Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Geldzorgen

Hoge energiekosten of een laag inkomen? Lees hier hoe de gemeente u kan helpen. Voor alle vragen kunt u terecht bij de gemeente. U neemt contact op met de Vraagwijzer via het telefoonnummer: 14 010. Of als u een buitenlands abonnement/provider heeft via +31 10 267 16 25.

Bereken uw recht

Bent u benieuwd voor welke lokale en landelijke toeslagen, regelingen en subsidies u in aanmerking komt? Dit kunt u gemakkelijk nagaan met de tool 'Bereken uw recht' Klik op de link hieronder.

Hulp bij hoge energiekosten

Bijzondere bijstand voor extra energiekosten

Kunt u uw energierekening niet meer betalen? Dan krijgt u misschien Bijzondere bijstand voor extra energiekosten. Dit geldt ook voor studenten.Bijzondere bijstand energiekosten aanvragen.

Waterzijdig inregelen

Met een goed ingestelde cv-installatie kunt u mogelijk tot 20% aan energiekosten per jaar besparen. Vanaf januari 2023 kunnen huurders en huiseigenaren, met een inkomen tot 140% bijstandsniveau, gebruik maken van 'Waterzijdig inregelen'.  

Energie besparen

Energie besparen kan op veel verschillende manieren. Met één of meerdere maatregelen bespaart u al snel tientallen euro's per jaar. Ontdek waar u mee aan de slag kunt.

Subsidies en leningen voor huiseigenaren

Voor Rotterdammers met een koopwoning zijn er subsidies en leningen om de eigen woning te verduurzamen en de energiekosten te verlagen. . Ook voor Rotterdammers met een huurwoning is er subsidie beschikbaar

Noodhulp

Dringend geld nodig

U kunt een broodnoodvoorschot krijgen als u op dit moment geen geld heeft om boodschappen te doen en geen geld kan lenen. Vraag uw voorschot broodnood aan.

Voedselbank

Bij de Voedselbank kunt u een voedselpakket aanvragen. U vraagt dit aan bij de Vraagwijzer bij u in de buurt. Of bel naar het gemeentelijke telefoonnummer 14 010.

Toeslagen landelijke overheid

Vanaf 1 januari 2023 zijn verschillende toeslagen verhoogd. Ook is de inkomensgrens aangepast waardoor meer mensen in aanmerking komen voor één of meerdere toeslagen. 

Algemene regelingen voor extra geld

De bijzondere bijstand is een bijdrage bij onverwachte kosten, zoals een verhuizing, rechtsbijstand of medische kosten. Aanvragen doet u bij de gemeente.

Hebt u al langer een laag inkomen? Mogelijk heeft u dan recht op € 120 individuele inkomenstoeslag per jaar.

Het Rotterdams Scholingsfonds geeft subsidie aan Rotterdammers die willen omscholen, herscholen of bijscholen naar banen waar veel werk voor is. De subsidie wordt uitgegeven in de vorm van een Scholingsvoucher. Met deze voucher kunt u passend onderwijs betalen. Daarmee vergroot u uw kans op langdurig betaald werk in sectoren waar nog veel banen zijn.

Het VGZ Rotterdampakket is een complete zorgverzekering met korting en extra vergoedingen voor alle Rotterdammers. Rotterdammers met een laag inkomen krijgen extra veel voordeel.

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden.

Lees meer over zorgtoeslag | Belastingdienst.nl

Woont u in een huurhuis, dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage van de overheid voor uw huur. Uw woonsituatie, huur, inkomen en leeftijd bepalen of u recht hebt op huurtoeslag, en hoeveel huurtoeslag u krijgt.

Lees meer over huurtoeslag | Belastingdienst.nl

Heeft u al lang een laag inkomen? En kunt u dit inkomen niet verhogen? Mogelijk heeft u dan recht op € 120 individuele inkomenstoeslag.

Als u niet genoeg geld heeft om van te leven, dan kunt u een bijstandsuitkering bij de gemeente aanvragen. Met deze uitkering betaalt u noodzakelijke kosten zoals huur, boodschappen, kleren, schoenen en een ziektekostenverzekering.

U kunt hulp krijgen bij het betalen van belastingen. Als u een laag inkomen heeft kunt u misschien maar een deel van de afvalstoffenheffing te betalen. Wij noemen dit kwijtschelding. Lees verder voor meer informatie over hulp bij belasting betalen

Extra geld voor gezinnen

Het Jeugdtegoed is extra geld voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Met het geld kunt u voor uw kind spullen voor bijvoorbeeld sport en school kopen. Het Jeugdtegoed is € 275 per kind per jaar voor elk kind van 4 tot en met 11 jaar en € 500 per kind per jaar voor elk kind van 12 tot en met 17 jaar.

Bent u ouder en maakt u gebruik van schuldsanering op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening of de Wet schuldsanering natuurlijke personen? Dan betaalt de gemeente de kosten voor opvang op de Rotterdamse Peutergroep. U hoeft dan geen ouderbijdrage te betalen. Uw peuter kan 16 uur per week gratis naar de Peutergroep.

Heeft u geldzorgen en verwacht u een baby? Weet u niet hoe u aan babyspullen kunt komen? Of heeft u andere zorgen? Moeders van Rotterdam is er voor u. Ga naar het aanmeldpunt Moeders van Rotterdam via moeders@rotterdam.nl. Of bel naar 010 267 26 53.

