunt u een vergoeding aanvragen via de bijzondere bijstand.

Ouderen

Ontvangt u geen of geen volledige AOW? En heeft u geen ander inkomen of vermogen? Dan wordt uw inkomen aangevuld tot het sociaal minimum. Dit heet de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO).

Lees meer over de AIO | SVB.nl

Heeft u AOW of AOW met een klein pensioen? Dan kunt u het AOW-tegoed van € 450 per jaar aanvragen. Dit tegoed kunt u besteden aan verschillende producten; bijvoorbeeld aan kleding, schoenen of thuiszorgartikelen.

AOW’ers hoeven niets te betalen voor het ov. Lees meer op de pagina Gratis ov voor AOW-gerechtigden.

Jongeren

Krijg je als student studiefinanciering van het DUO en kun je niet werken om extra geld te verdienen vanwege een beperking of langdurige ziekte, dan mag je studietoeslag aanvragen.

Ben je student, kom je niet in aanmerking voor de energietoeslag maar kun je toch jouw energiekosten niet meer betalen? Vraag dan de bijzondere bijstand voor extra energiekosten aan.

Ouders hebben de plicht hun kind financieel te ondersteunen tot 21 jaar (onderhoudsplicht). Maar niet alle jongeren kunnen hierop terugvallen. Daarom is er voor zelfstandig wonende jongeren in Rotterdam tot 21 jaar de aanvullende bijstand. Neem contact op met het Jongerenloket om deze bijstand aan te vragen.

Het Perspectiefpact is er voor alle Rotterdamse jongeren met geldproblemen, zoals schulden. Maar je kunt er ook terecht voor vragen over bijvoorbeeld budgetbeheer, sparen, werken en andere financiële onderwerpen.

Algemeen

De Bijzondere bijstand is een bijdrage bij onverwachte kosten, zoals een verhuizing, rechtsbijstand of medische kosten. Aanvragen doet u bij de gemeente.

Hebt u al langer een laag inkomen? Mogelijk heeft u dan recht op € 120 individuele inkomenstoeslag per jaar.

Het Rotterdams Scholingsfonds geeft subsidie aan Rotterdammers die willen omscholen, herscholen of bijscholen naar banen waar veel werk voor is. De subsidie wordt uitgegeven in de vorm van een Scholingsvoucher. Met deze voucher kunt u passend onderwijs betalen. Daarmee vergroot u uw kans op langdurig betaald werk in sectoren waar nog veel banen zijn.

Het VGZ Rotterdampakket is een complete zorgverzekering met korting en extra vergoedingen voor alle Rotterdammers. Rotterdammers met een laag inkomen krijgen extra veel voordeel.

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden.

Lees meer over zorgtoeslag | Belastingdienst.nl

Woont u in een huurhuis, dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage van de overheid voor uw huur. Uw woonsituatie, huur, inkomen en leeftijd bepalen of u recht hebt op huurtoeslag, en hoeveel huurtoeslag u krijgt.

Lees meer over huurtoeslag | Belastingdienst.nl

Een online Nibud training om uw geldzaken op orde te krijgen en te houden.

Aan de slag met je geldzaken | Nibud

Hebt u geen werk en niet genoeg geld om van te leven, dan kunt u tijdelijk een (aanvullende) bijstandsuitkering krijgen.

Hulp bij schulden

Hebt u schulden en komt u er zelf niet meer uit? Blijf niet met deze zorgen rondlopen, maar zoek hulp. Als u uw rekeningen niet op tijd kunt betalen of u zich zorgen maakt over geld dan kan de gemeente u helpen. Wacht niet te lang, anders krijgt u steeds meer schulden.

De gemeente kan u op verschillende manieren helpen bij uw geldzaken. Bijvoorbeeld met een budgetmaatje (vrijwilliger) die u met uw papieren (administratie) helpt. Of met budgetbeheer, waarbij de Kredietbank uw huur, gas/water/licht, zorgverzekering voor u betaalt. Ook is er een schuldregeling via de Kredietbank.

Neem contact op met Vraagwijzer of bel naar 14 010. Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket.

Meer informatie

Vindt u het moeilijk om uit te zoeken waar u recht op heeft?
Bel 14 010 of ga naar een Vraagwijzer bij u in de buurt.