Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Hulp in de stad

Woont u in Rotterdam en kunt u moeilijk rondkomen? Blijf niet met uw geldzorgen rondlopen, maar vraag om hulp! Er zijn veel Rotterdamse organisaties die u graag willen helpen. Op deze pagina vindt u een overzicht.

Natuurlijk staat de gemeente ook voor u klaar. Voor Rotterdammers met geldzorgen zijn er verschillende regelingen en toeslagen beschikbaar. Bijvoorbeeld voor hulp bij het betalen van uw energierekening, of hulp bij onverwachte grote uitgaven. Kijk op de pagina Geldzorgen voor een overzicht van alle regelingen en toeslagen.

Hulp in de stad

Voedselbank Rotterdam

Via de Vraagwijzer bij u in de buurt of door te bellen naar 14010 kunt u een voedselpakket aanvragen bij de Voedselbank. Link opent een externe pagina.

Dierenvoedselbank

Als er te weinig geld over blijft om eten voor uw huisdier te kopen, dan is de Dierenvoedselbank Rijnmond. Link opent een externe pagina er om te helpen. Rotterdammers met schulden kunnen gebruikmaken van deze hulp door een aanvraag in te dienen via hun hulpverlener, en Rotterdammers die gebruikmaken van de hulp van de Voedselbank kunnen via die weg een aanvraag indienen.

De Kledingbank Rotterdam

Via de Vraagwijzer bij u in de buurt of door te bellen naar 14 010 kunt u twee keer per jaar (winter en zomer) een kledingpakket aanvragen bij de kledingbank. Link opent een externe pagina.

Dress for Succes

Hebt u een bijzondere gelegenheid of bijvoorbeeld een belangrijk sollicitatiegesprek, maar geen geschikte kleding om te dragen? Als u zelf niet genoeg geld heeft om een nieuwe outfit te kopen wordt u bij Dress for Succes. Link opent een externe pagina tijdens een kleedsessie van een uur in het nieuw gestoken. De nieuwe outfit is gratis.

Stichting Meedoen in Rotterdam

Vergoeding voor schoolkosten, zoals een laptop, sportlessen, toneel of muziekles via meedoeninrotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Jeugdfonds Sport en Cultuur. Link opent een externe pagina betaalt voor kinderen en jongeren uit gezinnen met een laag inkomen de vergoeding voor sportlessen tot € 280 per jaar en voor cultuurlessen tot € 500 per jaar. De aanvraag dient u in via een intermediair. Een intermediair is bijvoorbeeld de juf, meester, buurtsportcoach, vrijwilliger Leergeld, schuldhulpverlener of medewerker sociaal wijkteam.

Stichting Jarige Job

Hebt geldzorgen en te weinig geld om de verjaardag van uw kind(eren) te vieren? Stichting Jarige Job. Link opent een externe pagina helpt! De stichting helpt door het geven van een verjaardagsbox ter waarde van € 35. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school.

Rotterdampas

Met de Rotterdampas. Link opent een externe pagina krijgt u korting of gratis toegang bij een uitje in de stad. Voor Rotterdammers met een laag inkomen kost de Rotterdampas € 5. Voor kinderen is de pas gratis.

Cursussen Taal & Geld

Hebt u vragen over geld en hebt u moeite met de Nederlands taal? Er zijn gratis cursussen Taal & Geld om u te helpen. Als u de taal beter kent, krijgt u uw administratie makkelijker op orde. Zo herkent en begrijpt u aanvraagformulieren van regelingen of toeslagen. Daar kunt u dan gebruik van maken. De cursussen gaan over wonen, klimaat en energie. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Gratis menstruatieproducten

Op verschillende plekken in de stad zijn gratis tampons en maandverband beschikbaar voor mensen met aan laag inkomen. Kijk hier voor een overzicht op armoedefonds.nl. Link opent een externe pagina.

JIP

Het Jongeren Informatie Punt (JIP) helpt jongeren tot 28 jaar gratis met geldzaken. Bijvoorbeeld door het samen openmaken van post en je administratie in orde te maken. Ze helpen je met het aanvragen van je toeslagen en belastingaangifte doen. Ook voor DUO of een uitkering aanvragen kun je langskomen. Heb je schulden? Dan helpen ze je met het aflossen van de schulden. Ook als je bent aangemeld voor schuldhulp bij het ETF en je snapt niet alles, kun je bij het JIP terecht. 

Maak een afspraak via de website van het JIP. Link opent een externe pagina. Ze hebben spreekuren in Rotterdam noord en op zuid.

Stichting Anders

Via Stichting Anders. Link opent een externe pagina stellen Rotterdamse ondernemers hun dienst/product gratis beschikbaar voor kwetsbare Rotterdammers. Denk aan hulp in de tuin, reparaties, hulp bij verven, het inrichten van uw huis.

Stichting MAIT

Stichting MAIT. Link opent een externe pagina staat voor Mijn Administratie Is Top! MAIT helpt bij het aanpakken van schulden en brengt inkomsten, uitgaven en de administratie op orde. Ook kunt u bij MAIT terecht voor trainingen en voorlichtingen over geldzaken.

Budgetmaatjes010

Budgetmaatjes010. Link opent een externe pagina is er voor Rotterdammers met financiële problemen en helpt hen om weer financieel redzaam te worden. Een Budgetmaatje helpt de thuisadministratie weer op orde te krijgen. Een Budgetmaatje is een vrijwilliger die één keer per week bij u langskomt om u te helpen weer grip op uw geld te krijgen. Samen met u kijkt het maatje naar uw rekeningen en uw administratie.

Heat and eat

Heeft u het koud en wilt u thuis de verwarming niet omhoog draaien? En zijn verschillende horecazaken in de stad waar u op kunt warmen. Link opent een externe pagina. U bent niet verplicht iets te bestellen.

Zorgzaam010

Kunt u tijdelijk of regelmatig een handje extra gebruiken? Op de website Zorgzaam010. Link opent een externe pagina kunt u een oproep plaatsen voor een vrijwilliger en op die manier iemand vinden die u kan helpen.

Contact met de gemeente

Voor alle vragen kunt u altijd terecht bij de gemeente. U neemt dan contact op met de Vraagwijzer. Denk aan hulp bij het aanvragen van een regeling, maar ook vragen over inkomen, toeslagen, gezondheid, werk of wonen. U kunt de Vraagwijzer bellen op 14 010, of u kunt langsgaan bij een Vraagwijzer bij u in de buurt. Klik hier voor meer informatie over de Vraagwijzer.

Voor jongeren

Het Jongerenloket is hét loket voor Rotterdammers van 18 tot en met 26 jaar. Heb je vragen over school, werk, inkomen of schulden? Wij helpen jou. Bel naar 010 267 13 00 of kijk op de pagina Jongerenloket.

Voor ondernemers

Ondernemers kunnen terecht bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). Bel naar 010 433 96 00.

Gedupeerden toeslagenaffaire

Rotterdamse gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire worden geholpen via het Informatiepunt Toeslagenaffaire 010. Bel naar 010 267 00 01. Of stuur een e-mail naar infopunttoeslagen010@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. U kunt ook de pagina Toeslagenaffaire bezoeken voor meer informatie.