Voor kraamzorg geldt een wettelijke eigen bijdrage. Rotterdamse gezinnen die deze bijdrage niet kunnen betalen, kunnen een vergoeding aanvragen via de bijzondere bijstand.

Kinderen tot 12 jaar mogen gratis meereizen met hun ouders met het openbaar vervoer (OV). Vraag gratis OV voor kinderen (4 tot 12 jaar) aan.

Het kindgebonden budget is een maandelijkse bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Het Kindgebonden budget krijgt u naast de kinderbijslag.

Lees meer over het kindgebonden budget | Belastingdienst .nl

Kinderopvangtoeslag is een maandelijkse bijdrage voor kinderopvang. De toeslag wordt berekend op basis van uw inkomen.

Lees meer over de kinderopvangtoeslag | Belastingdienst.nl

Voor de kosten van de opvoeding van uw kind(eren) tot 18 jaar kunt u Kinderbijslag krijgen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de leeftijd van uw kind en van waar uw kind woont.

Lees meer over de kinderbijslag | Rijksoverheid.nl

U kunt als ouder combinatiekorting krijgen als u werkt en uw kind jonger is dan 12 jaar. De Belastingdienst trekt het bedrag van de combinatiekorting af van de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen die u moet betalen. Hierdoor betaalt u minder belasting en premie. De hoogte van de korting is afhankelijk van uw inkomen.

Lees meer over de inkomensafhankelijke combinatiekorting | Rijksoverheid.nl

Extra geld voor ouderen

Ontvangt u geen of geen volledige AOW? En heeft u geen ander inkomen of vermogen? Dan wordt uw inkomen aangevuld tot het sociaal minimum. Dit heet de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO).

Lees meer over de AIO | SVB.nl

Heeft u AOW of AOW met een klein pensioen? Dan kunt u het AOW-tegoed van € 450 per jaar aanvragen. Dit tegoed kunt u besteden aan verschillende producten; bijvoorbeeld aan kleding, schoenen of thuiszorgartikelen.

AOW’ers hoeven niets te betalen voor het openbaar vervoer (OV). Lees meer op de pagina Gratis OV voor AOW-gerechtigden.

Extra geld voor jongeren

Krijg je als student studiefinanciering van het DUO en kun je niet werken om extra geld te verdienen vanwege een beperking of langdurige ziekte, dan mag je studietoeslag aanvragen.

Ben je student, kom je niet in aanmerking voor de energietoeslag maar kun je toch jouw energiekosten niet meer betalen? Vraag dan de bijzondere bijstand voor extra energiekosten aan.

Niet alle jongeren kunnen terugvallen op de onderhoudsplicht van hun ouders (de onderhoudsplicht betekent dat jouw ouders de plicht hebben jou tot je 21 bent financieel te ondersteunen), daarom is er voor jongeren in Rotterdam tot 21 jaar de aanvullende bijstand.

Het Perspectiefpact is er voor alle Rotterdamse jongeren met geldproblemen. Het kan gaan om grote problemen, zoals schulden. Maar ook als je vragen hebt over bijvoorbeeld budgetbeheer, sparen, werken en andere financiële onderwerpen kun je terecht binnen het Perspectiefpact.

Hulp in de stad

Naast de gemeente, staan er ook veel Rotterdamse organisaties voor u klaar. Bijvoorbeeld met kledingpakketten, gratis menstruatieproducten en geld voor schoolspullen. Bekijk het overzicht

Hulp bij schulden

Hebt u schulden of kunt u uw rekeningen niet meer betalen? De gemeente kan u helpen. Wacht niet te lang met het zoeken van hulp, anders krijgt u steeds meer schulden of zorgen over geld. En dat is niet nodig. Lees hier verder voor alle informatie over hulp bij (beginnende) schulden.

Nieuws en handige informatie

Gemeente Rotterdam

Landelijk

Contact met de gemeente

Voor alle vragen kunt u altijd terecht bij de gemeente. U neemt dan contact op met de Vraagwijzer. Denk aan hulp bij het aanvragen van een regeling, maar ook vragen over inkomen, toeslagen, gezondheid, werk of wonen.

  • Telefonisch: u kunt de Vraagwijzer telefonisch bereiken via 14 010 of als u een buitenlands abonnement/provider heeft via +31 10 267 16.
  • Digitaal: u kunt ook het digitale contactformulier invullen.
  • Langskomen: heeft u een dringende vraag die u aan de balie moet stellen? Dan bent u welkom van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Voor jongeren

Jonge Rotterdammers van 18 tot en met 26 jaar zijn welkom bij het Jongerenloket, of kunnen bellen naar 010 267 13 00.

Voor ondernemers

Ondernemers met financiële problemen kunnen terecht bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ), bel naar 010 433 96 00. Meer informatie voor ondernemers vindt u op Ondernemen010.nl.

Gedupeerden toeslagenaffaire

Het Informatiepunt Toeslagenaffaire 010 is er voor Rotterdamse gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Dit informatiepunt helpt u verder met vragen die u kunt hebben als Rotterdamse gedupeerde. Bel naar 010 267 00 01. Of stuur een e-mail naar infopunttoeslagen010@rotterdam.nl. U kunt ook de pagina Toeslagenaffaire bezoeken voor meer informatie.