Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Jongerenloket

Heb je hulp nodig bij het vinden van werk of wil je terug naar school? Heb je geen inkomen of heb je schulden? Ben je 18 tot en met 26 jaar en woon je in Rotterdam? Ga dan naar het Jongerenloket voor gratis advies en ondersteuning. Wij helpen jou.

Kom naar de infomarkt!

Werken, leren en geld verdienen! Kom naar de Infomarkt op donderdag 23 februari in De Kuip. Maak kennis met 80 leerbedrijven! Je krijgt advies over je BBL studiekeuze en info over beschikbare banen. Maak jij een match met een werkgever? Meld je aan: BBL Infomarkt 2023.

Groep van 6 jongeren leunt zelfverzekerd tegen een muur met graffiti.
Fotograaf: Rhalda Jansen

Ik wil een opleiding volgen

Heb je vragen over hoe je terug naar school kunt? Het Jongerenloket kan je hierbij helpen. Ook vragen over verzuim of toelatingseisen kunnen we beantwoorden.

Ik zoek werk en heb geen inkomen

Je wilt gaan werken. Maar misschien vind je het lastig om een baan te vinden en heb je geen inkomen. Het Jongerenloket kan je helpen.

Samen kijken we naar wat je wilt en waar je naar op zoek bent. Verder kijken we naar wat je kunt en naar welke banen er zijn. Als het nodig is, kijken we naar hoe je aan een inkomen kunt komen tot je werk hebt.

Het komt wel eens voor dat je de baan niet krijgt. Gelukkig zijn er nog meer banen. Sommige werkgevers vragen het Jongerenloket om kandidaten. Kom bij ons langs om te kijken naar de mogelijkheden.

Je kunt via de website van het UWV een werkloosheidsuitkering (WW) aanvragen. Kijk op Ik word werkloos | UWV | Particulieren.

Vraag een WW-uitkering zo snel mogelijk aan. Doe dit uiterlijk tot 1 week na je laatste werkdag.  Ook als oproepkracht of met een nul-urencontract kun je recht hebben op een WW-uitkering.

Zoek zelf op tijd een nieuwe baan. Veel werkgevers zoeken nu medewerkers. Bijvoorbeeld in de zorg, in het onderwijs of in de bouw.

Heb je geen werk en geen recht op een WW-uitkering? Kom dan naar het Jongerenloket. Dan kijken we of je een bijstandsuitkering kunt aanvragen.

Ik wil een uitkering aanvragen

Heb je niet genoeg geld om voor jezelf te zorgen? Misschien kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

Je kunt bij ons een bijstandsuitkering aanvragen. Dit kun je doen op de pagina Bijstandsuitkering jongeren aanvragen. Hier vind je ook een stappenplan.

Ik heb geldzorgen of schulden

Het Jongerenloket is er voor jou als je geldzorgen hebt. Je kunt bij ons terecht voor advies om je geldzorgen aan te pakken.

Heb je schulden en lukt het je niet om die af te lossen?
Misschien kun je geholpen worden vanuit het Perspectieffonds. Via dit fonds kun je je schulden aflossen. Dat doe je met een stage, waarbij je werkt aan je eigen toekomst. Lees hier meer over op pagina  Perspectieffonds.

Hoe maak ik een afspraak?

Je bent welkom bij het Jongerenloket. Onderaan deze pagina vind je ons adres en onze openingstijden.

  • Je kunt ons van maandag tot en met vrijdag bellen via 010 267 13 00.
  • Of mail naar info@jongerenloket.rotterdam.nl.
  • Via de knop onderaan deze pagina kun je met ons chatten. De chat is open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Dit gebeurt er bij een eerste afspraak

Bij je eerste afspraak bespreek je je situatie met een jongerenconsulent. De jongerenconsulent is je contactpersoon. Samen kijken jullie naar wat jij nodig hebt.

Contact

  • Adres: Coolsingel 40, 3011 AD  Rotterdam.
    De ingang is aan de zijkant van het Stadhuis. Route
  • Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Telefoon: 010 267 13 00
  • E-mail: info@jongerenloket.rotterdam.nl
  • Postadres : Postbus 70014, 3000 KS  Rotterdam

Je kunt bij ons langskomen voor dingen die niet telefonisch geregeld kunnen worden. Zoals documenten inleveren, post ophalen of bijzondere bijstand aanvragen.

Het Jongerenloket is gesloten op Tweede Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Vragen en antwoorden

Als je staat ingeschreven als student, dan kun je geld krijgen voor je opleiding. Dit noemen we studiefinanciering. Je kunt studiefinanciering aanvragen op Studiefinanciering | DUO.

Ben je alleenstaande ouder? Dan kun je misschien extra geld krijgen. Dit noemen we een studietoeslag. Kijk op
Alleenstaande ouder | DUO.

Heb je geen diploma waarmee de opleiding van je keuze kunt volgen? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je het toelatingstraject 21+ volgen. Kijk op Toelatingsonderzoek 21+ | Hogeschool Rotterdam.

Kijk voor een overzicht van mbo-, hbo- en wo-opleidingen in Rotterdam op pagina Scholen in de stad.

Het Jongerenloket helpt je niet bij het vinden van een kamer, huur- of koopwoning. Als je dak- of thuisloos bent, kan het Centraal Onthaal Jongeren (COJ) je helpen.

Het Centraal Onthaal Jongeren (COJ) is het loket voor dak- en thuisloze jongeren van 18 tot en met 22 jaar, en voor volwassenen van 23 jaar en ouder. Kijk op pagina Centraal Onthaal.