Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Geldzorgen

Hoge energiekosten of een laag inkomen? Lees hier hoe de gemeente u kan helpen. Voor alle vragen kunt u terecht bij de gemeente. U neemt contact op met de Vraagwijzer via het telefoonnummer: 14 010. Of als u een buitenlands abonnement/provider heeft via +31 10 267 16 25.

Bereken uw recht

Bent u benieuwd voor welke lokale en landelijke toeslagen, regelingen en subsidies u in aanmerking komt? Dit kunt u gemakkelijk nagaan met de tool 'Bereken uw recht' Klik op de link hieronder.

Hulp bij hoge energiekosten

Bijzondere bijstand voor extra energiekosten

Kunt u uw energierekening niet meer betalen? Dan krijgt u misschien Bijzondere bijstand voor extra energiekosten. Dit geldt ook voor studenten. Bijzondere bijstand energiekosten aanvragen.

Noodfonds Energie

U kunt sinds 5 mei geen aanvraag meer doen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Mogelijk komt u wel in aanmerking voor bijzondere bijstand voor energiekosten.

Subsidies en leningen voor huiseigenaren

Voor Rotterdammers met een koopwoning zijn er subsidies en leningen om de eigen woning te verduurzamen en de energiekosten te verlagen.  Ook voor Rotterdammers met een huurwoning is er subsidie beschikbaar

Noodhulp

Dringend geld nodig

U kunt een broodnoodvoorschot krijgen als u op dit moment geen geld heeft om boodschappen te doen en geen geld kan lenen. Vraag uw voorschot broodnood aan.

Voedselbank

Bij de Voedselbank kunt u een voedselpakket aanvragen. U vraagt dit aan bij de Vraagwijzer bij u in de buurt. Of bel naar het gemeentelijke telefoonnummer 14 010.

Toeslagen landelijke overheid

Vanaf 1 januari 2023 zijn verschillende toeslagen verhoogd. Ook is de inkomensgrens aangepast waardoor meer mensen in aanmerking komen voor één of meerdere toeslagen. 

Algemene regelingen voor extra geld

Extra geld voor gezinnen

Extra geld voor ouderen

Extra geld voor jongeren

Hulp in de stad

Naast de gemeente, staan er ook veel Rotterdamse organisaties voor u klaar. Bijvoorbeeld met kledingpakketten, gratis menstruatieproducten en geld voor schoolspullen. Bekijk het overzicht

Hulp bij schulden

Hebt u schulden of kunt u uw rekeningen niet meer betalen? De gemeente kan u helpen. Wacht niet te lang met het zoeken van hulp, anders krijgt u steeds meer schulden of zorgen over geld. En dat is niet nodig. Lees hier verder voor alle informatie over hulp bij (beginnende) schulden.

Nieuws en handige informatie

Gemeente Rotterdam

Landelijk

Contact met de gemeente

Voor alle vragen kunt u altijd terecht bij de gemeente. U neemt dan contact op met de Vraagwijzer. Denk aan hulp bij het aanvragen van een regeling, maar ook vragen over inkomen, toeslagen, gezondheid, werk of wonen.

  • Telefonisch: u kunt de Vraagwijzer telefonisch bereiken via 14 010 of als u een buitenlands abonnement/provider heeft via +31 10 267 16.
  • Digitaal: u kunt ook het digitale contactformulier invullen.
  • Langskomen: heeft u een dringende vraag die u aan de balie moet stellen? Dan bent u welkom van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Voor jongeren

Jonge Rotterdammers van 18 tot en met 26 jaar zijn welkom bij het Jongerenloket, of kunnen bellen naar 010 267 13 00.

Voor ondernemers

Ondernemers met financiële problemen kunnen terecht bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ), bel naar 010 433 96 00. Meer informatie voor ondernemers vindt u op Ondernemen010.nl. Link opent een externe pagina.

Gedupeerden toeslagenaffaire

Het Informatiepunt Toeslagenaffaire 010 is er voor Rotterdamse gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Dit informatiepunt helpt u verder met vragen die u kunt hebben als Rotterdamse gedupeerde. Bel naar 010 267 00 01. Of stuur een e-mail naar infopunttoeslagen010@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. U kunt ook de pagina Toeslagenaffaire bezoeken voor meer informatie.